reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przystanek kulinarny

Własnie pozwoliłam sobie na kisiel truskawkowy,myślę,że galaretki owocowe tez ok..Aha,jeszcze ryż z jabłkami mi się przypomniał z tych dietetycznych.Ryż z piersią kurczaka i "dozwolonymi" warzywkami jako taka "chińszczyzna" lub na zimno jako sałatka (bez majonezu,of course XP),no i pizza własnej roboty ,niestety,bez serów:(.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Bardzo dobry pomysl, happybeti.

Ja polecam papryke faszerowana i duszona w piecyku. Farsz z mielonego miesa (ja zrobilam z wolowego, ale moze byc drobiowe). Farsz, jak na mielone, tylko bez jajek i cebuli, oczywiscie. Mielone umyte mieso mieszam z majerankiem (duuuzo go dodaje) i wegeta. Czasem dodaje bulke tarta. Dobrze wymieszane mieso wkladam do srodka uprzednio wydrazonych papryk, papryki wkladam do naczynia zaroodpornego do piecyka na 180 stopni, zalewam woda tak do polowy wysokosci papryk, zakrywam i pieke kolo 40-50 minut. Podaje z ziemniakami, lub kasza. Ale z ryzem tez na pewno dobrze smakuje.

A dzis zrobilam zapiekanke z warzyw, kielbasy i indyka:
Kroje w plasterki: marchew, piertruszke, selera, selera naciowego,papryke,ziemnaki, pora, dodaje pokrojona nietlusta kielbase, pokrojona w kostke piers z indyka, wszystko mieszam, dodaje majeranku, wegety, ziele angielskie i lisc laurowy i pieke w piekarniku, az warzywa i mieso beda miekkie. Pychota :-)
 
Przepis na chleb otrębowy "dukanowski",ale mi i mężowi smakuje. Ja zresztą lubię takie "wynalazki" chlebowe.

10 łyżek otrębów owsianych
10 łyżek otrębów pszennych
2 kostki twarogu chudego\
4 żółtka, z białek ubijamy pianę(będzie potrzebna)
troszkę drożdży
przyprawy wg smaku;ja daję zioła prowansalskie,czosnek granulowany,cebula suszona,sól i pieprz

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku(tego mleka też niewiele-1/4 szklanki,nawet mniej. To w osobnej miseczce.
Do dużej miski dajemy wszystkie składniki(oprócz białek);twaróg dobrze jest pokruszyć na mniejsze kawałki i wszystko miksujemy. Po połączeniu wszystkich składników dodajemy białko,drożdże i miksujemy.Po zmiksowaniu ja wkładam ciasto na godzinkę do lodówki. Wylewamy wszystko na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy godzinę;można przedłużyć o 10 minut,wtedy wierzch będzie bardziej spieczony.
Chleb,po upieczeniu jest w środku"mokry"; tak ma być, to nie zakalec. Ja uwielbiam go jeść nawet bez niczego. Nawet Jakubowi smakuje.

W razie pytań,jestem do dyspozycji

Smacznego!
 
to ja odchudzajac sie 2 lata temu na ej diecie (20 kg mniej) robiłam taki chlebk na sniadanie.
2 łyzki otrebow owsianych
1 łyzka otrebów pszennych
1 jajko
płaska łyzeczka proszku do pieczenia
pół serka homogenizowanego 0 % (do 5 %)

wszytko mieszałam i wkładałam do takiej brazowej szklanej miseczki
do mikrofali 4 minuty i po odwróceniu sie 2 minuty (tu nie jestme pewna z tymi minutami)

potek kroiłam taki bocheneczek wzdłuz na 3 okragłe kanapki (miseczka okragła) i do tego jakas wedlinka ewntualnie jakies warzywko w dniu warzywnym.
Byłam pełna jak nie wiem co
To jest akurat dzienna dawka otrab jaka mozna zjesc wiec ja robiłam codziennie na sniadanko nawet do pracy.
 
Emiliab, Dawidowe, super przepisy - dziękuję! A na marginesie ostrzegam przed zbyt bogatą w błonnik dietą - jak przegina się z otrębami i nie daj Boże nie uzupełnia się mega dużo płynów przy tym to... To mozna rozwalić sobie jelita.
 
Ostatnia edycja:
Ja też Wam Dziewczyny ,dziękuje za przepisy na chlebki,ale z wypróbowaniem musze poczekać do skończenia karmienia (a wtedy się przydadzą,bo trzeba będzie zadbac o linie;-)).
 
reklama
Na życzenie Loliszy podaję przepis na wątróbkę:
Potrzebne:
50dkg wątróbki
10 dkg wędzonego boczku
2 łyżki oleju
1/4 rosołku drobiowego z kostki
1/4 litra mleka
6jajek ( zależy na ile osób i według preferencji)
biały pieprz
sól
4 łyżki mąki
1 łyżka masła lub margaryny

Przygotowanie:
Wątróbkę oczyścić ,umyć bieżąca wodą,osuszyć papierowym ręcznikiem.
Boczek pokroić w małą kostkę.Dobrze wysmażyć na rozgrzanym oleju.Przełożyć do innego naczynia.
Wątróbkę oprószyć 2 łyżkami mąki i na średnim ogniu smażyć ok.10 minut. Na koniec smażenia posolić i przełożyć do innego naczynia.
W garnuszku roztopić masło.Dosypać mąkę,lekko zrumienić na złoty kolor.Stale mieszając podlać rosołem,następnie mlekiem.Doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minutki.
Jajka ugotować na twardo.
Sos ponownie zagrzać i doprawić solą,pieprzem białym.
Jajka obrać i pokroić na cztery cząstki.
Na talerz dać wątróbkę oraz jajka.Jajka polać sosem i posypać kostkami smażonego boczku.

Ja zawsze najpierw robię sos a potem przed podaniem obiadu smażę wątróbkę i boczek.

Smacznego :)
 
Do góry