reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przystanek kulinarny

reklama
sugar, dzięki, chyba się skusze i spróbuje zrobić, którego pięknego dnia ;) Ale powiedz mi w tej wersji dla mamy i taty to nie dodajesz tego mięsa później ? a jeśli tak to w jakiej formie ?
 
sugar, dzięki, chyba się skusze i spróbuje zrobić, którego pięknego dnia ;) Ale powiedz mi w tej wersji dla mamy i taty to nie dodajesz tego mięsa później ? a jeśli tak to w jakiej formie ?

Nie daję, bo ją można też na maśle robic i kostce rosołowej, ja robię na kurczaku, żeby mięso dla Artka było, mi z mięsem zupa nie smakuje, taka pasztetowa się robi ;-)
 
sugar - na ile wody ten przepis, bo sie boje, ze po zmiksowaniu wyjdzie "lyzka sama stoi"... i czy to mozna zamrazac?


Czy któraś mama ma przepis na jakiś dobry pasztecik domowy??

ja ostatnio robilam ten, mlody zajada

500g czerwonej soczewicy
2 słodkie marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry
1/2 łyżeczki płatków chilli
2 łyżeczki garam masala lub przyprawy curry
ok. 2cm korzenia imbiru
2 jajka
garść pistacji
sól i pieprz
Utrzeć marchewkę na grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dorzucić startą marchewkę. Dodać przyprawy: utarte nasiona kolendry, chilli i garam masalę, Podsmażyć chwilę i dołożyć soczewicę. Zetrzeć imbir i wycisnąć czosnek. Całość zalać wodą i posolić. Gotować aż całość uzyska konsystencję gęstej masy. W razie potrzeby sukcesywnie dolewać wodę. Masę wystudzić, dodać jajka i przesiekane pistacje. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 30 minut.

przypraw dodalam mniej niz w przepisie, bo sie balam czy curry mu posmakuje i zamiast pistacji dalam mielone migdaly, bopistacji nie mialam. bardzo dobry i moj maz byl przekonanhy, ze miesny ...
 
Sugar- dzięki:).Ja tez zazwyczaj gotuję tak,by było dla nas i "dla dzidzi".Ale nie mam oporów przed dodawaniem czosnku do tego ,co dla niej:)- to samo zdrowie przeciez,niech się przyzwyczaja,bo my czosnek uwielbiamy,hehe;).
Tez wolę zupy bez mięsa- no,parę wyjątków jak grochówka itp. jest,ale generalnie jak mozna uniknąć,to gotuję właśnie na maśle lub oliwie:).
 
kahaa ja daję wody "na oko", tak aby gotujące warzywa przykryło, przed zmiksowaniem trochę odlewam- 2 szklanki i odstawiam, jak wyjdzie za gęste to z powrotem dolewam :-)
Ja mroziłam :-)
 
sariska nie umiem znaleźć tego przepisu na masę cukrową :( o którym mówiłaś. Kitty cudna, ale chyba dopiero za rok zdecyduje się na taki eksperyment, tyle, że już teraz muszę potestować.
 
Chciałam podzielić się przepisem na warstwową sałatkę z tuńczyka. Sałatka sprawdza się świetnie na różnego rodzaju imprezach domowych, można ją jeść samą albo do wędliny, kiełbasek itp.

Składniki;
jajka
tuńczyk z puszki
majonez
ser żółty
szczypiorek
masło

Gotujemy jajka. Potem obieramy i dzielimy na białko i żółtko.
Bierzemy miskę najlepiej taka prześwitującą żeby ładnie było widać warstwy naszej sałatki no i kładziemy po kolei od dołu:

białka jajek tyle że potarte na grubych oczkach tarek
ser żółty również potarty na tarce
odrobinę masełka potartego na tarce
majonez , ile kto lubi
tuńczyk wyciśnięty z oleju i rozdrobniony widelcem
no i żółtko jajka rozdrobnione widelcem

i potem kolejny raz nakładamy od nowa te same warstwy oczywiście równomiernie i na koniec możemy posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Polecam. Pycha:-) Przy nakładaniu staramy się nakładać od dołu do góry żeby wziąć te wszystkie warstwy na talerz.
 
reklama
Mała mi,dzięki:tak:- zawsze to jakas odmiana:-).W ramach rewanżu podziele sie "swoją" sałatką dla leniwych;-):-D

-puszka tuńczyka w sosie własnym(ale jak ktos przypadkiem ma w oleju,to też wielkiego bólu nie ma;))
-puszka kukurydzy
-puszka ananasa
- woreczek ugotowanego ryżu
Ananasa kroimy w kosteczkę- niekoniecznie całą puszkę- to zalezy od jej wielkości- jakies 6 plastrów
dodajemy puszke kukurydzy i tuńczyka,ryż,majonez do "połączenia" składników,trochę pieprzu
I już:-D
Mozna oczywiście ją modyfikowac,dodawać co tam komu przyjdzie do głowy .ale taka "basic" tez jest dobra.Dla wyglądu ja jeszcze dodaję troszeczkę posiekanej drobno natki pietruszki i odrobine posiekanej czerwonej papryki.
 
Do góry