reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przyszłe Mamy z Bielska-Białej i okolic:)

Dorcia_ryba -nie do końca masz racje.
"Mama dziewczyny mojego Brata miała 18 lat temu robione tzw. "cięcie kosmetyczne", jak sama mówi figura na początku była świetna, ale z wiekiem przybyło jej tu i ówdzie parę kilogramów, a przez bliznę, która jej została po "cięciu kosmetycznym" wcale nie jest łatwo ich ukryć. Od nie jednej osoby już to słyszałam, więc coś w tym musi być"

Zauważ,że sama piszesz iż to miało miejsce 18lat temu.Jak wiesz od tego czasu wiele się zmieniło-szczególnie tych dziedzinach.Cięcie kosmetyczne wówczas to nie to co dziś.Akurat tym przykładem bym się nie sugerowało bo przez 18lat technika poszła do przodu....Ja mam cięcie zrobione pod brzuchem w zasadzie chowa się pod majtkami i to nawet niskimi:-)

"Beata79 już raczej nie będziesz miała wyboru, jak chcesz rodzić czwartą pociechę. Ze względu na zwiększone ryzyko pęknięcia macicy spowodowane wcześniejszym cięciem cesarskim wykonają u Ciebie je powtórnie."

Tu też się z Tobą nie zgodzę.Po cięciu cesarskim można następne dziecko urodzić naturalnie...Poczytaj artykuły medyczne...Należy tylko zachować odpowiedni odstęp czasowy...z tego co czytałam i rozmawiałam z ginekologiem zazwyczaj taki bezpieczny odstęp to około 2lata
W większości dostępnych artykułów medycznych w necie -jak nie we wszystkich(nie sprawdziłam)podkreśla się,że wykonanie cc nie skutkuje tym,że następną ciążę też trzeba będzie w taki sposób zakończyć.Oczywiście trzeba zachować należyty odstęp czasowy.

reklama
moim zdaniem przy porodzie powinno sie też kierować swoim dobrem bo jeżeli nie ma żadnych powikłań to czy sn czy cc jest niemal obojętne dla dziecka. ale sama mama powinna też pomyśleć o sobie ile jest kobiet które przez fatalny poród wpadały w depresje, nie chciały już więcej dzieci?

co do cięcia, tak jak pisze Beata nie należy się sugerować czymś co było 18 lat temu... a szczerze mówiąc mi za 18 lat jakoś nie będzie szczególnie zależało na płaskim brzuchu, nie będę chodzić z pępkiem na wierzchu a mąż zawsze zrozumie że kobieta po porodzie może już nigdy nie wyglądać jak przed porodem...

aha no i moja koleżanka pierwszy poród miała przez cc (złe ułożenie dziecka) a drugie dziecko urodziła sn więc to też nie prawda...

Ostatnia edycja:
Wiecie o czym pomyślałam, że w tym momencie robi się tu jakiś nie przyjemny klimat. Każda z Nas ma inne odczucia i uczucia względem CC i naturalnego porodu. I nie ma co teraz debatować nad tym co będzie za chwilę.... Przeżyjemy swoje porody - obojętnie czy pierwsze czy kolejne - i potem będziemy pisać o swoich przeżyciach.

Zgodzę się na 100% z Wami, że technika medyczna przez 18 lat poszła bardzo bardzo do przodu!!!

A ja myślę,że tu nie o klimat chodzi tylko o rzetelne odpowiedzi...bo nie każda ma czas przed porodem przeczytać artykuły medyczne dostępne w necie.

Beata a co ma jedno z drugim wspólnego?? Każda pisze to co wie....

I wybacz ale znam przypadek kiedy dziewczyna miała pierwszy poród przez CC a potem odstęp czasowy jak najbardziej zachowany bo już 3 lata. I niestety następna ciąża skończyła się też CC. Bo żaden lekarz nie zgodził się na poród naturalny. Mimo iż wszystko było jak najbardziej w porządku!!!

Beata79 przykro mi, ale wiem o czym piszę, ponieważ jestem pielęgniarką licencjonowaną więc co nieco nauczyłam się zarówno w teorii, jak i praktyce o położnictwie. Tak więc wiem, co to znaczy "cięcie kosmetyczne" i akurat tutaj niewiele się zmieniło od 18 lat, ponieważ jest ono stosowane w Polsce co najmniej od 1989 roku i zawsze było wykonywane na wysokości spojenia łonowego. Tak samo nie napisałam, że na 100% nie będziesz miała wyboru, jak chcesz rodzić czwarte dziecko, a napisałam, że RACZEJ nie będziesz miała wyboru. Piszesz, żeby czerpać wiedzę z internetu-do dyspozycji mam książki o położnictwie i wiedzę swojego lekarza, a jakbym była laikiem w tej dziedzinie to artykułów medycznych nie szukałabym na internecie, ponieważ dostęp do nich jest nie dość, że płatny to i raczej skierowany do kogoś kto już ma jakieś pojęcie o tym, co za chwilę będzie czytał, a czas na rozmowę z lekarzem czy położną zawsze się znajdzie przy okazji choćby wizyty kontrolnej, ale, co muszę z przykrością stwierdzić, Polacy boją się pytać.
Monika88 uwierz mi, że w czasie porodu nie będziesz mogła się skupić nad niczym innym, jak właśnie na porodzie:tak:.
Iwon3004, a masz jakieś namiary na ten sklep:confused:? Może i bym się przejechał do Cieszyna;-).
Co do klimatu na naszym wątku to zgadzam się, że zrobiło się tu dość chłodno. Owszem można wyrażać swoje zdanie na jakikolwiek temat, ale nikt nie powinien nikogo obrażać. Jesteśmy w końcu dorosłe:tak:.

Beatko mam pytanie do ciebie czy może orientujesz się jacy lekarze przyjmują w esculapie bo jestem umówiona do manderli i nie wiem kto fajny jakiś?

Z tego co się orientuję to przyjmuje jeszcze:Kapałowa-sympatyczna,ma gabinet w żorach-ale pewna nie jestem.Jest Biernacki-ma bardzo pozytywną opinię wśród rodzących.Kawulok-osobiście byłam u niej na konsultacji i sobie ją chwalę ale uczciwie muszę napisać,że ma szereg opini negatywnych na kafeterii.
Oczywiście jeszcze właściciel-jest anestezjologiem-chyba nazywa się Witkowski ale nie pamiętam i mogłam przekręcić nazwisko_O lekarzu do którego się umówiłaś słyszałam pozytywne opinie.Nie martw się będzie dobrze.Pozdrawiam

reklama
Cześć wszystkim mamusiom i brzusiom:-):tak::-)
Madzia ja się umówiłam na 15 kwietnia do esculapa zobaczymy co mi tam powiedzą widziałam się z moim byłym bardzo mnie prosił żebym nie robiła cesarki żebym się nad tym zastanowiła i że jak chce to on ze mną pójdzie na poród w sumie to powiedział że on chce iść. Ale ja sama nie wiem.......
Jak narazie odczekam do 15 i zobaczymy.....

Do góry