Witam wszystkie mamusie!Dawno tutaj nie zaglądałam i nie jestem na bieżąco ale postaram się teraz codziennie czytać o czym piszecie.Ja we wtorek idę na USG i chyba już będę wiedzieć kogo noszę pod serduszkiem (w końcu już 22 tydzień ciąży).życzę wam miłego dzionka
reklama
D
dorcia_ryba
Gość
Święta, święta i po świętach;-).
Witaj daria85:-). O ile Twój Maluch nie okaże się nazbyt wstydliwy, o tyle powinien już odkryć przed Tobą i lekarzem, jakiej płci jest. Powodzenia i czekamy na wiadomość.
Witaj daria85:-). O ile Twój Maluch nie okaże się nazbyt wstydliwy, o tyle powinien już odkryć przed Tobą i lekarzem, jakiej płci jest. Powodzenia i czekamy na wiadomość.
D
dorcia_ryba
Gość
Iwon3004, a może Twój maluch chce pokazać Ci swoje oblicze po porodzie dopiero, aby większa niespodzianka była;-)???
D
dorcia_ryba
Gość
A Ty byś się nie wstydziła pokazać obcemu facetowi, co masz między nogami;-)???
Madziq
Zaciekawiona BB
to moja córcia na odwrót to co ma między nóżkami pokazuje od 18tc ale tak sie tego wstydzi że zasłania całą buzie
A Ty byś się nie wstydziła pokazać obcemu facetowi, co masz między nogami;-)???
Dorcia_ryba na szczęście mam lekarza ginekologa kobietę...
Madziq
Zaciekawiona BB
wiecie co mam pytanie. trzeba mieć podobno jakąś legitymacje ubezpieczeniową żeby dostać wpis do szpitala, to nie wystarczy ta karta chipowa? u mnie w pracy nikt takiej legitymacji nie ma jak już to dostajemy wydruk RMUA ale teraz to ja mam tam i tak same zera bo jestem na l4 od stycznia
reklama
Madziq legitymację ubezpieczeniową powinien Ci wyrobić Twój pierwszy pracodawca!
Prawidłowo powinna być podbijana co pół roku ale chyba tak naprawdę nikt tego nie robi.... Ja będąc w szpitalu musiałam legitymację donieść - oczywiście podbitą - i Mąż leciał specjalnie do zakładu pracy żeby była aktualna data.
W wojewódzkim na porodówce zmienili okres aktualizacji daty z 3 miesięcy na 1!
Ale wg. zasad NFZ to nawet bez tej książeczki muszą Cię przyjąć na każdy oddział szpitalny skoro jesteś ubezpieczona.
Pracodawco, zadbaj o legitymację ubezpieczeniową - Twoja Firma
dla potwierdzenia znalazłam coś takiego:
w firmie zatrudniającej co najmniej 20 pracowników legitymację
ubezpieczeniową dla pracownika wydaje pracodawca, po wypełnieniu przez
pracownika wniosku (na druku ZUS), konieczne zdjęcie.
W firmie zatrudniającej do 19 pracowników legitymację ubezp. wydaje
ZUS (właściwy dla pracodawcy) na podstawie wniosku pracownika (na
druku ZUS), + zdjęcie, oraz pisma firmy (druki wydaje ZUS).
to fragment postu użytkownika z jakiegoś innego forum.
Prawidłowo powinna być podbijana co pół roku ale chyba tak naprawdę nikt tego nie robi.... Ja będąc w szpitalu musiałam legitymację donieść - oczywiście podbitą - i Mąż leciał specjalnie do zakładu pracy żeby była aktualna data.
W wojewódzkim na porodówce zmienili okres aktualizacji daty z 3 miesięcy na 1!
Ale wg. zasad NFZ to nawet bez tej książeczki muszą Cię przyjąć na każdy oddział szpitalny skoro jesteś ubezpieczona.
Pracodawco, zadbaj o legitymację ubezpieczeniową - Twoja Firma
dla potwierdzenia znalazłam coś takiego:
w firmie zatrudniającej co najmniej 20 pracowników legitymację
ubezpieczeniową dla pracownika wydaje pracodawca, po wypełnieniu przez
pracownika wniosku (na druku ZUS), konieczne zdjęcie.
W firmie zatrudniającej do 19 pracowników legitymację ubezp. wydaje
ZUS (właściwy dla pracodawcy) na podstawie wniosku pracownika (na
druku ZUS), + zdjęcie, oraz pisma firmy (druki wydaje ZUS).
to fragment postu użytkownika z jakiegoś innego forum.