reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy

moniqsan salatka the best :-)

Jadłaś?

A jak lubicie ciekawe i oryginalne smaki to polecam taką:

Cytrusowa sałata z czosnkowym dressingiem

Składniki
sałata lodowa
pomarańcza
pół granata
2 ząbki czosnku
oliwa
vegeta

kroisz sałatę, obierasz pomarańczę i kroisz na plasterki, układasz na sałacie, na to wybijasz pestki granata, polewasz dressingiem z oliwy, przeciśniętego czosnku i vegety

Brzmi może egzotycznie, ale naprawdę jest smaczna :tak:
 
reklama
Żeberka z tymiankiem

składniki:
- 1,5kg żeberek wieprzowych
- dżem pomarańczowy
- szklanka ketchupu
- 2 pomarańcze
- kilka gałązek tymianku
- cebula
- 2 ząbki czosnku

sposób przygotowania:
w garnku zeszklij cebulę i czosnek (uprzednio przeciśnięty przez praskę), dodaj dżem, ketchup i tymianek. Zagotować.
Żeberka przesmażyć na złoto, oprószyć solą, pieprzem, dodać do marynaty. Wstawić do lodówki na całą noc.
Włożyć do brytfanki, poprzetykać plasterkami pomarańczy, przykryć i piecz w nagrzanym piekarniku (160 st. ok 90 min)

moja rada:
1. dżem kupić z pomarańczy - nie ze skórek (ze skórek wyjdzie taki gorzkawy posmak..)
2. dać sporo tymianku

 
Jadłaś?

A jak lubicie ciekawe i oryginalne smaki to polecam taką:
Cytrusowa sałata z czosnkowym dressingiem

Składniki
sałata lodowa
pomarańcza
pół granata
2 ząbki czosnku
oliwa
vegeta

kroisz sałatę, obierasz pomarańczę i kroisz na plasterki, układasz na sałacie, na to wybijasz pestki granata, polewasz dressingiem z oliwy, przeciśniętego czosnku i vegety

Brzmi może egzotycznie, ale naprawdę jest smaczna :tak:


Moniq - powiem Ci, że ja znam "ubogą" wariację Twojej salatki;-):tak:
przepis przywiozłam z 1 pomałżeńskiego Sylwestra z Szklarskiej Poręby, a wyglada on tak:


Cytrusowa sałatka z czosnkowym dressingiem, wersja 2 (uboższa)

Skladniki:
1/2 kapusty pekińskiej (poszatkować)
6 mandarynek (każdy plasterek przekrojony na pół)
sos czosnkowy (2-3 ząbki czosnku, kilka łyżek jogurtu greckiego, 2-3 łyżki majonezu)
vegeta

Wszystkie skladniki przemieszać ze sobą. Odstawić na jakąś godzinę co by salatka "przeszla" smakiem ;-):tak:
 
Kolorowe roladki rybne


składniki:
- 4 filety rybne (o białym mięsie)
- 1/2 żółtej cukinii
- 1/2 zielonej cukinii
- cebula
- czerwona papryka
- żółta papryka
- 2 ząbki czosnku
- cytryna
- bazylia
- rozmaryn

sposób wykonania:
Rozmrozić filety, skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć.
Zetrzeć cukinie na tarce o grubych oczkach. Poddusić na patelni do czasu aż sok zupełnie odparuje. Posolić, popieprzyć, dodać bazylię, rozmaryn.
Grubo posiekać cebulę i czosnek. Paprykę pokroić w grube i duże paski. Podsmażyć warzywa na patelni, aż papryka zrobi się miękka i szklista. Doprawić do smaku.
Na każdym filecie rybnym rozłożyć po porcji cukinii, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami.
Dno naczynia żarodpornego wyłożyć przesmażoną papryką, poukładać roladki rybne. Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Zapiekać 30 min w temperaturze 180 st.

moje rady:
1. jeśli ktoś lubi pieczoną paprykę to można pokroić więcej papryk, będzie jako warzywko do obiadku.:tak:
2. delikatnie z rozmarynem ;-)

 
Barmanko - mniammm... Bardzo ciekawy ten przepisik-na bank go wykorzystam!!!:tak::-):-):-)
 
Ciasto pycha
Murzynek z masą kokosową (bądź bez)
Ciasto:
1 kostka margaryny
1,5 szkl cukru
4-5 łyżek kakao (jak bez masy to daje rozpuszczalne)
6 łyżek wody
3 jaja
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 olejek migdałowy ( nie daje i raczej pasuje gdy nie ma masy)
0,5 szklanki mleka
bakalie jak kto lubi

Masa:
masło 1/4
mleko 1 szklanka
cukier 1/4 szklanki
wiórki kokosowe 200g

Po kolei
margarynę rozpuszczacie dodajecie cukier, kakao, wodę i gotujecie Po zagotowaniu odstawiacie do stygnięcia.
W tym czasie w drugim rondelku rozpuszczacie masło, dodajecie mleko cukier, wiórki i gotujecie po czym musi wam przestygnąć
Po ostygnięciu (ciasta oczywiście) ja odlewam 3/4 szklanki "ciasta" na polewę (choć według przepisu można zrobić dodatkowo) Potem dodaje żółtka, mąke, proszek do pieczenia, mleko - mieszam wszystko na jedną mase (dodać teraz ewentualnie olejek i bakalie) Na sam koniec dodajecie pianke wcześniej ubitą z białek i delikatnie mieszacie. Wylewacie do brytfanki nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Wierzch ciasta posypujecie masą kokosową i wstawiacie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni pieczecie koło 45-50 minut.
Po wyjęciu oblać polewą i zostawić do ostygnięcia


Przepis na oddzielną polewe ewentualnie:
1/2 margaryny
6 kostek czekolady
1,5 łyżki kakao
3,5 łyżki wody
1/2 opakowania cukru waniliowego
3.4 szklanki cukru
Wszystko Razem zagotować
 
Ostatnia edycja:
KULEBIAK Z GRZYBAMI

na ciasto:
* 300g mąki pszennej
* 1 łyżka oleju słonecznikowego
* 1 płaska łyżeczka soli
* szczypta cukru
* 30g świeżych drożdży
* 1/2 szkl. mleka
* 1/2 szkl. wody

Do miski wsypać mąkę, w środku zrobić zagłębienie do którego pokruszyć drożdże, dać szczyptę cukru i wlać pół szkl. ciepłej wody. Zamieszać delikatnie zagarniając nieco mąki, aż utworzy się 'papka' drożdżowa. Przykryć miskę ściereczką na 5-10 minut, aż drożdże lekko 'ruszą'.
Dodać resztę składników i wymieszać ciasto. Jeśli potrzeba dodać mąki lub mleka. Wyrobić na gładkie ciasto, umieścić ponownie w natłuszczonej misce i przykryć. Odstawić na godzinę do podwojenia objętości.**

W tym czasie przygotować farsz:
* 300g pieczarek (można użyć grzybów leśnych***, które trzeba wcześniej ugotować)
* 1 większa cebula
* pieprz i sól do smaku
* 1/4 łyżeczki majeranku- ja jeszcze dodałam kminku i odrobinkę lubczyku
* 1 łyżka bułki tartej
* 1 łyżka oleju słonecznikowego

Pieczarki umyć, obrać i poszatkować. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Na patelni stopić masło, dodać olej i wrzucić pieczarki i cebulę. Poddusić do miękkości, odparowując płyn, przyprawić i ostudzić. Dodać bułkę tartą, wymieszać.

Wyrośnięte ciasto lekko odgazować, rozciągając ciasto, zrobić prostokąt na długość keksówki.
Na środku ułożyć farsz grzybowy i zwinąć w rulon tworząc rodzaj rolady lub po prostu zlepic, pozostawiając farsz w środku (ja tak zrobiłam). Foremkę natłuścić i włożyć ukształtowane ciasto, zlepieniem do dołu. Przykryć i odstawić do podrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 180stC. Kulebiak posmarować żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka. Posypać czarnuszką lub kminkiem.
Wstawić do upieczenia na 40-45 minut. Wyjąć na kratkę i ostudzić.

przepis pochodzi ze strony: smaki i aromaty...: Kulebiak z pieczarkami.
 
Błyskawiczne pączki



składniki:

- serek homogenizowany
- 3 jajka
- 1 1/2 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

sposób wykonania:
Serek wymieszać z jajkami. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ciasto dokładnie wyrobić.
Na rozgrzany olej nakładać łyżeczką od herbaty (przed każdym nałożeniem ciasta łyżeczkę umoczyć w zimnej wodzie).

opcjonalnie można dodać jabłka - pokrojone w drobną kostkę.


 
reklama
Do góry