reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy

dziewczynki, potrzebuje latwych i szybkich (zdolnych do wykonania w zaawansowanej ciazy :-D) przepisow i pomyslow na male dania na Wielkanoc. Nigdy jeszcze Wielkanocy u siebie nie urzadzalam, a ze tesciowa bardzo nie chce, bym jeszcze podrozowala przed porodem, wybieraja sie do nas, bysmy nie siedzieli sami :confused2:
Cos tam przywioza na pewno ze soba, ale ze i tak siedze w domu, chcialabym sie wykazac czyms wiecej niz tylko salatka jazynowa :-D
 
reklama
dziewczynki, potrzebuje latwych i szybkich (zdolnych do wykonania w zaawansowanej ciazy :-D) przepisow i pomyslow na male dania na Wielkanoc. Nigdy jeszcze Wielkanocy u siebie nie urzadzalam, a ze tesciowa bardzo nie chce, bym jeszcze podrozowala przed porodem, wybieraja sie do nas, bysmy nie siedzieli sami :confused2:
Cos tam przywioza na pewno ze soba, ale ze i tak siedze w domu, chcialabym sie wykazac czyms wiecej niz tylko salatka jazynowa :-D

Carmi, kochana, ale co konkretnie potrzebujesz?? przepisik na ciasto czy na coooo?
 
Ja w zeszłym roku robilam pierwszy raz wielkanoc u siebie i powiem szczerze, że wiekszość potraw robił mój mąz bo lubi sobie popichcić. Zrobil bigos po chultajsku, schab ze sliwką i kielbasę biała zapiekana w piwie. Inne potrawy to juz tak bardziej tradycyjnie. Jak bys byla zainteresowana tym bigosem lub biala kielbasa to powiedz - wstawie przepisy :-)

A ja mam pytanko odnosnie tego Calzone. Czy ta maka to zwykla maka pszenna czy jakas specjalna musi być ( na etykiecie musi byc napisane maka pszenna chlebowa ) ? :eek:
 
Carmi, kochana, ale co konkretnie potrzebujesz?? przepisik na ciasto czy na coooo?

jak na ciasto, to cos sernikowego, badz bardzo owocowego. Moja slabostka w ciazy obok coli jest wlasnie sernik :-D
Ale myslalam tez o czyms do przygotowania na cieplo i zimno. Nie wiele, bo na 5 osob (+ coreczka :) )

Ja w zeszłym roku robilam pierwszy raz wielkanoc u siebie i powiem szczerze, że wiekszość potraw robił mój mąz bo lubi sobie popichcić. Zrobil bigos po chultajsku, schab ze sliwką i kielbasę biała zapiekana w piwie. Inne potrawy to juz tak bardziej tradycyjnie. Jak bys byla zainteresowana tym bigosem lub biala kielbasa to powiedz - wstawie przepisy :-)

Jak nie sa to czaso- i pracochlonne przepisy, to poprosze :-) Moj tez czesto cos gotuje, ale on to tak na szybko tylko lubi, jak najprosciej, bez udziwniania. Ja znowu w kuchni stac nie lubie, ale jak juz cos mam zrobic, to kombinuje i czaruje przy tych garach :-D Kielbasy bialej tu nie mamy niestety, ale przepis poprosze, to powiem tesciom by przywiezli. Zjadlabym sobie.
a co z tradycyjnych polecic mozecie? wystarcza same pomysly.
 
No cóż ja upichce żurek ( ale dodaje do niego taki tuning ; boczuś w kostke pokrojony i polędwiczki w kawałeczkach no i jajo i kiełbasie )
Jajeczka faszerowane na 2 sposoby z pieczarkami i z szczypiorkiem posypane żółtym serkiem - na zimno
Rolatki z szynki faszerowane jajami (robie taką paste jajeczną) - na zimno
No i galaretki z rybką , jajem i warzywkami( co mi wpada w ręce) na zimno do tego sos np. tatarski , jogurtowy
Sałatka z kurczakiem tez będzie( pierś z kurczaka usmarzona w małych kawałeczkach z mieszanką meksykańską , ser zółty starty , czasem dodaje ananasa, i majonez i makaron -lybie kolorowe świderki)
 
No cóż ja upichce żurek ( ale dodaje do niego taki tuning ; boczuś w kostke pokrojony i polędwiczki w kawałeczkach no i jajo i kiełbasie )
Jajeczka faszerowane na 2 sposoby z pieczarkami i z szczypiorkiem posypane żółtym serkiem - na zimno
Rolatki z szynki faszerowane jajami (robie taką paste jajeczną) - na zimno
No i galaretki z rybką , jajem i warzywkami( co mi wpada w ręce) na zimno do tego sos np. tatarski , jogurtowy
Sałatka z kurczakiem tez będzie( pierś z kurczaka usmarzona w małych kawałeczkach z mieszanką meksykańską , ser zółty starty , czasem dodaje ananasa, i majonez i makaron -lybie kolorowe świderki)


zurek wiezie tesciowa :-D
ale przepis na ta paste jajeczna poprosilabym. Sos tatarski sama robisz? to tez poprosze.

salatke ala meksykanska ja robie z szynka, i bez makaronu. Do tego sosik czosnkowy zamiast samego majonezu, mniam.

a do salatki z kurczaka dodaje z lyzke musztardy na koniec i powiem Ci, ze na moich urodzinach akurat ta najbardziej gosciom smakowala.
 
Kiełbasa pieczona w piwnym sosie

-50 dkg surowej bialej kielbasy
-1/2 l piwa
-2 cebule
-3 zabki czosnku
-2 łyzki maki
-4 łyzki masła
-sól, pieprz
-przyprawa do zup

*Piwo zagotować. Wlozyc kiełbasę, obrany zabek czosnku i jedna grubo pokrojona cebulę. Gotować 20 min na malym ogniu. Przykryć, odstawic na 30 min.
*Z maki i masła zrobić zasmażkę.Dodać do niej posiekana pozostała cebule i czosnek.Wymieszać z piwep pozostałym po gotowaniu kielbasy.Doprawić solą, pieprzem i przyprawa do zupy ( np Kamis ).
*Kiełbase nacinamy i podsmazamy na oleju. Gdy sie zarumieni przekladamy do naczynia zaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem.Zapiekamy 15 min w temp. 180 stopni.Podawac na gorąco z sosem :-)
 
Bigos staropolski zwany hultajskim

-1 kg odciśnietej z nadmiaru soku kwaszonej kapusty
-1 l rosołu lub wywaru w którym gotowala się szynka lub biala kielbasa
-50 dag posiekanej białej kapusty
-2 cebule
-2 łyzki domowego, czystego smalcu
-łyzka maki
-1/2 szklanki madery lub szklanka innego czerwonego, wytrawnego wina
-gałazka czabru
-liść laurowy
-ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego
-1,5 kg rozdrobnionego miesa ( dowolnie )
-sól
-pieprz

*posiekana biała kapuste lekko opruszamy solą,ugniatamy, zalewamy na 10 min wrzatkiem, odsaczamy na sicie
*kapuste kwaszona jesli trzeba rozdrabniamy
* siekamy cebule i na łyzce smalcu zasmazamy do zeszklenia, dodajemy do niej odsączona biala kapuste i zasmazamy 2 min często mieszając
*dodajemy kapuste kwaszoną i zasmazamy kolejne 2 min
*całość zalewamy rosołem, stawiamy na małym ogniu, dodajemy czaber i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia często mieszając
*mięso drobno pokrojone podsmazamy, po zarumienieniu opruszone maką znowu podsmazamy
*wymieszany, doprawiony bigos ( czaber usuwamy ) prużymy na niewielkim ogniu przez godzine ( nawet nieco dluzej )
*pod koniec gotowania dodajemy wino
* w razie czego jeszcze raz doprawiamy
*odstawiamy przykryty w ciepłe miejsce

W wykonaniu mojego męża jest pyszny !
 
reklama
Do góry