reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pusty pęcherzyk a przesunięta owulacja

Aleś się nakręciła kobieto… a nikt nie chciał źle. Na tym forum jest mnóstwo kobiet, które miały problem z zajściem w ciąże/jej utrzymaniem i jestem pewna, że nikt nie chciał Cię obrazić ani wytknąć braków w wiedzy. Uwierz, że i ja sama jeszcze rok temu o tej porze wyłam, że nie mogę zajść w ciążę - a tu w łóżeczku obok śpi 16 tygodniowy nasz synek 💙 i każda z nas rozumie, że chcesz usłyszeć dobre wieści i usłyszeć, że wszystko jest dobrze. Żadna z nas też nie jest lekarzem więc nikt tak naprawdę nie da Ci żadnej pewności, że to potoczy się tak czy tak. Musisz zaczekać na wizytę u ginekologa. I bez nerwów bo to ostatnie co jest Ci w tym momencie potrzebne.

reklama
To ja może inaczej - jeśli 8 kwietnia była beta 11, to musiał być wówczas 4tc. USG zrobione 2 maja (czyli 3,5 tygodnia póżniej), na którym nie widać zarodka nie wróży dobrze. No chyba że lekarz ma słabe USG. Ale w takim przypadku poszłabym na prywatną wizytę do kogoś polecanego.

U mnie przy wydłużonym cyklu i tym samym kilka dni przesunietej owulacji, gdzie wedlug miesiączki bylo 7+3, a według owulacji 6+4 byl juz widoczny zarodek 6mm z bijacym serduszkiem.

Myslisz droga Autorko, że nie wiem co oznacza pusty pęcherzyk 25mm? Wiem doskonale jaki to wyrok. Mało tego, doskonale wiem, w jakie sytuacji się znajduje i jaki moze byc finał. Ale dziękuję, że tak bojowo mi tu o tym przypomnialyscie. Zanim napisalam tego posta, przeczytalam tysiące takich historii. Z finałem pozytywny jak i nie. Mnóstwo dziewczyn z pęcherzykami większymi nawet niż 18mm doczekały się szczęśliwej wiadomości. I jak to medycznie uzasadnione? A no młodsza ciazą niż wynika z OM! Eureka! I to czasem o 2 tygodnie! TC u wielu również został obliczony na podstawie wielkości pęcherzyka, a gdy pojawiał się zarodek, to ciaza okazywała się być jeszcze młodsza. No jednak ma to znaczenie drogie Kolezanki. Wiele kobiet nie słyszy serduszka do 8tc, a i zarodki nie pojawiają się książkowo. Ale ja powinnam juz cos widzieć w 6w2d! Ok, ja jestem świadoma, ale przyjdzie tu kolejna po mnie i przeczyta, że POWINNA, a nie widzi i będzie stresować się do kolejnej wizyty, bo przecież POWINNA. Na tym forum również pełno takich przypadków i o dziwo sporo z happy endem. I tylko dlatego zdecydowałam się tu napisać. Żeby jakoś przetrwać te ciężkie dni do badania USG, przeczytać podobne historie, dobre czy nie, jak to mówią w kupie razniej. Nie przyszłam zeby ktoś klepał mnie po plecach, ale też nie po to żeby robić ze mnie idiotke, która nie wie jak się liczy wiek ciazy i durna wierzy w jakies cuda. Trochę empatii. Nie życzę Wam nigdy na drodze takich rad, ani takiej sytuacji w jakiej się znalazłam. A teraz użyjcie sobie dowoli pod postem. Dla mnie temat zakończony.
To ja może napiszę ku pokrzepieniu.
U mnie tak się przesunęła owulacja, że w czasie gdy miałam dostać miesiączkę był okres płodny. Zadziałalismy pewni, że jest bezpiecznie. Robiłam chyba 5 testów. Pierwsze 2 nie wykazywały ciąży, dopiero 3 kolejne po 10 dniach od zbliżenia zaczęły pokazywać blade kreski. Teraz jestem w 24 tc. Także u mnie ciąża młodsza o 3 tygodnie.
Tylko, że ja poszłam na USG dopiero w 5+2 od stosunku i USG pokazało 7+2.

Każdy przypadek jest indywidualny.. tutaj jedyne co, to pozostaje czekać na wizytę, która chyba miała być dzisiaj? :)

Myslisz droga Autorko, że nie wiem co oznacza pusty pęcherzyk 25mm? Wiem doskonale jaki to wyrok. Mało tego, doskonale wiem, w jakie sytuacji się znajduje i jaki moze byc finał. Ale dziękuję, że tak bojowo mi tu o tym przypomnialyscie. Zanim napisalam tego posta, przeczytalam tysiące takich historii. Z finałem pozytywny jak i nie. Mnóstwo dziewczyn z pęcherzykami większymi nawet niż 18mm doczekały się szczęśliwej wiadomości. I jak to medycznie uzasadnione? A no młodsza ciazą niż wynika z OM! Eureka! I to czasem o 2 tygodnie! TC u wielu również został obliczony na podstawie wielkości pęcherzyka, a gdy pojawiał się zarodek, to ciaza okazywała się być jeszcze młodsza. No jednak ma to znaczenie drogie Kolezanki. Wiele kobiet nie słyszy serduszka do 8tc, a i zarodki nie pojawiają się książkowo. Ale ja powinnam juz cos widzieć w 6w2d! Ok, ja jestem świadoma, ale przyjdzie tu kolejna po mnie i przeczyta, że POWINNA, a nie widzi i będzie stresować się do kolejnej wizyty, bo przecież POWINNA. Na tym forum również pełno takich przypadków i o dziwo sporo z happy endem. I tylko dlatego zdecydowałam się tu napisać. Żeby jakoś przetrwać te ciężkie dni do badania USG, przeczytać podobne historie, dobre czy nie, jak to mówią w kupie razniej. Nie przyszłam zeby ktoś klepał mnie po plecach, ale też nie po to żeby robić ze mnie idiotke, która nie wie jak się liczy wiek ciazy i durna wierzy w jakies cuda. Trochę empatii. Nie życzę Wam nigdy na drodze takich rad, ani takiej sytuacji w jakiej się znalazłam. A teraz użyjcie sobie dowoli pod postem. Dla mnie temat zakończony.
i jakie wieści z wizyty? 🤞

reklama
Do góry