reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przystanek kulinarny

tu wrzucam przepis (z innego forum skopiowane) na pizze. robiłam ją już kilka razy i za każdym razem wychodziła mi i była pyszna. polecam.

Po pierwsze, zanim zaczniemy brać się za ciasto, zaczynamy od sosu. Ponieważ on musi dosc dlugo postac na gazie, a w tym czasie zajmiemy się ciastem.

Btw. Łyzeczka – mala lyzka np. do herbaty
Łyżka – duża łyzka np. do zupy

Przepis na 1 pizze (3 osoby).

Jeżeli pizza ma wyjsc idealnie, musza być dokladnie przestrzegane proporcje.

1. Staramy się odmierzyc dokladnie 20g drozdzy (nie instant). Rozkruszamy do kubka, dodajemy niepełną łyzeczke cukru, oraz łyżke maki. Dolewamy ciepłej wody ( nie za goracej bo zabijemy drozdze). Mieszamy aby wszystko się rozpuscilo.
2. Odmierzamy 2,5 szklanki mąki – zalecam „tortową”, pol lyzeczki soli, oraz 5 łyżek oliwy z oliwek – to wazne, ale od biedy można zwykla. Osobiscie wszystkie te skladniki umieszczam w misce. Nie zapaćkam calego blatu w kuchni, latwiej się ugniata ciasto.

Drozdze musza „zastartowac”, w tym czasie przechodzimy do sosu.
Grzechem jest smarowac ciasto keczupem, albo koncentratem pomidorwym blehhh.
Robimy pyszny sosik ze swierzych pomidorkow.

1. 2 duze albo 3 male pomidory zalewamy w garnuszku wrzatkiem. W tym czasie kroimy cala srednia cebule i 2 zabki czosnku na kosteczke.
2. sparzone pomidory bez problemu obiera się ze skorki. Kroimy je na cwiartki wyrzucajac wiekszosc wodnistego miąższu
3. w srednim garnuszku rozgrzewamy oliwe, dodajemy 1 czubata lyzeczke ostrej papryki w proszku (pizza leciutko pikantna, 2 czubate lyzeczki - pikantna, 3 – ostra ).
Zamieszamy dobrze, aby wymieszac papryke, dosypujemy pokrojona cebule z czosnkiem. Po „zeszkleniu” cebuli wrzucamy pomidory, mieszamy i przykrywamy. Ogien pod garnkiem na 40%.

Pomidory musza kolo 10 minut dusic się pod przykryciem, rozpadna się na kawalki zamieniajac się w sosik. W tym czasie robimy ciacho. Ale najpierw wlaczamy piekarnik na 230 stopni.


1. Na wczesniej przygotowany kopczyk z maki z sola i oliwa, wylewamy rozczyn z drozdzami (nie czejamy az rozczyn zacznie rosnac). Ugniatamy ciasto, dosypujac maki, lub dolewajac cieplej wody. Dobre ciasto nie może być za suche, musi leciutko klecic się do dloni przy ugniataniu. Ugniatamy je około 7 minut. Nie krocej. Wyrobione ciasto posypujemy odrobina maki i trzymamy w cieplym miejscu w misce przykrytej scierka.

Pamietamy o mieszaniu sosu. Gdy pomidory się rozpadna, można im pomoc ubijakiem do ziemniakow albo mikserem. Aby sos zgestnial musi pogotowac się bez przykrycia,
Dodajemy do niego pol lyzeczki soli, 3 szczypty bazyli, lyzke koncentratu pomidorowego i nic wiecej. W smaku może być kwaskowy i nie dosolony..... ale taki wlasnie ma być.
Wylaczamy gaz gdy sos stanie się wyraznie gestszy niż był na poczatku .



Czas na dodatki. Naj naj naj wazniejsze jest to jakiego sera urzyjemy. Koniecznie musi to być MOZARELLA !. Tylko ten ser nadaje pizzy ten pyszny smak. Nie masz tego sera to nie rob tej pizzy....Proponuje zmieszac 250g Sera mozarella i 100g goudy. Ser Mozarella jest bialy i mieciutki, kroimy go w kosteczke, goude traktujemy tarką.

Na cala pizze dajemy nie wiecej, nie mniej tylko 4 plastry szynki 6 plastrow salami i 3 duze pieczarki lub 4 male. To jest max. Pamietamy ze nie robimy zapiekanki na ciescie drozdzowym tylko pizze. Nie zasypujemy pizzy toną szynk i gora pieczarek.....
Najlepiej gdy salami jest w bardzo cienkich plasterkach. Pieczarki myjemy i starannie tniemy na cieniutkie plasterki. Im ciensze tym lepiej.

Bierzemy się za blache – standardowa prostokatna w komplecie do piekarnika. Natluszczamy jej powierzchnie oliwa.

Sprawdzamy jak wyroslo ciasto. Powinno być prawie 2x wieksze. Nie musi wcale rosnac 1,5 godziny jak w niektórych przepisach.

Teraz wazny moment skladamy pizze, trzeba trzymac się kolejnych krokow.

1. Na blatcie posypanym maka ugniatamy przez chwile wyrosniete ciasto. Walkujemy je tak aby zajelo ¾ blachy. Przekladamy ja na nia i walkujemy dopasowujac do brzegow. Dzieki temu swietnie dopasuje się do prostokatnej blachy i zrobia się fajne brzegi .
2. Na ciasto rozsmarowujemy nasz sosik. Może nie wylewajmy od razu calego, żeby nie okazalo się ze jest go za duzo i pizza będzie „plywac”. To już trzeba zrobic na oko. Nie za duzo, nie za malo, lecz w sam raz J. Brzegi tez lekko przecieramy sosem.
3. Bierzemy ¾ Mozarelli i stosunkowo tyle goudy – tak wlasnie teraz ser, zaraz na sos, a nie na wierzch. Najczestrzym bledem jest zasypywanie wszystkich dodatkow serem który się roztapia a wszystko pod nim się gotuje zamiast piec. Mamy wtedy piekna zapiekanke a nie pizze. Sera jest wystarczajaco aby reszta dodatkow się w nim ladnie zatopila do polowy.
4. rozkladamy plastry szynki, i salami, na gore pieczarki.
5. na wierzch resztki sera.
6. cala pizze lekko solimy.
7. DO PIERKARNIKA na 14 minut. Temp 230 stopni, z termo obiegiem. Dokladny czas najlepiej okreslic obserwujac pizze. Gdy warstewka sosu maznieta na brzegu jest brozowa i miejscami zaczyna czarniec, a na pizzy tworza się wysepki z przypieczonej na brazowo mozarelli, pizza jest gotowa .

Po wyciagnieciu posypujemy ja oregano, mmm wachamy i padamy z wrazenia .

Skladniki sosu:
-3 male, lub 2 duze pomidory
-1 cebula
-2 zabki czosnku
-ostra papryka w proszku



Skladniki ciasta:
-Mąka tortowa
-drozdze (nie instant)
-oliwa z oliwek, w ostatecznosci zwykla.
-sol, cukier

Dodatki.
KONIECZNIE SER MOZARELLA 250g + 100g innego sera, polecam Goude. Bez Mozarelli nie ma co robic tej pizzy.
Reszta jak kto woli. Tylko tych dodatkow nie może być duza, bo pizza straci proporcje smakowa....
Proponuje
3 duze lub 4 male pieczarki
6 plastrow salami
4 plastry szynki.
 
reklama
Beti uwielbiam sałatki dla leniwych :-p a wiesz, że ja nigdy nie robiłam jej z ananasem, muszę spróbować
a co do pizzy to może jestem dziwna, ale ja akurat lubię właśnie dużo składników na pizzy :-p
 
nat ja też. ja skopiowałam dokładnie jak było napisane ale oczywiście co do składników można po swojemu zrobić. czasem ciasto nie wychodzi a to wychodzi mi zawsze i głównie dlatego z tego przepisu korzystam bo dodatki to daję wg tego co chcemy
 
mamaagusi tak tylko napisałam :-) ja ciasto kupuję gotowe i mąż rozwałkowuje i pieczemy :-) Jestem zadowolona
 
mała mi, dzięki za przepis na tą sałatke, jadłam kiedyś taką i super wyglądała i smakowała :-)

happybeti, zawsze na szybko robie taką sałatke :tak: ale w różnych kombinacjach tzn zależy co mam w lodówce, bardzo lubie do tego pokorić w kosteczke np. sera żółtego albo ogórków kiszonych tudzież konserwowych, a mój mąż lubi z ugotowanym jajkiem. Dlatego fajna jest ta sałatka bo można dodać naprawde wszystko :-)
 
kania to jest też przepis z internetu ale ja zawsze robię z takich proporcji (bo czasem są różnie podawane)
1 kubeczek jogurtu naturalnego (ten mały) i z tego kubka odmierzam dalsze składniki
3/4 kubeczka oleju
3/4 kubeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka ale moze być mniej (teraz dałam na duży jogurt 3 jajka i też jest pyszne)
1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
3 kubeczki mąki
wszystko razem mieszasz lub miksujesz krótko na wolnych obrotach i do piekarnika na 180 st. u mnie sie piecze ok 40 min czasem dłużej.
oczywiście można też owoce dodać i posypac cukrem pudrem.
 
reklama
podoba mi się ten przepis :-) może i ja się skuszę i upiekę pierwsze w moim życiu ciasto :-) tylko ja mam taki stary beznadziejny piekarnik i nie ma jak wyregulować temperatury na konkretną ilość stopni :eek:
 
Do góry