reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy styczniówek - smacznego!

reklama
Ja co prawda nie z przepisu Doggi ale też z mężem robiłam pierniczki. ..dzisiaj lukrowalam...
 

Załączniki

  • 1418067146840.jpg
    1418067146840.jpg
    24,8 KB · Wyświetleń: 51
Pewnie znacie:-) ale jak coś to polecam pycha :-D

BISZKOPT

1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju


Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę dodajemy cukier następnie żółtka, na koniec pozostałe składniki ale je mieszamy już delikatnie drewnianą łyżą.
Pieczemy około 20 min w 180 stopniach (po 20 min trzeba kontrolować)


"JABŁKA"


1 litr soku antonówka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 budynie śmietankowe z cukrem
1/2 łyżeczki cynamonu


Robimy z tego budyń na bazie soku :-) dodatkowo trochę zagęszczamy mąką ziemniaczaną jw. Po przestygnięciu wylewamy na biszkopt


Na masę jabłkową dajemy 0,75 ml ubitej śmietany najlepiej 36 (ewentualnie 0,50 36 + 250 30 ) z łyżką cukru pudru oraz dla usztywnienia można dodać 3 śmietan fix (jeśli ktoś woli może być żelatyna lub galaretka)


Na całość układamy herbatniki i polewamy lukrem (szklanka cukru pudru wymieszana z sokiem z jednej cytryny)


Najlepiej smakuje oczywiście na drugi dzień :-) !
 
Stokrotka daj chwilę to ci napisze


BIGOS

Składniki:
- 750g kwaszonej kapusty
-200-250g białej kapusty (w zależności jak kwaśna jest kwaszona)
- Ok 500g łopatki lub karkowki
- 3 kiełbasy (ja ostatnio używałam myśliwskiej wędzonej podsuszanej i była kozacka)
- 3 dyze cebule (pokrojone w kostkę)
-Ziele angielskie
- Liście laurowe
- Suszone grzyby (ilości nie dam bo każdy lubi inaczej jedni mniej inni więcej)
- Ketchup, musztarda, powidła śliwkowe


Przygotowanie:
- Do gara o grubym spodzie nalać trochę wody
- Wrzucam pół kiszonej kapusty, ma to mięso (w całości), reszta kapusty. Nałożyć pokrywka i chwilę gotujemy
- Q tym czasie kroje biakej kapuchy, wrzucam do gara i dalej gotuje, dodaje liście laurowe i ziele angielskie (3szt)
- Na patelni podsmazam pokrojoną cebulę i kiełbasę (kiełbasę kroje talarki na 4 części) dodajemy do kapusty
- Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż mięso się ugotuje
- Gdy mięso się ugotuje wyciągamy z gara i kroimi na mniejsze kawałki (ja kroje na małe bo nie lubię za dużych :p)
- Dodajemy grzybki, sól i pieprz
- Trochę musztardy, Ketchupu i powidel do smaku
- No i gotować po mału mieszając raz na jakiś czas aż wszystko bedzue miękkie a kspucha nabierze tego swojego bigosowego kolorku :)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry