reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy

hahaha - moniqsan- no ja nie mogę... tosz to trzeba uważać co się przy Tobie piszę, hehe;-):-D... Zartuję - chwała Ci za przepisy:-):tak::-)!!! A teraz napisz jak to się wykonuje:-D
 
reklama
hahaha - moniqsan- no ja nie mogę... tosz to trzeba uważać co się przy Tobie piszę, hehe;-):-D... Zartuję - chwała Ci za przepisy:-):tak::-)!!! A teraz napisz jak to się wykonuje:-D

Nie doczytała i teraz się mundrzy :-p
Przeca pytałam jedną i drugą czy mam ja zamieścić czy one to zrobią (bo tak to by sobie przepisy poszły w eter) :-p

A jak się robi?
No pewnie jak każdą sałatkę - siekasz, kroisz, do michy, przyprawiasz i mieszasz :-)
Chyba że sama pstrąga wędzisz :-p
 
moja propozycja na sobote :
tarta bananowa z sosem czekoladowym
Na ciasto
250g mąki
100g masła
100g cukru-pudru
2 jajka
1 laska wanili, rozkrojona wzdłuż na pół

Na kruszonkę
35g mąki
35g drobnego cukru
szczypta cynamonu

Na nadzienie
5 bananów, pokrojone wzdłuż na plasterki
180g masła
180g cukru
6 łyżek śmietany kremówki

Na sos czekoladowy
100m śmietany kremówki
50g czekolady

Przygotowanie
Rozgnieć mąkę z masłem, dodaj cukier puder. Roztrzep jajka, dodaj nasionka wanilii i wymieszaj z ciastem. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie rozwałkuj ciasto, wyłóż nim 20 cm formę do tart i podpiecz na biało w temeratuze 180°C przez około 15-20 minut. Rozgrzej patelnię teflonową i wrzuć na nią cukier i masło i zrób karmel. Dodaj banany, śmietanę, obtocz banany w karmelu i nałóż na spód tarty. Rozetrzyj mąkę, cukier i cynamon i posyp tartę z wierzchu. Piecz w wysokiej temperaturze przez 10 minut. Rozgrzej w garnku śmietanę, zdejmij z ognia i rozpuść w niej czekoladę Podawaj kawałki tarty polane sosem czekoladowym.
Smacznego
 
Hej dziewczyny
wrzucam przepis na ekspresową, pyszną i łatwą sałatkę

puszka kukurydzy
puszka przepłukanej czerwonej fasoli
kilka pokrojonych na cm kawałki kabanosów
kilka pieczarek konserwowych przekrojonych na pół
łyżka majonezu
łyżka jogurtu naturalnego
pieprz, jakieś zioła

dla urozmaicenia można ale nie trzeba jak się akurat ma w lodówce wrzucić ser żółty pokrojony w kostkę i np paprykę
 
I jeszcze jedno
Danie z kurczakiem wędzonym

jedno wędzone udko
paczka ryżu parboiled (jeśłi udo jest duże to 2 paczki)
papryka czerwona
kukurydza z puszki
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
pieprz

Jest to danie na lenia totalnego, a pyszne.
Jak wymieszamy jeszcze ciepły ryż to może być nawet obiadem (takie pseudo risotto)

Przygotowanie proste jak drut: do miski wrzycamy ryż, pokrojone mięso, paprykę, kukurydzę. około 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, pieprz wedle uznania :tak:
 
Fajne przepisy musze wyprobowac jak bede miala dzien lenia ale zaraz ide robic polska salatke jarzynowa tak za mna juz chodzila caly tydzien:confused:
 
Jako, ze gotowalam wczoraj zupke to zamieszcze przepis.

"PROSTACKA" ZUPA SEROWA

- na 1,5l.wody
- 3 kostki rosołowe/miesne
- 5 serków topionych o wadze 100g. lub jak kto woli 500g serka topionego (smak dowolny, ja czasem daje ze szczypiorkiem)
- wedlinka posiekana(boczek, kielbaska) w ilosci ok. 200g.
- 2 cebulki posiekane drobno

ewentualnie
-makaron lub groszek ptysiowy

Gotujemy wywar z kostek. Serki najlepiej troche rozdziabac widelcem i podlac goracym wywarem, zeby sobie lekko rozprowadzic nim wlejemy do garnka. Po rozpuszczeniu przelewamy do garnka.
Cebulke i wedline smazymy lekko. Dodajemy do zupy.
Ogolnie przepis przewiduje dodanie groszku ptysiowego. Ja natomiast dodalam ostatnio makaron i dzieki temu zupa stala sie bardziej sycaca. Oczywiscie ilosc wedliny mozna zwiekszyc wedle uznania, zeby zupa byla bardziej tresciwa.
SMACZNEGO!

Niedugo bede testowac zupe w wersji z groszkiem zielonym.

P.S. Zupa tez jest z przepisu z Biedronki jednak sprzed kilku lat.
 
No Kochane!!! Z całą odpowiedzialnością zamieszczam szybki, prosty i pyszny przepis

PIECZONA PAPRYKA FASZEROWANA

Składniki
4-6 papryk czerwonych
0,5 kg mielonej wołowiny
1 duża cebula
kilka ząbków czosnku
puszka pomidorów pelati
puszka kukurydzy
dodałam jeszcze trochę groszku
ser żółty ok 10-15 dkg
przyprawy (sól, pieprz, chili, jakieś ziółka)


Podsmażamy cebulkę, czosnek, mięso, dodajemy pomidory, kukurydzę, przyprawy.
Z papryki odcinamy "daszki" wyjmujemy gniazda nasienne, faszerujemy serem i mięsem, przykrywamy, zapiekamy ok 30 minut i voila :tak:
Naprwdę pycha.
Mąż był zachwycony :zawstydzona/y::-p:rolleyes2:
 

Załączniki

  • IMG_3147.jpg
    IMG_3147.jpg
    32,4 KB · Wyświetleń: 81
  • IMG_3148.jpg
    IMG_3148.jpg
    30,3 KB · Wyświetleń: 88
  • IMG_3150.jpg
    IMG_3150.jpg
    21,7 KB · Wyświetleń: 83
reklama
Do góry