reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przystanek kulinarny

Robie kociołek w przyszłym tygodniu a potem mysle ze zrobie z ilości x2 i zamroże dla M zeby miał co jeść jak sie położe do szpitala bo jak znam zycie jadłby wtedy tylko parówki i jajecznice a my fani dań jednogarnkowych a do tego ostrych więc przepis dla nas super. dzięki!

reklama
Dziewczyny muszę się pochwalić mój mąż dzisiaj postanowił ugotować obiad :p i to nie lada wyzwanie sobie postawił pierogi leniwe z pieczonymi skrzydełkami, skrzydełka to pikuś ale jak widziałam jak robi te pierogi nie mogłam się opanować i podśmiechiwałam się pod nosem ale cóż postanowiłam poczekać i spróbować, po pierwszym kęsie myślałam że nie przełkne jak się okazało wsypał większe pół torebki mąki ziemniaczanej :D i niestety były tak gumowate że nie szło ich przełknąć ,ale on się zajadał i straasznie mu smakowały więc ja tez wcisnełam w siebie trzy sztuki żeby mu przykrości nie robić ,córka odrazu stwierdziła że nie chce nawet nie próbując,za to nasz psiak wsuwał równie smacznie jak jego pan hehe no ale cóż liczą się dobre chęci, a mi uśmiech z ust nie schodzi

:-) Placek po węgiersku dla Idy heh

Składniki:
- mięso gulaszowe 600g ( w zależności ile się chce tego zrobić i czy lubi się bardzo mięsne)
- 2-3 papryki różnokolorowe
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki
- przyprawy (pieprz, sól, papryka słodka i ostra, chilli)
- olej

Przygotowanie sosu:
Umyć mięso, na rozgrzanym oleju na patelni podsmażyć do zarumienienia mięso. Potem przełożyć mięso do rondelka. Na patelni po smażeniu mięsa podsmażyć cebulkę i czosnek drobno posiekany. Dorzucić połowę wcześniej pokrojonej papryki w paseczki , podlać trochę wodą, wymieszać i dołożyć całą zawartość do rondelka gdzie mamy mięso. Dodać przyprawy- mogą być takie jakie wymieniłam wyżej,ale to gust smaku- jest to placek po węgiersku więc ogólnie powinien być na ostro:-).
Wszystko dusić około 30 minut pod przykryciem ( żeby mięsko było miękkie) i przed końcem duszenia dodać tą drugą połowę papryki pokrojonej w paski. Następnie mąkę dobrze wymieszać z zimną wodą aby grudek nie było i zaprawić tym sos. Ja lubię gęsty sos.

Przygotowanie placka:
ziemniaki i cebulę zetrzeć drobno na tarce, dodać jajo i mąkę, sól , pieprz - dobrze wymieszać. ( mój mąż mi podpowiedział- że aby placki były chrupiące to zamiast mąki można dać bułkę tartą)

Sposób podania:
albo pieczemy małe placki i polewamy je tym sosem albo pieczemy większy placek do środka wlewamy sosik i składamy tego placka na pół i na wierzch jego też polewamy sosem. Można też na górę podać śmietanę.

Smacznego!:-)

Aaa i można tutaj też dodać pieczarki albo kukurydzę, ja akurat robię wersję tylko z papryką, bo tak mi lepiej smakuje:-).

Ryz z jabłkami dla malutkiej i nie tylko:)))
W zależności ile chcesz zrobić, ja piekę w garnku ale możesz w jakimś naczyniu
Ja stosuje 6 torebek ryżu oczywiście ugotowany.
Obierasz jabłka, biorę na oko około kilo ale to od Ciebie zależy czy lubisz dużo. trzesz te jabłuszka na tarce ale nie na papkę tylko normalnie.
Zaczyna sie przekładanie naczynie lub garnek sparujesz tłuszczem może to być margaryna i robisz przekładaniec pierw torebka ryżu później smarujesz tłuszczem tym razem moze masło nakładasz starte jabłuszka i posypujesz cynamonem i znowu ryz tłuszcz jabłuszko. Co d ilosci Warst to zrob jak uważasz i w jakim naczyniu robisz ,tylko pamiętaj żeby na końcu był ryż, wsadzas do piekarnika na godznke ,kontroluj co sie dzieje,bo wiadomo kazdy piekarnik inny, wyciągasz posypujesz cukrem śmietaną i wcinasz:))))
Pychotka:)

Racuchy
2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
2 dkg drożdży
łyżka cukru
2 jajka
szczypta soli
2 jabłka
Jabłka obieramy, trzemy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy starte jabłka.
Smażymy na oleju.
Posypujemy cukrem pudrem.

Doris specjalnie na zyczenie
Sałtka z zupek chińskich
2 zupki chińskie hot
1 czerwona papryka
1 cała pierś z kurczaka
kukurydza
fasola czerwona
kapusta pekińska
kechup, majonez kielecki
przyprawa gyros

Kurczaka kroisz w kostke i smażysz na patelni z przyprawą gyros. W misce kruszysz zupki chińskie .Papryke kroisz w kostke. Kapuste pekińska szatkujesz i ja jej zwykle dodaje połowe lub troszke mniej niż połowe. Potem dodajesz kukurydze i czerwona fasole i kurczaka ostudzonego i mieszasz . A na koniec mieszasz keczup z majonezem i dodajesz do sałatki. Sosu zrób duzo :) zeby saltka nie byla za sucha. I odstaw na godzinke lub 2 do lodowki.

Mam nadzieje ,ze bedzie smakowala. Ja ja czesto robie , bo sie szybko robi i jest smaczna :) i kolorowa hehe. Jak cos smacznego. Aha jakby sie okazalo ,ze taka robilas to napisz cosik jeszcze wymysle moze ;).

Tak sobie własnie pomyślałam,czy nie możnaby chwilowo zamienic tego wątku w takie koło ratunkowe dla mam karmiących na diecie?Nie zanudzałybyśmy innych naszymi dietowymi problemami ,a mogłybyśmy tu sie jakoś powymieniać,pomysły od "niezainteresowanych" też mile widziane:).No i z czasem przepisy dla dzieciaczków,to już tuż-tuż:).

reklama
Do góry