Kochana ja mam za soba usg genetyczne. Pierwsze robi sie jakos miedzy 11-14 tygodniem. Tam mierzy sie przeziernośc karkowa i dzieki temu mozna wykryc różne choroby jak np. zespół downa itp. Poza tym lekarz sprawdza czy sa wszystkie narządy, czy w serduszku jest odpowiednia liczba komór, jaki typ jest pępowiny i wiele innych. W Twoim wieku jest to tym bardziej zalecane, gdyż po 35 roku życia wzrasta ryzyko wad.
Drugie usg mam przed 22 tygodniem. Tam beda cos waznego mierzyć(niestety nie pamiętam co to takiego), i moja gin mówiła,że jak to źle wyjdzie to dziecko skazane na wózek, nigdy nie usiądzie samo itp. Dlatego robią to do tego tygodnia gdyż do 24 tygodnia mozna legalnie przeprowadzic aborcje.
Uważam,że warto je robic, gdyz wiele wad można leczyc w lonie matki juz i warto wydać te 150-250zł. Moja koleżanka dowiedziała sie ,że jej kruszynka ma wade serca bardzo poważna i mieli jechać za granice operować w łonie matki ale nie zdązyli, bo poród się zaczął.
Pozdrawiam i namawiam do tego badania, zawsze lżej na sercu po dobrej nowinie.
Drugie usg mam przed 22 tygodniem. Tam beda cos waznego mierzyć(niestety nie pamiętam co to takiego), i moja gin mówiła,że jak to źle wyjdzie to dziecko skazane na wózek, nigdy nie usiądzie samo itp. Dlatego robią to do tego tygodnia gdyż do 24 tygodnia mozna legalnie przeprowadzic aborcje.
Uważam,że warto je robic, gdyz wiele wad można leczyc w lonie matki juz i warto wydać te 150-250zł. Moja koleżanka dowiedziała sie ,że jej kruszynka ma wade serca bardzo poważna i mieli jechać za granice operować w łonie matki ale nie zdązyli, bo poród się zaczął.
Pozdrawiam i namawiam do tego badania, zawsze lżej na sercu po dobrej nowinie.