reklama
hahaha - moniqsan- no ja nie mogę... tosz to trzeba uważać co się przy Tobie piszę, hehe;-)... Zartuję - chwała Ci za przepisy:-):-)!!! A teraz napisz jak to się wykonuje
Nie doczytała i teraz się mundrzy
Przeca pytałam jedną i drugą czy mam ja zamieścić czy one to zrobią (bo tak to by sobie przepisy poszły w eter)
A jak się robi?
No pewnie jak każdą sałatkę - siekasz, kroisz, do michy, przyprawiasz i mieszasz :-)
Chyba że sama pstrąga wędzisz
moja propozycja na sobote :
tarta bananowa z sosem czekoladowym
Na ciasto
250g mąki
100g masła
100g cukru-pudru
2 jajka
1 laska wanili, rozkrojona wzdłuż na pół
Na kruszonkę
35g mąki
35g drobnego cukru
szczypta cynamonu
Na nadzienie
5 bananów, pokrojone wzdłuż na plasterki
180g masła
180g cukru
6 łyżek śmietany kremówki
Na sos czekoladowy
100m śmietany kremówki
50g czekolady
Przygotowanie
Rozgnieć mąkę z masłem, dodaj cukier puder. Roztrzep jajka, dodaj nasionka wanilii i wymieszaj z ciastem. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie rozwałkuj ciasto, wyłóż nim 20 cm formę do tart i podpiecz na biało w temeratuze 180°C przez około 15-20 minut. Rozgrzej patelnię teflonową i wrzuć na nią cukier i masło i zrób karmel. Dodaj banany, śmietanę, obtocz banany w karmelu i nałóż na spód tarty. Rozetrzyj mąkę, cukier i cynamon i posyp tartę z wierzchu. Piecz w wysokiej temperaturze przez 10 minut. Rozgrzej w garnku śmietanę, zdejmij z ognia i rozpuść w niej czekoladę Podawaj kawałki tarty polane sosem czekoladowym.
Smacznego
tarta bananowa z sosem czekoladowym
Na ciasto
250g mąki
100g masła
100g cukru-pudru
2 jajka
1 laska wanili, rozkrojona wzdłuż na pół
Na kruszonkę
35g mąki
35g drobnego cukru
szczypta cynamonu
Na nadzienie
5 bananów, pokrojone wzdłuż na plasterki
180g masła
180g cukru
6 łyżek śmietany kremówki
Na sos czekoladowy
100m śmietany kremówki
50g czekolady
Przygotowanie
Rozgnieć mąkę z masłem, dodaj cukier puder. Roztrzep jajka, dodaj nasionka wanilii i wymieszaj z ciastem. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie rozwałkuj ciasto, wyłóż nim 20 cm formę do tart i podpiecz na biało w temeratuze 180°C przez około 15-20 minut. Rozgrzej patelnię teflonową i wrzuć na nią cukier i masło i zrób karmel. Dodaj banany, śmietanę, obtocz banany w karmelu i nałóż na spód tarty. Rozetrzyj mąkę, cukier i cynamon i posyp tartę z wierzchu. Piecz w wysokiej temperaturze przez 10 minut. Rozgrzej w garnku śmietanę, zdejmij z ognia i rozpuść w niej czekoladę Podawaj kawałki tarty polane sosem czekoladowym.
Smacznego
Hej dziewczyny
wrzucam przepis na ekspresową, pyszną i łatwą sałatkę
puszka kukurydzy
puszka przepłukanej czerwonej fasoli
kilka pokrojonych na cm kawałki kabanosów
kilka pieczarek konserwowych przekrojonych na pół
łyżka majonezu
łyżka jogurtu naturalnego
pieprz, jakieś zioła
dla urozmaicenia można ale nie trzeba jak się akurat ma w lodówce wrzucić ser żółty pokrojony w kostkę i np paprykę
wrzucam przepis na ekspresową, pyszną i łatwą sałatkę
puszka kukurydzy
puszka przepłukanej czerwonej fasoli
kilka pokrojonych na cm kawałki kabanosów
kilka pieczarek konserwowych przekrojonych na pół
łyżka majonezu
łyżka jogurtu naturalnego
pieprz, jakieś zioła
dla urozmaicenia można ale nie trzeba jak się akurat ma w lodówce wrzucić ser żółty pokrojony w kostkę i np paprykę
I jeszcze jedno
Danie z kurczakiem wędzonym
jedno wędzone udko
paczka ryżu parboiled (jeśłi udo jest duże to 2 paczki)
papryka czerwona
kukurydza z puszki
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
pieprz
Jest to danie na lenia totalnego, a pyszne.
Jak wymieszamy jeszcze ciepły ryż to może być nawet obiadem (takie pseudo risotto)
Przygotowanie proste jak drut: do miski wrzycamy ryż, pokrojone mięso, paprykę, kukurydzę. około 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, pieprz wedle uznania
Danie z kurczakiem wędzonym
jedno wędzone udko
paczka ryżu parboiled (jeśłi udo jest duże to 2 paczki)
papryka czerwona
kukurydza z puszki
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
pieprz
Jest to danie na lenia totalnego, a pyszne.
Jak wymieszamy jeszcze ciepły ryż to może być nawet obiadem (takie pseudo risotto)
Przygotowanie proste jak drut: do miski wrzycamy ryż, pokrojone mięso, paprykę, kukurydzę. około 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, pieprz wedle uznania
slonkoonline
Mama Juleczki
Jako, ze gotowalam wczoraj zupke to zamieszcze przepis.
"PROSTACKA" ZUPA SEROWA
- na 1,5l.wody
- 3 kostki rosołowe/miesne
- 5 serków topionych o wadze 100g. lub jak kto woli 500g serka topionego (smak dowolny, ja czasem daje ze szczypiorkiem)
- wedlinka posiekana(boczek, kielbaska) w ilosci ok. 200g.
- 2 cebulki posiekane drobno
ewentualnie
-makaron lub groszek ptysiowy
Gotujemy wywar z kostek. Serki najlepiej troche rozdziabac widelcem i podlac goracym wywarem, zeby sobie lekko rozprowadzic nim wlejemy do garnka. Po rozpuszczeniu przelewamy do garnka.
Cebulke i wedline smazymy lekko. Dodajemy do zupy.
Ogolnie przepis przewiduje dodanie groszku ptysiowego. Ja natomiast dodalam ostatnio makaron i dzieki temu zupa stala sie bardziej sycaca. Oczywiscie ilosc wedliny mozna zwiekszyc wedle uznania, zeby zupa byla bardziej tresciwa.
SMACZNEGO!
Niedugo bede testowac zupe w wersji z groszkiem zielonym.
P.S. Zupa tez jest z przepisu z Biedronki jednak sprzed kilku lat.
"PROSTACKA" ZUPA SEROWA
- na 1,5l.wody
- 3 kostki rosołowe/miesne
- 5 serków topionych o wadze 100g. lub jak kto woli 500g serka topionego (smak dowolny, ja czasem daje ze szczypiorkiem)
- wedlinka posiekana(boczek, kielbaska) w ilosci ok. 200g.
- 2 cebulki posiekane drobno
ewentualnie
-makaron lub groszek ptysiowy
Gotujemy wywar z kostek. Serki najlepiej troche rozdziabac widelcem i podlac goracym wywarem, zeby sobie lekko rozprowadzic nim wlejemy do garnka. Po rozpuszczeniu przelewamy do garnka.
Cebulke i wedline smazymy lekko. Dodajemy do zupy.
Ogolnie przepis przewiduje dodanie groszku ptysiowego. Ja natomiast dodalam ostatnio makaron i dzieki temu zupa stala sie bardziej sycaca. Oczywiscie ilosc wedliny mozna zwiekszyc wedle uznania, zeby zupa byla bardziej tresciwa.
SMACZNEGO!
Niedugo bede testowac zupe w wersji z groszkiem zielonym.
P.S. Zupa tez jest z przepisu z Biedronki jednak sprzed kilku lat.
No Kochane!!! Z całą odpowiedzialnością zamieszczam szybki, prosty i pyszny przepis
PIECZONA PAPRYKA FASZEROWANA
Składniki
4-6 papryk czerwonych
0,5 kg mielonej wołowiny
1 duża cebula
kilka ząbków czosnku
puszka pomidorów pelati
puszka kukurydzy
dodałam jeszcze trochę groszku
ser żółty ok 10-15 dkg
przyprawy (sól, pieprz, chili, jakieś ziółka)
Podsmażamy cebulkę, czosnek, mięso, dodajemy pomidory, kukurydzę, przyprawy.
Z papryki odcinamy "daszki" wyjmujemy gniazda nasienne, faszerujemy serem i mięsem, przykrywamy, zapiekamy ok 30 minut i voila
Naprwdę pycha.
Mąż był zachwycony
PIECZONA PAPRYKA FASZEROWANA
Składniki
4-6 papryk czerwonych
0,5 kg mielonej wołowiny
1 duża cebula
kilka ząbków czosnku
puszka pomidorów pelati
puszka kukurydzy
dodałam jeszcze trochę groszku
ser żółty ok 10-15 dkg
przyprawy (sól, pieprz, chili, jakieś ziółka)
Podsmażamy cebulkę, czosnek, mięso, dodajemy pomidory, kukurydzę, przyprawy.
Z papryki odcinamy "daszki" wyjmujemy gniazda nasienne, faszerujemy serem i mięsem, przykrywamy, zapiekamy ok 30 minut i voila
Naprwdę pycha.
Mąż był zachwycony
Załączniki
reklama
Podziel się: