Widzisz
Giovannessa, to jestem nie na bieżąco ;-) Moja znajoma mówiła mi za to, że nie chcieli przyjąć jej z dzieckiem do szpitala, bo ich nie obchodzą jakieś tam świstki z wypłatą (a mała urodziła się w tym roku i nie ma takiej książeczki). Kazali jej dostarczyć zaświadczenie z oryginalnymi pieczątkami z zakładu pracy o wysokości odprowadzanych składek
Toż to szok! Przecież nie zawsze zakład pracy jest na miejscu zamieszkania (przynajmniej dział finansowy) i takich zaświadczeń nie będzie się brało od nich co miesiąc.
Jakieś porypane są tez te przepisy. Coś mi się zdaje, że co placówka medyczna to inne stawiają wymagania
Zawsze gdy są takie problemy można się udać do najbliźszej placówki ZUS i poprosić o wydanie takiego zaświadczenia na sali obsługi klientów. ZUS wydaje potwierdzenia zgłoszenia do ubezpieczeń na miejscu, wydaje również o okresie ubezpieczenia, jak i o dochodach za wybrany okres. Do ZUS najlepiej nie zaglądać pomiędzy 10-15 bo wtedy są kolejki, ale w niektórych oddziałach jest wydzielone okienko i takie zaświadczenie można uzyskać, o ile pracodawca dokonał poprawnego zgłoszenia.
Ale najważniejsze jest by zgłosić pracodawcy fakt urodzenia dziecka. Pracodawca ma obowiązek dokonać tego na druku
ZCNA w ciągu 7 dni od poinformowania - jednak nie zrobi tego bez numeru PESEL dziecka. Na pesel trzeba poczekać. Dopiero po uzyskaniu tego numeru i zgłoszeniu do ZUS - taka informacja pojawia się również w NFZ. Najlepiej przy zgłaszaniu w pracy u kadrowej zażądać od razu kopi tego dokumentu z potwierdzeniem, jak i również własnego zgłoszenia
ZUA. To może się przydać i będą tych dokumentów wymagali napewno w śląskim NFZ - do wydania karty chipowej.
Do pół roku od urodzenia - a już na pewno do otrzymania peselu, ni szpital, ni przychodnia nie mają obowiązku żądać żadnego potwierdzenia na ubezpieczenie dziecka, a tym bardziej książeczki rodzinnej której ZUS nie wydaje od 2010r.
RMUA - tak jak pisała wcześniej nasza koleżanka wydaje pracodawca z poślizgiem
Większość z nas wypłatę za listopad dostaje w grudniu - a ten dochód ma pracodawca obowiązek rozliczyć do 15 stycznia na dokumencie
RCA i to przy tworzeniu tego dokumentu tworzy się
RMUA dla pracownika. Zatem wcześniej ani pracodawca, ani ZUS nie potwierdzi grudnia - bo nie ma takiej możliwości.
Co do samego dokumentu RMUA - nie trzeba się chwalić całym dokumentem i swoją wypłatą w przychodni - wystarczy wyciąć dolny pasek z pieczątkami i to nosić w portfelu.
Ja zawsze noszę przy sobie ten odcinek, NIP pracodawcy i Pesele dzieci - jak się gdzie uprą to zawsze mają możliwość potwierdzić zgłoszenie w NFZ. Nie wiem jak gdzie inndziej, ale na śląsku są karty i to znacznie usprawnia życie
Acha - gdybyście jednak trafiły w jakiejś przychodni lub szpitalu na zatwardziałą wariatkę - i nie chiałaby przyjąć dziecka - to wydrukujcie sobie ten przepis który podła giowanesa, lub zapiszcie gdzieś numer do najbliźszego NFZ - niech sobie zadzwonią. W ten sposób można uniknąć niepotrzebnego stresu, zwłaszcza gdy liczą się minuty zdrowia dziecka