reklama
agulqa_b
Fanka BB :)
Jezyk szczerze mowiac to ja bym bardzo chciala umiec gotowac
A jeszcze bardziej bym chciala lubic to robic i zeby mi to przyjemmosc sprawialo :-)
A jeszcze bardziej bym chciala lubic to robic i zeby mi to przyjemmosc sprawialo :-)
Raz drugi uda ci się ugotować upiec vis dobrego i pokochasz to nic bardziej motywującego niż wyraz twarzy starego i dziecka po którym widzisz że są zachwyceni albo np jak co dziecko śpi ty gotujesz spaghetti i dziecko schodzi i mówi "mamusiu tak pięknie pachnie makaronem ze aż zaszłam zjeść" i aż chce się gotować
agulqa_b
Fanka BB :)
Doggi haha moze moj Robson docenim ja to taka glupia jestem ze nawet jak ł mowi ze dobre i kiedy znow zrobie to mam wrazenie ze sciemnia zeby mi przykro nie bylo
Nulini
Po prostu szczęśliwa!
U mojego męża nie ma pojęcia "dobre", "smaczne", zawsze - "ujdzie" Ale przywykłam...
Za to uwielbiam gotować dla mojego taty, bo on kompletnie nic nie mówi, ale od razu po nim widać, że coś mu smakuje i np. zaraz leci po dokładkę, albo stoi jak pies przy piekarniku i czeka, albo ni z gruchy ni z pietruchy rzuca, że idzie na zakupy i co potrzebuję do tego albo tego dania
Nie cierpię natomiast gotować czy piec braciom - to takie typowe świnie przy korycie, zeżre, beknie i pójdzie bez słowa
Za to uwielbiam gotować dla mojego taty, bo on kompletnie nic nie mówi, ale od razu po nim widać, że coś mu smakuje i np. zaraz leci po dokładkę, albo stoi jak pies przy piekarniku i czeka, albo ni z gruchy ni z pietruchy rzuca, że idzie na zakupy i co potrzebuję do tego albo tego dania
Nie cierpię natomiast gotować czy piec braciom - to takie typowe świnie przy korycie, zeżre, beknie i pójdzie bez słowa
KOPYTKA
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150-250g mąki
- Sól do smaku
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki udusić na pureé (ja dodatkowo przez sito przeduszam bo delikatniejsze są, może być też przez prasę do ziemniaków)
- Odstawić do ostudzenia (powinny być jeszcze lekko ciepłe jak Sue za nie zabierzemy)
- Dodać jajko, sól, mąkę ziemniaczaną i pszenną (z ta pszenną mąką różnie wychodzi, mi na ogół wychodzi około 200g bo używam tej samej mąki, a ilość uzależniona id rodzaju mąki, więc po trochu najlepiej disypywac i sprawdzać - gotują kawałek czy odpowiada konsystencja, poza tym e rękach można wyczuć bo się za bardzo ciasto nie powinno kleic
- Gotujemy w osolonej wodzie, wrzucamy na wrzątek czekamy do wypłynięcia plus 2 minutki po wpłynięciu
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150-250g mąki
- Sól do smaku
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki udusić na pureé (ja dodatkowo przez sito przeduszam bo delikatniejsze są, może być też przez prasę do ziemniaków)
- Odstawić do ostudzenia (powinny być jeszcze lekko ciepłe jak Sue za nie zabierzemy)
- Dodać jajko, sól, mąkę ziemniaczaną i pszenną (z ta pszenną mąką różnie wychodzi, mi na ogół wychodzi około 200g bo używam tej samej mąki, a ilość uzależniona id rodzaju mąki, więc po trochu najlepiej disypywac i sprawdzać - gotują kawałek czy odpowiada konsystencja, poza tym e rękach można wyczuć bo się za bardzo ciasto nie powinno kleic
- Gotujemy w osolonej wodzie, wrzucamy na wrzątek czekamy do wypłynięcia plus 2 minutki po wpłynięciu
reklama
Gotować i trzymać w lodówce nie proponuje bo się posklejają a surowe tym bardziej miazga będzie. Ja mroze.
Kroisz, ukladasz tak żeby się nie dotykaly na talerzu, desce czymkolwiek i wkładasz do zamrażarki aż lekko steardnieja i potem wrzucasz do woreczka na mrożonki, pudełka jakiegoś zamykanego i juz mrozisz na fest. Wyciągasz jak potrzebujesz i takie zamrożone wrzucasz nac wrzatek i gotowe.
Kroisz, ukladasz tak żeby się nie dotykaly na talerzu, desce czymkolwiek i wkładasz do zamrażarki aż lekko steardnieja i potem wrzucasz do woreczka na mrożonki, pudełka jakiegoś zamykanego i juz mrozisz na fest. Wyciągasz jak potrzebujesz i takie zamrożone wrzucasz nac wrzatek i gotowe.
Podziel się: