Ida Sierpniowa
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 11 Marzec 2010
- Postów
- 3 255
wklejam przepis od Kani:-)
Rafałek
2 opakowania krakersów zwykłych dużych
20 dkg wiórków kokosowych
1 l mleka
1 budyń śmietankowy
1 kostka margaryny lub masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki żelatyny
aromat migdałowy, sól
Wykonanie - wiórki kokosowe zalać 2 szklankami mleka i odstawić na 1 godzinę. Z pozostałego mleka ugotować budyń śmietankowy i ostudzić. Po godzinie nasączone wiórki w mleku zagotować na małym ogniu stale mieszając aż wchłoną całe mleko i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, jak napęcznieje dodać odrobinę wrzątku, żeby się rozpuściła i ostudzić do temp pokojowej. Margarynę (masło) o temp pokojowej utrzeć z cukrem i szczyptą soli oraz kilka kroplami aromatu na krem - ucierając podawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu, łyżce wiórków kokosowych, żelatyny tak na przemian. Płaską formę wyłożyć krakersami, wyłożyć na to krem, krakersy, krem, krakersy na które cieniutko posmarować jeszcze kremem i zetrzeć na tarce (grube oczka) czekoladę gorzką. Po wykonaniu włożyć do lodówki niech postoi w temp pokojowej z 2-3 h a potem na całą noc do lodówki lub min. 4 h.
Smacznego życzę :-)
edit: na pewno krakersy mają być? bo jakoś smakowo bardziej herbatniki mi pasują teoretycznie sie znaczy:-)krakersy rczej słone są, czy nie???
Rafałek
2 opakowania krakersów zwykłych dużych
20 dkg wiórków kokosowych
1 l mleka
1 budyń śmietankowy
1 kostka margaryny lub masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki żelatyny
aromat migdałowy, sól
Wykonanie - wiórki kokosowe zalać 2 szklankami mleka i odstawić na 1 godzinę. Z pozostałego mleka ugotować budyń śmietankowy i ostudzić. Po godzinie nasączone wiórki w mleku zagotować na małym ogniu stale mieszając aż wchłoną całe mleko i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, jak napęcznieje dodać odrobinę wrzątku, żeby się rozpuściła i ostudzić do temp pokojowej. Margarynę (masło) o temp pokojowej utrzeć z cukrem i szczyptą soli oraz kilka kroplami aromatu na krem - ucierając podawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu, łyżce wiórków kokosowych, żelatyny tak na przemian. Płaską formę wyłożyć krakersami, wyłożyć na to krem, krakersy, krem, krakersy na które cieniutko posmarować jeszcze kremem i zetrzeć na tarce (grube oczka) czekoladę gorzką. Po wykonaniu włożyć do lodówki niech postoi w temp pokojowej z 2-3 h a potem na całą noc do lodówki lub min. 4 h.
Smacznego życzę :-)
edit: na pewno krakersy mają być? bo jakoś smakowo bardziej herbatniki mi pasują teoretycznie sie znaczy:-)krakersy rczej słone są, czy nie???
Ostatnia edycja: