reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przystanek kulinarny

jesli sie nie myle to w ciazy nie je sie surowych jajek jesli jest sie nieodpornym na tokso. a jesli sie jest to nic nie stoi na przeszkodzie.
 
reklama
Też słyszałam o surowych jajach, że się nie zjada, i na pewno jeszcze kilka innych rzeczy... ale tiramisu nigdy nie robiłam więc nawet nie miałam pojęcia co się tam do niego daje :sorry:
 
robilam w pt,przepyszne wyszły

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki poznańskiej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki wody
na farsz:

  • 400 g szpinaku
  • 200 g kremowego sera ricotta
  • 4 łyżki parmezanu
  • 2 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu i soli



Przygotowanie:

  1. Przygotuj farsz: Szpinak duś w małej ilości wody, do miękkości. Odcedź, ostudź i posiekaj, dodaj do niego roztartą widelcem ricottę. Wymieszaj, dodaj jajka i parmezan. Dopraw do smaku przyprawami.
  2. Mąkę z solą przesiej na stolnicę, we wgłębienie na środku wbij 2 jajka i 1 żółtko. Zagnieść ciasto, dodając w razie potrzeby wodę. Z gotowego ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Po tym czasie ciasto odpocznie i nabierze miękkości.
  3. Ciasto podziel na 4 części. Każdą bardzo cienko rozwałkuj wałkiem, podsypując stolicę mąką. Dwa placki ciasta posmaruj białkiem, wyłóż na nie kleksy ricotty w regularnych odstępach. Przykryj drugą połową ciasta i dociśnij palcami przestrzenie pomiędzy farszem. Radełkiem lub nożem podziel ciasto na kwadraciki.
  4. W rondelku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj ravioli partiami i gotuj kilka minut, po wypłynięciu ich na powierzchnię. (ok. 4min.) Podawaj polane śmietaną lub masłem i posypane parmezanem.
 
Renatka mniam mniam ...........ehhh może mamę namówię, bo mi osobiście już się nie chce robić ;-)
 
ale was wzięło na kulinaria.

Ja też uwielbiam szpinak, ale jeszcze pierogów nie jadłam z nim.
 
Kroma przepszne są , ale jakbys robia to pamietaj ze w farszu musi byc ser biały, bo jak jego nie ma to niesmaczne bede. Ja uwielbiam z łososiem i szpinakiem i czekam az kolezanka do mnie przyjedzie i mi je zrobi mniam mniam
 
siedzi w piekarniku wlaśnie i pachnie w calym domu ;)

bb57.jpg


Ciasto marmurkowe - Mojeciasto.pl | Kasia
 
reklama
A ja dziś jadłam pierogi ze szpinakiem na obiad.Kupiłam gotowe:-DMam takie miejsce,że wiem że zawsze tam sa dobre i świeże.Kupiłam całe 4 sztuki,bo tylko dla siebie i zniknęły z talerza w "mgnieniu oka" heh uwielbiam!:tak:
 
Do góry