Na życzenie
Loliszy podaję przepis na wątróbkę:
Potrzebne:
50dkg wątróbki
10 dkg wędzonego boczku
2 łyżki oleju
1/4 rosołku drobiowego z kostki
1/4 litra mleka
6jajek ( zależy na ile osób i według preferencji)
biały pieprz
sól
4 łyżki mąki
1 łyżka masła lub margaryny
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyścić ,umyć bieżąca wodą,osuszyć papierowym ręcznikiem.
Boczek pokroić w małą kostkę.Dobrze wysmażyć na rozgrzanym oleju.Przełożyć do innego naczynia.
Wątróbkę oprószyć 2 łyżkami mąki i na średnim ogniu smażyć ok.10 minut. Na koniec smażenia posolić i przełożyć do innego naczynia.
W garnuszku roztopić masło.Dosypać mąkę,lekko zrumienić na złoty kolor.Stale mieszając podlać rosołem,następnie mlekiem.Doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minutki.
Jajka ugotować na twardo.
Sos ponownie zagrzać i doprawić solą,pieprzem białym.
Jajka obrać i pokroić na cztery cząstki.
Na talerz dać wątróbkę oraz jajka.Jajka polać sosem i posypać kostkami smażonego boczku.
Ja zawsze najpierw robię sos a potem przed podaniem obiadu smażę wątróbkę i boczek.
Smacznego