reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przystanek kulinarny

MONI albo LADY mam prośbę - usuńcie prosze te 3 powyższe posty [o ile możecie], bo to wirusy i szkoda, żeby sobie ktos przez nie problemów narobił :wściekła/y:
 
reklama
Któraś z mam piecze w domu chlebek, tylko nie pamiętam która:sorry: Czy mogłybyście polecić jakiś sprawdzony przepis, bo szukam i szukam w necie i dużo tych przepisów, a mam ochotę na taki sprawdzony i smaczny.:-)
 
Elusia-ja piekłam graham na drożdzach - z mąki z pełnego przemiału pszennej,a jak nie miałam,to zbiałej pszennej z otrębami.Zainteresowana,czy raczej wolisz inne pieczywko?:)
 
happy ja kupiłam mąkę żytnią typ 2000 pełnoziarnistą, otręby pszenne , siemię lniane, dynię i słonecznik i zastanawiam jak się zabrać za to he he :-D
możesz podać przepis na graham - napewno skorzystam
Małami oto przepis:
Pasztet dla dziecka od 1 roku

- 20 - 30 dqg pieczonej piersi z indyka
- 1 usmażona pierś z kurczaka
- 1 ugotowany mały udziec z indyka albo 1-2 nogi z kurczaka
- 4 kawałki usmażonej wątróbki drobiowej(niekoniecznie)
- 1 średnia usmażona cebula
- ok. 1/2 szklanki wody
- łyżka tartej bułki
- sól Mięso i cebulę przekręć przez maszynkę do mięsa dwa razy (przez małe i duże sitko) albo zmiksuj w malakserze. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Posól do smaku. Włóż do foremek do ciasta wyłożonych folią aluminiową. Piecz w bardzo gorącym piekarniku przez 45-60 min. Do pasztetu możesz dodawać dowolne tolerowane przez dziecko gatunki mięs.
 
CHLEB ORKISZOWY - SKŁADNIKI NA DWIE KEKSÓWKI ŚREDNIE

800 g maki orkiszowej
2 łyzeczki soli
14 g. świezych drożdży
1 łyżeczka cukru
600 ml. ciepłej wody
2 łyzki oliwy z oliwek

WYKONANIE:
Mąkę sól oliwa z oliwek wsypać do miski. Drozdze rozpusic z cukrem z wodą zostawić pod przykryciem na 5 minut. Wlac do miski z maka. wyrabiać ciasto ok. 10 minut bedzie raczej klejące ale powinno odchodzic od miski, mozna dac ziarna słonecznika ale max pół szklanki. Keksówki wysmarować masłem i wysypac bułka tarte. Wylac ciato do keksówek przykryc śiereczką i odstawić do wyrosnięcia. Powinna być do półowy keksówek. Ciasto po wyrosinięciu powinno wyrosnąć po same brzegi.Do wyrosnięcia na 1-1,5 godziny.Przed pieczeniem posmarowac mlekiem i posypać sezamem lub siemiem lnianym lub słonecznikiem. Piec w temp. 200/210 st. w mocno nagrzanym piekarniku. Pieczamy ok. 50 minut aż chleb będzie brązowy i po udzerzeniu od spodu brzmiał głucho. studzic na kratce.

Polecam chlebek pychotka !!!
 
Elusia- ten "przepis" to tak..."na oko" bardziej;).
Na 1 kg mąki jedna 100g kostka drożdży.
Najpierw robię "zaczyn w misce- w ciepłej wodzie z łyżeczką cukru i garścią mąki rozpuszczam drożdże.Jak "ruszy",dodaję resztę mąki,sól do smaku,trochę oliwy.Ciasto ma być "średnie"- tzn. nie "lejące" ,ale tez i niezbyt twarde- trochę "rzadsze",niż na pizzę.Wyrabiam porządnie,posypuję wierzch "pierzynką" z mąki,okrywam sciereczką i w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Jak ciasto podwoi swoją objętość,a warstwa mąki na wierzchu będzie ładnie popękana w "kostkę",przerabiam jeszcze raz szybko ,wykładam do natłuszczonych foremek keksowych i gotowe.Zostawiam na chwilę do wyrośnięcia,piekę w 200-220 st. 45-60 min- zależy od piekarnika.
 
ZUPA- KREM Z BROKUŁÓW

Nic nie powiem, że już skończyłam pisac i mi wsio wcięło....

Napiszę od razu, że ja robię tą zupę tak, żebym mogła nią też Arturka nakarmić.

Składniki:
2 większe brokuły
pierś z kurczaka
3-4 ziemniaki
4 marchewki
sól, pieprz
4 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa w proszku
żółty ser
masło
śmietana 12%


Całość:
- ugotować mięso
- dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- dodać marchewkę obraną i pokrojoną jak komu wygodniej
- po 15 minutach (licząc od dodania marchewki i ziemniorów) dodać brokuły, ja daję same różyczki
- całość gotować jeszcze 15 minut
- zestawić, wyjąc mięso, lekko ostudzić
- zblendowac
- podzielić na porcję dla Dzidzi i dla Nas

1. Wersja dla Dzidzi
Dodać pokrojone mięso, zblendowac i gotowe

2. Wersja dla Mamy i Taty
Dodać czosnek- uwaga, ja lubię na ostro i daję dużo, ale posmakujcie, bo może Wam wystarczy 1 ząbek?
Doprawić do smaku.
Dodać łyżkę gałki muszkatołowej.
Jak ktoś jest świr to można dodać ciut chili ;-)
Dodać łyżkę masła- jak nie dacie nie będzie tragedii.
Zblendowac.
Całość zagotować i na małym ogniu niech posiedzi jeszcze z 10 minut, żeby czosnek się termicznie obrobił.
Gotowe.

Podawać z tartym żółtym serem, zupa musi być gorąca, żeby ser się rozpuścił... i śmietaną oraz grzankami. Bez grzanek nie ma tego smaku ;-) Grzanki mogą być kupne, ale ja wolę pokroić bułę na 5-8 mm paski i wrzucić do piekarnika do zrumienienia :-)

Smacznego!

 
reklama
SUGAR już wczoraj mi ochoty narobiłaś, tylko,żeby mi ktoś tę zupkę ugotował ;-) może mamie podsunę przepis ;-) dzięki!
 
Do góry