reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy

Hej dziewczynki czy ma ktoras z was przepis na latwy jablecznik? To ulubione ciasto mojego meza a ja nie potrafie go zrobic. Sprobowalam raz i mi nie wyszlo:-(
 
reklama
Hej dziewczynki czy ma ktoras z was przepis na latwy jablecznik? To ulubione ciasto mojego meza a ja nie potrafie go zrobic. Sprobowalam raz i mi nie wyszlo:-(
Bardzo proszę:-) może nie jest to typowy jabłecznik ale są jabłka i zawsze wychodzi, ciasto smaczne na ciepło i zimno

CIASTO Z KASZĄ MANNĄ
1szkl mąki
1szkl cukru
1szkl kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 3/4 kg jabłek
1 kostka margaryny do pieczenia
cynamon

Mieszamy w misce mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia. Jabłka ścieramy na tarce. Niewielką tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy kaszą manną lub tartą bułką. Teraz na przemian wsypujemy 1 szklankę sypkiej mieszanki i kładziemy warstwę jabłek, posypujemy cynamonem. Ostatnia warstwa to sypkie składniki. Na wierzch ścieramy na tarce zamrożoną kostkę margaryny.
Pieczemy ok 1 godz w temp. 160 st.
 
Ja mogę wam polecić pyszne nadziewane ruloniki z szynki. Na Święta ( i na imprezkę ;-)) w sam raz.
Farsz:
ser żółty o zdecydowanym smaku zetrzeć na grubych oczkach, dodać duuużo czosnku przeciśniętego przez praskę i posiekaną natkę pietruszki. Dodać łyżeczkę majonezu.
Nakładać na plastry szynki i zwijać jak naleśniki ( rulony).
Pycha!

I jeszcze fajna sałatka, którą niedawno odkryłam :-):
- seler ze słoika ( w paskach)
- ananas z puszki ( pokroić w kostkę)
- ser żółty ( zetrzeć na tarce)
- czerwona papryka ( w kostkę)
- kukurydza
czosnek, majonez, doprawić do smaku.

A jak już tak się rozpędziłam z tymi przepisami :-), to jeszcze jedna sałatka. Może nie koniecznie świąteczna, ale bardzo smaczna ( np. do pizzy)
- ugotowały brokuł ( podzielić na różyczki )
- pomidor ( pokroić w kostkę )
- feta ( pokroić w kostkę)
zalać sosem jogurtowym:
jogurt naturalny, łyżka śmietany, duuuużo czosnku ;-), sól , pieprz.
Smacznego!

 
Annya z Twoich przepisów wynika, że bardzo lubisz czosnek i to duuuuużo;-)
Mogę Ci polecić świetny sos czosnkowy np. do pizzy:

- 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
- 4 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- pieprz

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na jakiś czas do lodówki, żeby się "przegryzło".
 
Annya z Twoich przepisów wynika, że bardzo lubisz czosnek i to duuuuużo;-)
Mogę Ci polecić świetny sos czosnkowy np. do pizzy:

- 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
- 4 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- pieprz

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na jakiś czas do lodówki, żeby się "przegryzło".

Tusieńka - uwielbiam czosnek!!!I wszelkie sosy, sałatki czosnkowe itp. Uważam , że dodają potrawie fajnego smaku. ( Jakby któraś chciała spróbować frytki z czosnkiem - serio- to polecam, każdy kto spróbował , to się zakochał :-)) Dzięki a przepis , na pewno skorzystam:tak:
 
Tusieńka - uwielbiam czosnek!!!I wszelkie sosy, sałatki czosnkowe itp. Uważam , że dodają potrawie fajnego smaku. ( Jakby któraś chciała spróbować frytki z czosnkiem - serio- to polecam, każdy kto spróbował , to się zakochał :-)) Dzięki a przepis , na pewno skorzystam:tak:

to tak jak ja, najchetniej do wszystkiego jadlabym sos czosnkowy :-D

robie wedlug smaku i akurat z tego, co mam pod reka, czyli smietana, majonez, jogurt, serek, nasz niemiecki creme fraiche, zalezy co akurat zalega w lodowce :-D. Najlepszy wychodzi wlasnie z serka homogenizowanegeo, ale jednak o smaku naturalnym. Wanilia pewnie dodaje slodki posmak, a ja takiego sosiku akurat wlasnie nei lubie. Acha, przyprawiam ziolami prowensalskimi, czasem troszke soli.

Nie wiem, czy w PL macie ciabatty gotowe do pieczenia? Moglabym podrzucic pomysl na wieczorna przekaske na cieplo
 
Wanilia pewnie dodaje slodki posmak, a ja takiego sosiku akurat wlasnie nei lubie.

Nie wiem, czy w PL macie ciabatty gotowe do pieczenia? Moglabym podrzucic pomysl na wieczorna przekaske na cieplo


Wiesz co, ja też myślałam, że będzie słodki ten sos czosnkowy, ale okazuje się, że wcale nie - wanilia jest w nim zupełnie niewyczuwalna.

No to ja też poproszę ten przepis na przekąskę:tak:
 
reklama
to to samo, bo je i tak zapieka sie w piekarniku jak bagietke, az bedzie chrupiaca, a ser sie roztopi.
Mam na mysli np. wlasnie takie:
ciabatta.jpg


Ciabatta mozarella
Dziele ja na 3-4 kawalki a potem przekrajam kazdy wzdluz. Kazda taka poloweczke smarujemy maselkiem czosnkowym badz ziolowym, jak kto lubi. Robilam juz i z kupnym, a maz czasem przygotowywal takie czosnkowe maselko sam. Maselko jest wazne, by buleczka nim nasiakla i byla w srodku mieciutka. Na to kladziemy plasterki swiezego pomidorka, a nastepnie plasterki sera mozarella (u nas jest w formie takiej kulki, zapakowany w torebke http://www.rivervalleycheese.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/webassets/mozarella.jpg ). To wszystko posypujemy pieprzem i ziolami, oregano, bazylia, co tam lubimy i zapiekamy az brzegi beda chrupiace a ser sie roztopi i rozleje. Szybko, latwo, niedrogo i smacznie :-D a i dla wegetarian ;-)

i jeszcze dla annya czosnkowa feta ;-)
robie w takim malym mikserku, najpierw siekam czosnek (1,5-2 zabki), fete kroje na male kawaleczki, dorzucam do czosnku, dolewam smietany (0,5-1 kubeczek, zalezy do czego ja chcemy i ile), wszystko miksuje i gotowe. Jak nie mamy miksera to po dodaniu smietany rozdrobnic wszystko i wymieszac widelcem. Tesciom smakowalo bardzo np. do wedzonego lososia. Nadaje sie tez jako nadzienie do pomidorkow, papryczek, albo po prostu do posmarowania bagietki czy kanapki. Nie solimy, bo i tak jest strasznie slone :-)
 
Ostatnia edycja:
Do góry