reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przystanek kulinarny

reklama
moja mama wczoraj zrobiła takie ciasto i dzisiaj z dużej blachy już zostały tylko 2 kawałki

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

*2 szklanki mąki pszennej (tutaj mamie wyszło, że musiała dodać dużo więcej mąki bo ciasto było bardzo lejące)

*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/2 szklanki cukru pudru

*185 g masła

*3 duże żółtka

*1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

*1 kg rabarbaru

*6 łyżek cukru

*1/2 szklanki dżemu truskawkowego

Kruszonka:

*185 g mąki pszennej
*100 g cukru
*125 g masła
*1 opakowanie cukru waniliowego

Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformować w wałek, zawinac w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste (ok. 15-20 minut), lekko wystudzić.
Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok - około 2 - 3 minut. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku (który rozcieńczony sprawdzi się jako kompot).
Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać.
Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.
Piec okolo 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
 
MAMAAGUSI nie dziwię się, że tak mało tego ciacha zostało :-) moja babcia takie kiedyś robiła i jest mniaaam.
 
Dziewczyny, czy ktoras z Was ma sprawdzony przepis na dobre Tiramisu? Chodzi mi nie tylko o składniki, ale tez proporcje. Mam w planie zrobic jutro popoludniu, albo w sobote rano. Bede dzwieczna za odzew.


edit: brak odzewu. Moze to i dobrze, bo ciezarne nie moga jesc tiramisu:-)
 
Ostatnia edycja:
Ones wiesz co dobre tiramisu to takie gdzie masa jest z serka mascarpone poszukaj na necie takiego i powinno być dobrze. Ja robiłam tiramisu z truskawek, soku pomarańczowego, serka maskarpone i bitej śmietany i wyszło pyszne. Na upalne dni najlepsze. Zwykłego nie robiłam i chyba nawet nie jadłam pysznego tiramisu.


Ja wczoraj postanowiłam ciasto z owocami i galaretką zrobić. Truskawek u nas na osiedlu nie było i zrobiłam z malinkami i wyszło mniam mniam. A że biszkopcik wyrósł piękny i wysoki, przekroiłam na pół i zrobiłam dwa ciasta jedno z malinkami, a drugie sobie meżuś zażyczył z bananami. Oj i obydwa przepyszne i na takie upalne dni super, bo lekkie i zimne :-). Fakt, że większość po sąsiadach rozdałam, ale dwa ciasta oj to o wiele za dużo ;-) heheh
 

Załączniki

  • DSCN9939.jpg
    DSCN9939.jpg
    29,3 KB · Wyświetleń: 43
  • DSCN9942.jpg
    DSCN9942.jpg
    31,5 KB · Wyświetleń: 43
Ostatnia edycja:
kurcze ja to bym mogła siedzieć w kuchni i piec caly dzień,na sobote zaplanowalam sobie sernik taki z prawdziwego zdarzenia.

sarisa wyglądają apetycznie

makuc i co żeś wymysliła?
 
reklama
Ones ja kiedyś próbowałam kikla tiramisu, ale w PL jedynie i wierz mi, że nikt w PL nie dodaje surowych jaj. Zresztą to tylko biszkopty umoczone w kawie i ser maskarpone i śmietana kremówka. Ja pierwsze słyszę o surowych jajach, że gdzie one są?? hmm zastnowiłaś mnie i siedzę i myślę.
Mniam mniam serniczek, ale mi się już nie chce piec ;-) hahahahah. Dziś miałam ciasto zrobić, ale mamy jakieś słodycze więc nie piękę nic..tylko popołudniu na lody pojedziemy.

Renatka zrobię to roladę, ale później później.
Kroma tak taka masa jak napisałaś jest przepyszna.
 
Do góry