reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy

A kawa ma być jak parzona?
W ekspresie ciśnieniowym, przelewowym, ekspresie mokka?
Ma być na zimno czy na gorąco?
 
reklama
zalewam gorącą wodą..nie korzystam z ekspresu..choć w sumie to gdzieś tam go mamy

edycja:
tak mnie naszło bo zawsze piję rano czarną...jest pyszna ale już troszkę nudna:sorry2: piję kawę astrę z tego względu że mam problmy z żołądkiem i tylko taką mogę (można ją pić z problemami gastrycznymi..czy jak to się tam zwie)
lubię sobie dodać do niej np bitej śmietany ale może coś nowego ....
 
Ostatnia edycja:
A piłaś kiedyś kawę z kardamonem?
Do takiej zwykłej zalewajki dodajesz po prostu zmiażdżony kardamon. Super aromat!
 
kawa korzenna:
zaparzasz mocną kawę, dodajesz przyprawę Kamis do kawy i deserów i ewentualnie śmietankę... można posłodzić...

kawa na migrenę:
parzysz słabą kawę (ok.1 płaskej łyżeczki na 200ml), lekko słodzisz i dodajesz plaster cytryny... (dla mnie osobiście to profanacja kawy i wolę aspirynę),

kawa z czekoladą
parzysz kawę, ok.150 ml i dodajesz do niej rozpuszczone w 100ml mleka 4 kostki gorzkiej czekolady, doprawiasz kardamonem...

kawa piernikowa
szczypty kardamonu, cynamonu, imbiru, ew. gałki muszkatołowej, łyżeczka gorzkiego kakao- gotujesz to z kawą rozpuszczalną (3 łyżeczki) w małej ilości wody- to jest "esencja" na dwie filiżanki, wlewasz do filiżanki bądź kubka i dolewasz wody, nie podaje się z mlekiem lecz ze śmietanką, pyszne z bitą śmietaną... można dosłodzić...

i chyba tyle pamiętam, ale jak wrócę do domu to sprawdze w "kajecie":blink:

a jak szukałam linku do przyprawy to natknełam się na to, może się prezyda: http://www.kamis.pl/index.php/index.php?option=com_content&task=view&id=538&Itemid=842&page=1
 
dzięki:-)
mniam..jutro coś nowego będę próbować:tak:

nie piłam nigdy wcześniej z kardamonem..więc najwyższa pora..:-)
 

Żołądki drobiowe na ryżu



składniki:
- 1/2 kg żołądków drobiowych
- 40 dag pieczarek
- 3 pomidory bez skórki
- 2 duże cebule
- 2 torebki ryżu

sposób przygotowanie:
żołądki umyj, zagotuj w garnku z przyprawą jarzynową. Odcedź (wywar zachowaj), pokrój w paski.
Ugotuj ryż.
Pieczarki podsmaż na patelni. Cebule pokrój w plastry, podduś w 1/2 szklance wywaru. Dodaj pokrojone pomidory i pieczarki, wymieszaj. Dodaj żołądki.

moja rada:
dobrze doprawić solą i pieprzem ;-):tak:

 

Kremowa zapiekanka z kurczakiem i porami



składniki:
- 5 piersi z kurczaka
- 4-5 porów
- pieczarki
- majonez
- filiżanka tartego żółtego sera

sposób przygotowania:
W żaroodpornym naczyniu układami przyprawione i pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, grube talarki porów oraz pieczarki.
Całość smarujemy z wierzchu majonezem i obsypujemy tartym żółtym serem.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st, 45-60 minut.

 
reklama
nie pochwaliłam się Wam rezultatem wykorzystania przepisu barmanki na Kolorowe roladki rybne

Troszkę zmodyfikowałam przepis (wiecej cebuli, czosnku, papryki, i dodałam warzywka (włoszczyzna pokrojona w słupki)

a oto efekt:
505s45.jpg
e0g8c1.jpg


Na deser polecam Babka majonezowa | Winiary - Dobre pomysły dobry smak

a oto Ona w moim wykonaniu:

2wh0yl3.jpg
 
Do góry