reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Przepisy

reklama
Carmi, obiecałam ci przepis na sernik, więc już piszę...
na ciasto: 5 jajek, 3 szklanki mąki, szklanka cukru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, kostka masła.
na masę serową: 5 jajek, cukier puder, twaróg sernikowy (taki z wiaderka najlepszy), aromat cytrynowy, cukier waniliowy, 2 budynie smietankowe albo Sernix- taki ulepszacz do serników i ew. rodzynki

sposób przyrządzenia:
ciasto kruche wyrabiamy na stolnicy, wysypujemy sypkie produkty, wbijamy dwa całe jajka, a resztę oddzielamy białko od żółtka. żółtka dodajemy do produktów a białka na bok... nie wylewać... ucieramy z tego ciasto, ktore dzielimy na dwie części, jedną kroimy w paski i wkładamy do zamrażalnika. a drugą wałkujemy i układamy na blaszce. potem, jak mam w domu brzoskwinie w puszce, to wykładam nimi to ciasto w blasze. i biorę się za ser.
serek... 5 jajek oddzielamy białko od żółtek. wrzucamy najpierw białka, ubijamy je na sztywną pianę + jedna łyżka cukru pudru. dodajemy zółtka, ser twarogowy + 150 g (3/4 szklanki) cukru pudru. potem do masy dodajemy aromat cytrynowy, cukier waniliowy i albo ten sernix albo budynie. można dorzucić do sera rodzynki :-) gotową masę serową wylewamy na ciasto. teraz pozostałe ciasto wyjmujemy z zamrażarki. jak ktoś ma czas to może je utrzeć to ciasto na tarce wtedy bedzie ladniej ciasto wyglądało... albo rozwałkować i połozyć na serze... gotowe ciasto wsadzamy do piekarnika na 200 stopni na około godzinkę... trzeba pilnować czasu aby nie zrobić zakalca. nawet może siedzieć koło godziny i 10 minut... i nie wyjmowac go od razu z piekarnika. poczekać do ostygnięcia i można jeść
smacznego!!!
Carmi, mam nadzieję że w miarę zrozumiale ci to napisałam :-D

Aja podam Wam przepis na bardzo prosty i smaczny świąteczny obiad może którejś się przyda
Filety z kurczaka z ananasem (proporcje na 4 osoby)
4 filety
4 krążki ananasa (z puszki lub świeży)
4 plastry sera żółtego
olej i łyżeczka masła do smażenia
papryka, pieprz sos sojowy lub maggi

Filety lekko zbić, doprawić dość ostro pieprzem, papryka i sosem sojowym, odstawić na pół godzinki do lodówki.
Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć filety z każdej strony. Jak będą obsmażone położyć na każdym krążek ananasa i plaster sera żółtego i dodać łyżeczkę masła. Lekko podlać woda z czajnika i przykryć. Dusić aż stopnieje ser. Podawać z ziemniakami lub ryżem i zieloną sałatą :happy:

Ale gapka ze mnie nie widziałam tego wątku...:-(
Fajne rzeczy fajne rzeczy a bardziej trzeba by było napisać pyszne rzeczy:-D
A ja już coś z wielkanocnego zestawu zaserwuję;-)
Pasztet z pieczarek
1/ Ugotuj na twardo 10 jajek, obierz i utrzyj na dużych oczkach tarki
2/ 1 kg pieczarek obierz lub umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki
3/ Duże cebule obierz i pokrój w kostkę a nastepnie usmaż na oleju razem ze startymi pieczarkami (około 10 min) , zdejmij z ognia.
4/ Do pieczarek i cebuli dodaj: * starte jajka * ewentualnie op. 10 dkg. startego żółtego sera * posiekany szczypior * groszek z puszki ( ilość według uznania) * 3/4 szklanki bułki tartej * 1-2 łyżki majonezu * 4 łyżki śmietany * wbij 2 surowe jajka *
5/ Wymieszaj i dopraw pieprzem i solą,
6/ natłuść formę , posyp bułką tartą, można piec w folii Piec w piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Inja a jak duza blacha jest do tego pasztetu potrzebna i w jakim ksztalcie? Tak sobie mysle ze moze na swieta bym upichcila cos takiego :-D Domyslam sie ze skoro to pasztet to je sie go z pieczywem...czy moze masz jakas inna sugestie?:-D

Inja a jak duza blacha jest do tego pasztetu potrzebna i w jakim ksztalcie? Tak sobie mysle ze moze na swieta bym upichcila cos takiego :-D Domyslam sie ze skoro to pasztet to je sie go z pieczywem...czy moze masz jakas inna sugestie?:-D

Ja robię w blaszce 15 na 30 cm.

Podawać można na zimno z pieczywem, ja czsami podgrzewam i polewam sosem czosnkowym lub tatarskim. Naprawdę jak ktoś lubi. Naprawdę polecam. Zawsze piekę go na Wielkanoc

Ja zaserwuje na swieta:
salatke jarzynowa,
salatke z ananasem i serem zoltym,
ciasto z jablkami
babke dzis kupilam :-)
pasztet z przepisu Inji :-)
nozki pieczone,
zorek z kielbaska i jajeczkiem
i duuzo jaj ;-) :-)
do tego na stole bedzie jeszcze wedlinka, kielbaska i serek zolty :-)

chyba to tyle wiecej nie zjemy ;-)

Zrobiłam dzisiaj na obiad Calzone. Nie dośc, że zrobiłam z połowy porcji to jeszcze nie dalismy rady z mężem zjeśc wszystkiego tyle tego było :eek:
Dobre wyszły, ale jednak farsz troszeczkę musze nastepnym razem zmodyfikować, dodac szynkę albo krewetki ... :-)

reklama
ale przepis na ta paste jajeczna poprosilabym. Sos tatarski sama robisz? to tez poprosze.
.
PASTA JAJECZNA
6 jajeczków:-) ugotowanych tre na tarce na grubych oczkach, dodaje szczypiorek i szyneczke bardzo drobno pokrojoną i serek żółty starty + majonez
Na Plastry szynki nakładam farsz i zwijam w ruloniki i sie zajadam

SOS TATARSKI
1 szkl. majonezu + pół szkl. gęstej smietany , 1 łyż. posiekanych grzybków marynowanych,1 ogórek konserwowy posiekany,1 cebulka , kawałek papryki marynowanej + sól pieprz. wymieszać i zajadać.

robie też sos majonezowo- jajeczny
1 szkl.majonezu ,1 szkl gęstej śmietany , 4 gotowane jaja , 1 łyż musztardy delikatesowej, sół+pieprz
żółtka ucieram z śmietaną , majonezem i resztą , białka drobno siekam i mieszam , czasem dodaje szczypiorek, tą pastą też można nadziewać szzynke.

Do góry