reklama
Nulini
Po prostu szczęśliwa!
Nulini - Twój przepis na sernik jest do tortownicy?
Tak
Stokrotka34
Fanka BB :)
Dziewczyny czytam co tam ostatnio pisalyscie i pieczecie pierniczki od Doggi, a ja nie moge linka znalezc a smaka mam juz na max:-)
Stokrotka34
Fanka BB :)
LayDeek dziekuje:-) ! Elutka śliczne:-) ja moze w sobote dam rade:-)
Stokrotka34
Fanka BB :)
Pewnie znacie:-) ale jak coś to polecam pycha
BISZKOPT
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę dodajemy cukier następnie żółtka, na koniec pozostałe składniki ale je mieszamy już delikatnie drewnianą łyżą.
Pieczemy około 20 min w 180 stopniach (po 20 min trzeba kontrolować)
"JABŁKA"
1 litr soku antonówka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 budynie śmietankowe z cukrem
1/2 łyżeczki cynamonu
Robimy z tego budyń na bazie soku :-) dodatkowo trochę zagęszczamy mąką ziemniaczaną jw. Po przestygnięciu wylewamy na biszkopt
Na masę jabłkową dajemy 0,75 ml ubitej śmietany najlepiej 36 (ewentualnie 0,50 36 + 250 30 ) z łyżką cukru pudru oraz dla usztywnienia można dodać 3 śmietan fix (jeśli ktoś woli może być żelatyna lub galaretka)
Na całość układamy herbatniki i polewamy lukrem (szklanka cukru pudru wymieszana z sokiem z jednej cytryny)
Najlepiej smakuje oczywiście na drugi dzień :-) !
BISZKOPT
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę dodajemy cukier następnie żółtka, na koniec pozostałe składniki ale je mieszamy już delikatnie drewnianą łyżą.
Pieczemy około 20 min w 180 stopniach (po 20 min trzeba kontrolować)
"JABŁKA"
1 litr soku antonówka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 budynie śmietankowe z cukrem
1/2 łyżeczki cynamonu
Robimy z tego budyń na bazie soku :-) dodatkowo trochę zagęszczamy mąką ziemniaczaną jw. Po przestygnięciu wylewamy na biszkopt
Na masę jabłkową dajemy 0,75 ml ubitej śmietany najlepiej 36 (ewentualnie 0,50 36 + 250 30 ) z łyżką cukru pudru oraz dla usztywnienia można dodać 3 śmietan fix (jeśli ktoś woli może być żelatyna lub galaretka)
Na całość układamy herbatniki i polewamy lukrem (szklanka cukru pudru wymieszana z sokiem z jednej cytryny)
Najlepiej smakuje oczywiście na drugi dzień :-) !
Stokrotka34
Fanka BB :)
Aaaa przypomniało mi się czy był gdzieś przepis na przepyszny bigos ????
Stokrotka daj chwilę to ci napisze
BIGOS
Składniki:
- 750g kwaszonej kapusty
-200-250g białej kapusty (w zależności jak kwaśna jest kwaszona)
- Ok 500g łopatki lub karkowki
- 3 kiełbasy (ja ostatnio używałam myśliwskiej wędzonej podsuszanej i była kozacka)
- 3 dyze cebule (pokrojone w kostkę)
-Ziele angielskie
- Liście laurowe
- Suszone grzyby (ilości nie dam bo każdy lubi inaczej jedni mniej inni więcej)
- Ketchup, musztarda, powidła śliwkowe
Przygotowanie:
- Do gara o grubym spodzie nalać trochę wody
- Wrzucam pół kiszonej kapusty, ma to mięso (w całości), reszta kapusty. Nałożyć pokrywka i chwilę gotujemy
- Q tym czasie kroje biakej kapuchy, wrzucam do gara i dalej gotuje, dodaje liście laurowe i ziele angielskie (3szt)
- Na patelni podsmazam pokrojoną cebulę i kiełbasę (kiełbasę kroje talarki na 4 części) dodajemy do kapusty
- Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż mięso się ugotuje
- Gdy mięso się ugotuje wyciągamy z gara i kroimi na mniejsze kawałki (ja kroje na małe bo nie lubię za dużych )
- Dodajemy grzybki, sól i pieprz
- Trochę musztardy, Ketchupu i powidel do smaku
- No i gotować po mału mieszając raz na jakiś czas aż wszystko bedzue miękkie a kspucha nabierze tego swojego bigosowego kolorku
BIGOS
Składniki:
- 750g kwaszonej kapusty
-200-250g białej kapusty (w zależności jak kwaśna jest kwaszona)
- Ok 500g łopatki lub karkowki
- 3 kiełbasy (ja ostatnio używałam myśliwskiej wędzonej podsuszanej i była kozacka)
- 3 dyze cebule (pokrojone w kostkę)
-Ziele angielskie
- Liście laurowe
- Suszone grzyby (ilości nie dam bo każdy lubi inaczej jedni mniej inni więcej)
- Ketchup, musztarda, powidła śliwkowe
Przygotowanie:
- Do gara o grubym spodzie nalać trochę wody
- Wrzucam pół kiszonej kapusty, ma to mięso (w całości), reszta kapusty. Nałożyć pokrywka i chwilę gotujemy
- Q tym czasie kroje biakej kapuchy, wrzucam do gara i dalej gotuje, dodaje liście laurowe i ziele angielskie (3szt)
- Na patelni podsmazam pokrojoną cebulę i kiełbasę (kiełbasę kroje talarki na 4 części) dodajemy do kapusty
- Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż mięso się ugotuje
- Gdy mięso się ugotuje wyciągamy z gara i kroimi na mniejsze kawałki (ja kroje na małe bo nie lubię za dużych )
- Dodajemy grzybki, sól i pieprz
- Trochę musztardy, Ketchupu i powidel do smaku
- No i gotować po mału mieszając raz na jakiś czas aż wszystko bedzue miękkie a kspucha nabierze tego swojego bigosowego kolorku
Ostatnia edycja:
reklama
Stokrotka34
Fanka BB :)
Dobra bo zrobię coś może na te święta :-) w razie czego zjem w szpitalu D
Podziel się: