reklama
M
Mona6061
Gość
no dziewczyny lepiej to usuncie!!
mała_mi88
30.09.2010; 3970g; 58cm
Czy któraś mama ma przepis na jakiś dobry pasztecik domowy??
happy ja kupiłam mąkę żytnią typ 2000 pełnoziarnistą, otręby pszenne , siemię lniane, dynię i słonecznik i zastanawiam jak się zabrać za to he he
możesz podać przepis na graham - napewno skorzystam
Małami oto przepis:
Pasztet dla dziecka od 1 roku
- 20 - 30 dqg pieczonej piersi z indyka
- 1 usmażona pierś z kurczaka
- 1 ugotowany mały udziec z indyka albo 1-2 nogi z kurczaka
- 4 kawałki usmażonej wątróbki drobiowej(niekoniecznie)
- 1 średnia usmażona cebula
- ok. 1/2 szklanki wody
- łyżka tartej bułki
- sól Mięso i cebulę przekręć przez maszynkę do mięsa dwa razy (przez małe i duże sitko) albo zmiksuj w malakserze. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Posól do smaku. Włóż do foremek do ciasta wyłożonych folią aluminiową. Piecz w bardzo gorącym piekarniku przez 45-60 min. Do pasztetu możesz dodawać dowolne tolerowane przez dziecko gatunki mięs.
możesz podać przepis na graham - napewno skorzystam
Małami oto przepis:
Pasztet dla dziecka od 1 roku
- 20 - 30 dqg pieczonej piersi z indyka
- 1 usmażona pierś z kurczaka
- 1 ugotowany mały udziec z indyka albo 1-2 nogi z kurczaka
- 4 kawałki usmażonej wątróbki drobiowej(niekoniecznie)
- 1 średnia usmażona cebula
- ok. 1/2 szklanki wody
- łyżka tartej bułki
- sól Mięso i cebulę przekręć przez maszynkę do mięsa dwa razy (przez małe i duże sitko) albo zmiksuj w malakserze. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Posól do smaku. Włóż do foremek do ciasta wyłożonych folią aluminiową. Piecz w bardzo gorącym piekarniku przez 45-60 min. Do pasztetu możesz dodawać dowolne tolerowane przez dziecko gatunki mięs.
Kania78
...
- Dołączył(a)
- 28 Luty 2011
- Postów
- 8 199
CHLEB ORKISZOWY - SKŁADNIKI NA DWIE KEKSÓWKI ŚREDNIE
800 g maki orkiszowej
2 łyzeczki soli
14 g. świezych drożdży
1 łyżeczka cukru
600 ml. ciepłej wody
2 łyzki oliwy z oliwek
WYKONANIE:
Mąkę sól oliwa z oliwek wsypać do miski. Drozdze rozpusic z cukrem z wodą zostawić pod przykryciem na 5 minut. Wlac do miski z maka. wyrabiać ciasto ok. 10 minut bedzie raczej klejące ale powinno odchodzic od miski, mozna dac ziarna słonecznika ale max pół szklanki. Keksówki wysmarować masłem i wysypac bułka tarte. Wylac ciato do keksówek przykryc śiereczką i odstawić do wyrosnięcia. Powinna być do półowy keksówek. Ciasto po wyrosinięciu powinno wyrosnąć po same brzegi.Do wyrosnięcia na 1-1,5 godziny.Przed pieczeniem posmarowac mlekiem i posypać sezamem lub siemiem lnianym lub słonecznikiem. Piec w temp. 200/210 st. w mocno nagrzanym piekarniku. Pieczamy ok. 50 minut aż chleb będzie brązowy i po udzerzeniu od spodu brzmiał głucho. studzic na kratce.
Polecam chlebek pychotka !!!
800 g maki orkiszowej
2 łyzeczki soli
14 g. świezych drożdży
1 łyżeczka cukru
600 ml. ciepłej wody
2 łyzki oliwy z oliwek
WYKONANIE:
Mąkę sól oliwa z oliwek wsypać do miski. Drozdze rozpusic z cukrem z wodą zostawić pod przykryciem na 5 minut. Wlac do miski z maka. wyrabiać ciasto ok. 10 minut bedzie raczej klejące ale powinno odchodzic od miski, mozna dac ziarna słonecznika ale max pół szklanki. Keksówki wysmarować masłem i wysypac bułka tarte. Wylac ciato do keksówek przykryc śiereczką i odstawić do wyrosnięcia. Powinna być do półowy keksówek. Ciasto po wyrosinięciu powinno wyrosnąć po same brzegi.Do wyrosnięcia na 1-1,5 godziny.Przed pieczeniem posmarowac mlekiem i posypać sezamem lub siemiem lnianym lub słonecznikiem. Piec w temp. 200/210 st. w mocno nagrzanym piekarniku. Pieczamy ok. 50 minut aż chleb będzie brązowy i po udzerzeniu od spodu brzmiał głucho. studzic na kratce.
Polecam chlebek pychotka !!!
Elusia- ten "przepis" to tak..."na oko" bardziej.
Na 1 kg mąki jedna 100g kostka drożdży.
Najpierw robię "zaczyn w misce- w ciepłej wodzie z łyżeczką cukru i garścią mąki rozpuszczam drożdże.Jak "ruszy",dodaję resztę mąki,sól do smaku,trochę oliwy.Ciasto ma być "średnie"- tzn. nie "lejące" ,ale tez i niezbyt twarde- trochę "rzadsze",niż na pizzę.Wyrabiam porządnie,posypuję wierzch "pierzynką" z mąki,okrywam sciereczką i w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Jak ciasto podwoi swoją objętość,a warstwa mąki na wierzchu będzie ładnie popękana w "kostkę",przerabiam jeszcze raz szybko ,wykładam do natłuszczonych foremek keksowych i gotowe.Zostawiam na chwilę do wyrośnięcia,piekę w 200-220 st. 45-60 min- zależy od piekarnika.
Na 1 kg mąki jedna 100g kostka drożdży.
Najpierw robię "zaczyn w misce- w ciepłej wodzie z łyżeczką cukru i garścią mąki rozpuszczam drożdże.Jak "ruszy",dodaję resztę mąki,sól do smaku,trochę oliwy.Ciasto ma być "średnie"- tzn. nie "lejące" ,ale tez i niezbyt twarde- trochę "rzadsze",niż na pizzę.Wyrabiam porządnie,posypuję wierzch "pierzynką" z mąki,okrywam sciereczką i w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Jak ciasto podwoi swoją objętość,a warstwa mąki na wierzchu będzie ładnie popękana w "kostkę",przerabiam jeszcze raz szybko ,wykładam do natłuszczonych foremek keksowych i gotowe.Zostawiam na chwilę do wyrośnięcia,piekę w 200-220 st. 45-60 min- zależy od piekarnika.
sugar_and_spice
matka Króla
ZUPA- KREM Z BROKUŁÓW
Nic nie powiem, że już skończyłam pisac i mi wsio wcięło....
Napiszę od razu, że ja robię tą zupę tak, żebym mogła nią też Arturka nakarmić.
Składniki:
2 większe brokuły
pierś z kurczaka
3-4 ziemniaki
4 marchewki
sól, pieprz
4 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa w proszku
żółty ser
masło
śmietana 12%
Całość:
- ugotować mięso
- dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- dodać marchewkę obraną i pokrojoną jak komu wygodniej
- po 15 minutach (licząc od dodania marchewki i ziemniorów) dodać brokuły, ja daję same różyczki
- całość gotować jeszcze 15 minut
- zestawić, wyjąc mięso, lekko ostudzić
- zblendowac
- podzielić na porcję dla Dzidzi i dla Nas
1. Wersja dla Dzidzi
Dodać pokrojone mięso, zblendowac i gotowe
2. Wersja dla Mamy i Taty
Dodać czosnek- uwaga, ja lubię na ostro i daję dużo, ale posmakujcie, bo może Wam wystarczy 1 ząbek?
Doprawić do smaku.
Dodać łyżkę gałki muszkatołowej.
Jak ktoś jest świr to można dodać ciut chili ;-)
Dodać łyżkę masła- jak nie dacie nie będzie tragedii.
Zblendowac.
Całość zagotować i na małym ogniu niech posiedzi jeszcze z 10 minut, żeby czosnek się termicznie obrobił.
Gotowe.
Podawać z tartym żółtym serem, zupa musi być gorąca, żeby ser się rozpuścił... i śmietaną oraz grzankami. Bez grzanek nie ma tego smaku ;-) Grzanki mogą być kupne, ale ja wolę pokroić bułę na 5-8 mm paski i wrzucić do piekarnika do zrumienienia :-)
Smacznego!
Nic nie powiem, że już skończyłam pisac i mi wsio wcięło....
Napiszę od razu, że ja robię tą zupę tak, żebym mogła nią też Arturka nakarmić.
Składniki:
2 większe brokuły
pierś z kurczaka
3-4 ziemniaki
4 marchewki
sól, pieprz
4 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa w proszku
żółty ser
masło
śmietana 12%
Całość:
- ugotować mięso
- dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- dodać marchewkę obraną i pokrojoną jak komu wygodniej
- po 15 minutach (licząc od dodania marchewki i ziemniorów) dodać brokuły, ja daję same różyczki
- całość gotować jeszcze 15 minut
- zestawić, wyjąc mięso, lekko ostudzić
- zblendowac
- podzielić na porcję dla Dzidzi i dla Nas
1. Wersja dla Dzidzi
Dodać pokrojone mięso, zblendowac i gotowe
2. Wersja dla Mamy i Taty
Dodać czosnek- uwaga, ja lubię na ostro i daję dużo, ale posmakujcie, bo może Wam wystarczy 1 ząbek?
Doprawić do smaku.
Dodać łyżkę gałki muszkatołowej.
Jak ktoś jest świr to można dodać ciut chili ;-)
Dodać łyżkę masła- jak nie dacie nie będzie tragedii.
Zblendowac.
Całość zagotować i na małym ogniu niech posiedzi jeszcze z 10 minut, żeby czosnek się termicznie obrobił.
Gotowe.
Podawać z tartym żółtym serem, zupa musi być gorąca, żeby ser się rozpuścił... i śmietaną oraz grzankami. Bez grzanek nie ma tego smaku ;-) Grzanki mogą być kupne, ale ja wolę pokroić bułę na 5-8 mm paski i wrzucić do piekarnika do zrumienienia :-)
Smacznego!
reklama
Podziel się: