reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przystanek kulinarny

reklama
sorbet to tak jak owoce zmiksowane z woda i zamrozone. Zielona budka ma takie. Sa mniej kaloryczne i ja ogolnie duzo bardziej lubie takie lody niz z mlekiem
 
O to przepis na zupę gulaszową:)
-myje mięsko może być od szynki i można tez dać wołowinkę tak około 0,5kilo ja daje troszku ponad to,wrzucam do garnka z wodą, obieram warzywka tak jak na normalną zupkę, czyli pietruszkę, porę seler.Razem kroimy pieczarki 0,5kilo i 4 cebule i smażymy na patelni oczywiście doprawiamy jak sie juz upitrasi wrzucamy to do miseczki, następni kroimy 2 wielkie papryki w kosteczkę i 4 marchwie starte na tarce łączymy i znowu smażymy i tez doprawiamy sola pieprzem ,papryką. Sprawdzamy jak tam nasza zupka, jak mięsko bedzie już mięciutkie usuwamy pietruszkę i wszystką włoszczyznę i wrzucamy te nasze pieczarki z cebulą oraz papryke i marchew podsmazoną do garnka z zupą. dodajemy dla smaku kostkę ,wegete , soli co tam każda daje, do tego kupujemy dwie zupki gulaszowej w proszku najlepiej z dobrej firmy a jak nie to każdą inną lub nawet mogą to być fixy do gulaszu, rozrabiamy z wodą i wrzucamy do zupki musi sie to nam wszystko ładnie zagotować i gotowe, doprawiać według gustu.
Smacznego:)
 
Ida nie którzy dają ja nie, ale wiesz ta zupa jest gęsta sama w sobie ale jak chcesz zawsze możesz dodać w końcu gotujesz dla siebie:)
 
Przepis na "Kociołek meksykański" (dla ok. 4 osób)

Składniki:

- 0,5kg mielonego z łopatki
- 3 duże cebule
- kilka ząbków czosnku
- duża laska kiełbasy, np. wiejska
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- koncentrat pomidorowy
- 2 papryki
- papryka słodka i ostra w proszku
- sól, pieprz
- szczypta oregano
- szczypta chilli

Cebulę, wyciśnięty czosnek i kiełbasę smażymy. Podsmażone wrzucamy do garnka. Do gara wrzucamy też fasolę czerwoną wraz z zalewą, pomidory z puszki, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie koncentrat pomidorowy i trochę wody. Teraz się z pół godziny pogotuje. Przyprawić do smaku przyprawami - według uznania. Jeszcze z pół godziny gotowania, żeby papryka i kukurydza zmiękła.

Można to podawać z ryżem, makaronem lub kaszą. Ja podaję z ryżem. Sypię ryż na talerz, na środek farsz meksykański i jest pychota!
 
Przepis na "Kociołek meksykański" (dla ok. 4 osób)

Składniki:

- 0,5kg mielonego z łopatki
- 3 duże cebule
- kilka ząbków czosnku
- duża laska kiełbasy, np. wiejska
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- koncentrat pomidorowy
- 2 papryki
- papryka słodka i ostra w proszku
- sól, pieprz
- szczypta oregano
- szczypta chilli

Cebulę, wyciśnięty czosnek i kiełbasę smażymy. Podsmażone wrzucamy do garnka. Do gara wrzucamy też fasolę czerwoną wraz z zalewą, pomidory z puszki, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie koncentrat pomidorowy i trochę wody. Teraz się z pół godziny pogotuje. Przyprawić do smaku przyprawami - według uznania. Jeszcze z pół godziny gotowania, żeby papryka i kukurydza zmiękła.

Można to podawać z ryżem, makaronem lub kaszą. Ja podaję z ryżem. Sypię ryż na talerz, na środek farsz meksykański i jest pychota!

Dziękuje w najbliższych dniach zrobię:)
 
reklama
To już jak komu wygodniej. Chodzi o to, że te rzeczy trzeba usmażyć. Ja generalnie smażę cebulę, czosnek i mielone razem. A kiełbaskę osobno.
 
Do góry