reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy styczniówek - smacznego!

U mnie w lodówce też leży ciasto filo i czeka, aż będzie mi się chciało zrobić spanakopitę ze szpinakiem i fetą.

Dziewczyny czy znacie jakiś przepis na polewę czekoladową do pierników, która nie jest taka matowa i ładnie zastyga?
 
reklama
Mi zalezy jakie ;-)
Nie lubie takich mega suchych itp
Ale te sa fajne bo wlasnie takiw jakby wilgotne, przynajmniej mi tak wyszly als jak mowilam mialam mniej maki troxhe :p
 
agulqa, ja właśnie lubię robić z jednej porcji, bo nakładam po równo i wio (tak do połowy, 3/4 foremki), a jak robię z podwójnej porcji to też ostatnio na drugą turę zostawiłam za dużo i mi się powylewały z foremek :baffled:

Doggi, ja też nie przepadałam za muffinkami, ale te są takie mięsiste i pyyyyyyszne z kawałkami czekolady :-D
 
Jeśli lubicie muffiny to te urywają tyłek, dawno ich nie robiłam no bo nie mogę jeść, ale są przepyszne i pasują na tę porę w dodatku. Właściwie na każdą.. :-)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- jajko
- pół szklanki mleka
- 60g stopionego masła, nie może być gorące
- 2-3 duże jabłka
- orzechy włoskie tak ok 60 gram
Mąkę z proszkiem przesiewam do miski, dodaje cynamon, cukier waniliowy, sól, cukier, posiekane orzechy włoskie. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z mlekiem i dodajemy stopione maslo, mieszamy. Do pierwszej miski dodajemy wymieszane jajko. No i wszystko ladnie mieszamy. Obieramy jabłuszka i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy je do miski i znowu mieszamy. Pieczemy je w 180 stopniach, 25 minut. Oczywiście napełniamy formy do 3/4 wysokości.
Ja zawsze robię w takiej formie do giga muffin, bo wtedy wychodzi ich 6 sztuk ale są duże :-)
 
reklama
Nulini moje tez takie zawsze są. Ale ja po prostu nie wiem, nie lubię zbyt proste są dla mnie :p ja co do słodkości wybredna jestem i potrzebuje kombinacji ;)
 
Do góry