reklama
moja mama wczoraj zrobiła takie ciasto i dzisiaj z dużej blachy już zostały tylko 2 kawałki
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
*2 szklanki mąki pszennej (tutaj mamie wyszło, że musiała dodać dużo więcej mąki bo ciasto było bardzo lejące)
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 szklanki cukru pudru
*185 g masła
*3 duże żółtka
*1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
*1 kg rabarbaru
*6 łyżek cukru
*1/2 szklanki dżemu truskawkowego
Kruszonka:
*185 g mąki pszennej
*100 g cukru
*125 g masła
*1 opakowanie cukru waniliowego
Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformować w wałek, zawinac w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste (ok. 15-20 minut), lekko wystudzić.
Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok - około 2 - 3 minut. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku (który rozcieńczony sprawdzi się jako kompot).
Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać.
Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.
Piec okolo 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
*2 szklanki mąki pszennej (tutaj mamie wyszło, że musiała dodać dużo więcej mąki bo ciasto było bardzo lejące)
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 szklanki cukru pudru
*185 g masła
*3 duże żółtka
*1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
*1 kg rabarbaru
*6 łyżek cukru
*1/2 szklanki dżemu truskawkowego
Kruszonka:
*185 g mąki pszennej
*100 g cukru
*125 g masła
*1 opakowanie cukru waniliowego
Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformować w wałek, zawinac w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste (ok. 15-20 minut), lekko wystudzić.
Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok - około 2 - 3 minut. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku (który rozcieńczony sprawdzi się jako kompot).
Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać.
Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.
Piec okolo 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego
onesmile
Świat według Pafffcia
Dziewczyny, czy ktoras z Was ma sprawdzony przepis na dobre Tiramisu? Chodzi mi nie tylko o składniki, ale tez proporcje. Mam w planie zrobic jutro popoludniu, albo w sobote rano. Bede dzwieczna za odzew.
edit: brak odzewu. Moze to i dobrze, bo ciezarne nie moga jesc tiramisu:-)
edit: brak odzewu. Moze to i dobrze, bo ciezarne nie moga jesc tiramisu:-)
Ostatnia edycja:
Ones wiesz co dobre tiramisu to takie gdzie masa jest z serka mascarpone poszukaj na necie takiego i powinno być dobrze. Ja robiłam tiramisu z truskawek, soku pomarańczowego, serka maskarpone i bitej śmietany i wyszło pyszne. Na upalne dni najlepsze. Zwykłego nie robiłam i chyba nawet nie jadłam pysznego tiramisu.
Ja wczoraj postanowiłam ciasto z owocami i galaretką zrobić. Truskawek u nas na osiedlu nie było i zrobiłam z malinkami i wyszło mniam mniam. A że biszkopcik wyrósł piękny i wysoki, przekroiłam na pół i zrobiłam dwa ciasta jedno z malinkami, a drugie sobie meżuś zażyczył z bananami. Oj i obydwa przepyszne i na takie upalne dni super, bo lekkie i zimne :-). Fakt, że większość po sąsiadach rozdałam, ale dwa ciasta oj to o wiele za dużo ;-) heheh
Ja wczoraj postanowiłam ciasto z owocami i galaretką zrobić. Truskawek u nas na osiedlu nie było i zrobiłam z malinkami i wyszło mniam mniam. A że biszkopcik wyrósł piękny i wysoki, przekroiłam na pół i zrobiłam dwa ciasta jedno z malinkami, a drugie sobie meżuś zażyczył z bananami. Oj i obydwa przepyszne i na takie upalne dni super, bo lekkie i zimne :-). Fakt, że większość po sąsiadach rozdałam, ale dwa ciasta oj to o wiele za dużo ;-) heheh
Załączniki
Ostatnia edycja:
renata borysek
Fanka BB :)
kurcze ja to bym mogła siedzieć w kuchni i piec caly dzień,na sobote zaplanowalam sobie sernik taki z prawdziwego zdarzenia.
sarisa wyglądają apetycznie
makuc i co żeś wymysliła?
sarisa wyglądają apetycznie
makuc i co żeś wymysliła?
onesmile
Świat według Pafffcia
reklama
Ones ja kiedyś próbowałam kikla tiramisu, ale w PL jedynie i wierz mi, że nikt w PL nie dodaje surowych jaj. Zresztą to tylko biszkopty umoczone w kawie i ser maskarpone i śmietana kremówka. Ja pierwsze słyszę o surowych jajach, że gdzie one są?? hmm zastnowiłaś mnie i siedzę i myślę.
Mniam mniam serniczek, ale mi się już nie chce piec ;-) hahahahah. Dziś miałam ciasto zrobić, ale mamy jakieś słodycze więc nie piękę nic..tylko popołudniu na lody pojedziemy.
Renatka zrobię to roladę, ale później później.
Kroma tak taka masa jak napisałaś jest przepyszna.
Mniam mniam serniczek, ale mi się już nie chce piec ;-) hahahahah. Dziś miałam ciasto zrobić, ale mamy jakieś słodycze więc nie piękę nic..tylko popołudniu na lody pojedziemy.
Renatka zrobię to roladę, ale później później.
Kroma tak taka masa jak napisałaś jest przepyszna.
Podziel się: