reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przystanek kulinarny

reklama
ja robie bardzo podobnie tylko bez pieczarek ale z dużo papryki czerwonej, sporo czosnku i dużo cebuli nie podsmażanej tylko pokrojonej w paski.
 
właśnie kończe robić

Rolada szwarcwaldzka z wiśniami i serkiem Philadelphia

Ilość porcji: dla 8 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina 15 minut
Składniki:

  • 6 dużych jajek, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/2 szklanki niesłodzonego kakao
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • opakowanie serka Philadelphia
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2/3 szklanki konfitury z wiśni

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni.
  2. Wyłóż formę do pieczenia natłuszczonym pergaminem lub papierem woskowanym.
  3. Ubij białka na wysokich obrotach na sztywno, dodawaj powoli cukier i ubijaj aż do połączenia się składników.
  4. W misce wymieszaj żółtka z wodą i ekstraktem waniliowym. Przełóż je do białek i delikatnie wymieszaj.
  5. Przesiej przez sitko 1/4 szklanki kakao, mąkę i proszek do pieczenia, dodaj sól i wymieszaj. Dodaj suche składniki do jajek i wymieszaj.
  6. Wyłóż ciasto równo na blachę.
  7. Piecz 12-15 minut lub do suchego patyczka. Przełóż ciasto na ścierkę posypaną 1/4 szklanki kakao.
  8. Zwiń ciasto dłuższym bokiem pomagając sobie ścierką. Pozostaw ciasto do wystygnięcia. W międzyczasie możesz przygotować masę.
  9. Mikserem wymieszaj kremowy serek do gładkości. Dodaj serek mascarpone i wanilię, potem dodaj cukier i wymieszaj aż masa będzie lekka i gładka.
  10. Gdy ciasto wystygnie, rozwiń roladę, obetnij brzegi ciasta. Rozsmaruj na cieście cienką warstwę konfitury z wiśni. Rozsmaruj masę serową na konfiturze i zawiń z powrotem roladę.
  11. Schłodź ciasto przez godzinę w lodówce przed pokrojeniem na kawałki i podaniem.


Zamiast serka philadelphia dałam kostkę twarogu
 
Ostatnia edycja:
Reanta ja już kilka razy próbowałam zwinąć tak roladę i zawsze mi pęka. Ale przepis smakowity.

Ja mam coś łatwiejszego z serkiem mascarpone, robię biszkopt, albo tort bezowy i dodaję ten przepis na krem

300 gram schłodzonego serka mascarpone
300 gram schłodzonej śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru. Wszystko razem ubijam, pierw śmietanę na sztywno potem dodaję po trochu serka i cukier. Na koniec już bez miksowania truskawki w małych kawałkach. Można jeść sam ten krem jako deser z lodami. Niebo w gębie :-)
 
reklama
a ja w końcu nie zdążyłam zrobić pierogów, gdyż domownicy mi jagody wyjedli :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: mam cichą nadzieję, że wieczorem kolejną dostawę owoców dostaniemy i że w końcu będzie mi dane zadziałać w tym temacie.
 
Do góry