reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przystanek kulinarny

reklama
To ja tez dam przepis dla wielbicielek watróbki:))).Najprostszy,ale ja taką uwielbiam:).

wątróbka drobiowa(kurza,bo delikatniejsza)
cebula
mąka
sól,pieprz

watróbkę oczyscic,pokroic na równe mniej więcej kawałki,ale niekoniecznie.obtoczyc w mące- ja to robię tak,że wsypuje mąkę do zamykanego plastikowego pojemnika,wrzucam watróbkę,zamykam,energicznie potrząsam,az cała bedzie obtoczona.Taką wrzucam na rozgrzany na patelni olej i smażę,obracając,az "skórka" z mąki będzie złocista ,po czym przykrywam pokrywą i tak "duszę"jeszcze przez chwilę,wątróbka w tym czasie sobie "strzela",więc pokrywa potrzebna:).Ja posiekana cebulke dorzucam w międzyczasie,ale dla mniej wprawnych proponuje podsmazyc osobno i dodac pod koniec do watróbki.No i solimy i pieprzymy tez na koncu,żeby od soli wątróbka nie stwardniała.Tak przyrządzona jest pieknie przysmażona z wierzchu,a miękka ,"kremowa" w środku.:).
 
Happy juz slinka cieknie
Spróbuj zrobić sobie taka, jedynie co zmień to osobno podsmaż chwile cebule i dodaj jabłko potrojone w płateczki i dodaj do tego wątróbke to jest dopiero palce lizać. Watróbka po staropolsku uwielbiam.
 
Kaloryczne, ale przepyszne!!!

Włoski torcik czekoladowy
[FONT=&quot]spód:[/FONT] [FONT=&quot]60gr migdałów w proszku ( lub orzechów włoskich)[/FONT]
[FONT=&quot]100gr (60+40) cukru pudru
20gr kakao
4 białka
szczypta soli[/FONT]
[FONT=&quot]
rozgrzać piekarnik do 200st[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]wymieszać dobrze orzechy z 60g cukru pudru i kakao. Ubić na pianę białka z solą i 40 gr. cukru pudru. Potem zmieszać z orzechami, resztą cukru pudru i kakao. Całość wlać w formę obłożoną papierem do pieczenia. włożyć do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu zdjąć papier.[/FONT]
[FONT=&quot]
mus z białej czekolady
200ml śmietanki
200gr białej czekolady
2 listki żelatyny (2 łyżeczki)
100ml bitej śmietany

Rozpuścić żelatynę w odrobinie wody. W międzyczasie wstawić na ogień śmietanę i zagotować.[/FONT]
[FONT=&quot]Zdjąć z ognia, dodać rozdrobnioną czekoladę i mieszać aż się dobrze rozpuści, dołożyć żelatynę i dobrze wymieszać. Trochę ostudzić, dodać bitej śmietany, wlać na spód tortu. (zabezpieczyć formę żeby mus nie wypłynął z boku formy)[/FONT]
[FONT=&quot]
mus z mlecznej czekolady
200ml śmietanki
200 gr. mlecznej czekolady
1 listek żelatyny (1 łyżeczka)
100ml bitej śmietany[/FONT]
[FONT=&quot]przygotowuje się tak jak biały mus[/FONT]
[FONT=&quot]wlać na do formy kiedy pierwsza warstwa dobrze zastygnie.

mus z gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki
200 gr. gorzkiej czekolady
1 listek żelatyny (1 łyżeczka)
100 ml bitej śmietany
przygotowuje się tak jak biały mus
wlać na do formy kiedy druga warstwa dobrze zastygnie.

[/FONT]
[FONT=&quot]Jak warstwy dobrze zastygną można zdjąć formę. [/FONT]
 
ZRAZIKI Z KARKÓWKI W CZERWONYM WINIE

Trzeba przewidziec co najmniej dwa na dorosłą osobę:),najlepiej więc kupować kotlety na sztuki.
warzywa:marchewka,pietruszka,cebula,ogórki kiszone

Przygotować marynatę -olej,ketchup,musztarda,majonez-wymieszać.Dodac pieprz,vegetę,majeranek,wcisnąć sporo czosnku.
rozbite kotlety włożyc do marynaty ,w tym czasie obrać warzywka do nadzienia i pokroic je w "zapałkę".
Na każdym kotlecie układać (tak mniej -wiecej do połowy) cienką warstwę pokrojonych warzyw.Zwijać,spiąć wykałaczkami.Obtoczyc w mące i przrumienic na patelni.Zrumienione przełożyc do rondla,zalać wodą tak,by były zakryte ,dodac przyprawy do smaku.W trakcie duszenia podlewac czerwonym winem:).
dusi sie dość długo,na małym ogniu,ok.1,5 godziny,żeby były mięciutkie.
 
reklama
Zupka pieczarkowa
Wstawic wywar z warzyw- marchewka,pietruszka,pory- pokrojone w talarki + ziemniaczki.Dodac vegetę,ziele ang.,liść laurowy,ząbek czosnku.Pokrojone pieczarki usmażyc na patelni,jak odparują "soki" ,oprószyc mąką i jeszcze momencik podsmażyć.Wrzucić do gotowej "bazy zupowej",jeszcze chwilkę zagotować,doprawic śmietaną i pieprzem.Gotowe:)!
 
Do góry