reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy styczniówek - smacznego!

Chcecie szybki makaron? Ten jest pyszny :)

Składniki:
- Makaron tagliatelle
- 250g pieczarek
- 1 duży cycek kurczaka
- 3-4 ząbki czosnku
- 250g mascarpone
- 250-300ml śmietanki 30%
- Sól, pieprz


Przygotowanie:
- Gotujemy makaron
- Cycka pokroić w kostkę dodać trochę oliwy z oliwek sól i pieprz. Wymieszać i smażyć na rozgrzanej patelni
- Przekładamy do miski jakiejś
- Pieczarki pokrojone w plasterki podsmazamy na oleju doprawiamy solą i pieprzem jsk juz są usmazone i odparuje woda dodajemy do cycka
- Na dużej rozgrzanej patelni rozp łyżkę masła i podsmazamy wycisniety czosnek (bardzo delikatnie żeby nie zrobił się gorzki)
- Do tego dajemy mascarpone i na małym.ogniu podgrzewamy mieszając żeby się lekko rozpuścilo
- Do tego dajemy kremowki 250ml na początek i mieszamy aż mascarpone połączy się ze śmietanką.
-Dodajemy pieczarki i cycka mieszamy razem.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Dodajemy makaron i jeszcze trochę razem gotujemy żeby Sue sos połączył z makaronem
- Jeśli za gesty dodajemy jeszcze śmietanki 30%

- Jak jest na talerzu Lubie posypać odrobiną posiekanej pietruszki i zetrzeć ser twardy typu parmezan :)
 
reklama
Doggi schowaj się :p
Trzeba było wczoraj to napisać zanim mięso na mielone rozmroziłam :p
Jaaa, ale mi się makaronu zachciało buuuuu
 
agulqa, musisz na jakieś szkolenie przyjść. makaron w kuchni to podstawa :-D:-D:-D

Doggi, dzięki za pomysł na jutrzejszy obiad. dziś mam naleśniki, a właściwie to młody ma naleśniki, bo ja takich obiadów na słodko nie lubię.
 
Skoro już jesteśmy we włoskich klimatach to wrzucę wam mój cudowny krem pomidorowy z bazylią ;-)

Składniki:
- 1,5 kg dojrzałych pomidorów, proponuję dać kilo normalnych i pół kilograma śliwkowych albo malinowych
- bazylia świeża
- cebula czerwona bo jest delikatniejsza
- 5 ząbków czosnku, jak ktoś lubi można więcej
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
- bulion ok 400 ml (to zależy od gęstości zupy jaka wam odpowiada)

Pomidory kroję w ćwiartki, cebulę też, czosnek obieram.. Wszystko układam na blaszce do pieczenia, skrapia oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na jakieś 30-40 minut. Po upieczeniu czekamy chwilę i zdejmujemy z pomidorów skórki, generalnie ja czasem z lenistwa tego nie robię ;) Wszystko przekladamy do garnka, razem z sokiem jaki się wytworzył i dolewamy bulion na początek mniej :) Zagotowujemy. Potem wszystko robimy blenderem. Dodajemy świeżą bazylię, tyle ile lubicie, ja dodaję zazwyczaj sporą garść. I znów robimy blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. I to wsio. Ja to podaję z mozzarellą a jak nie mam, to z łyżką jogurtu naturalnego albo prażonymi pestkami dyni :-)
 
reklama
Do góry