reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na smakołyki i dania zwykłe dla naszych Słoneczek

Kinguś smak z całą pewnością inny. i niekoniecznie wszystkim to pasuje...i nie jestem pewna czy to dobrze "smażyć" oliwę;-);-)
ale ja używam tylko oliwy. no ale ze mnie to kucharz ...żaden, więc poczekamy na zdanie prawdziwych:tak:
 
reklama


zdradźcie mi tajemnicę, czy smażenie na oleju (np. kujawskim) daje inny smak niż na oliwie?
Przyznam Wam się, ze ja nigdy w życiu nie kupowałam oliwy... i nie używałam w związku z tym :happy:

Robiłam placuszki drożdżowe i jak dla mnie trochę tłuste, ale nie wiem czy to właśnie nie przez olej :-)


Kinga oliwa z oliwek daje inny posmak niz olej ale tez nie smazy sie na niej slodkich potraw. Jesli masz za tluste racuszki to odsacz je na papierowym reczniku (ja tak robie nawet z kotletami czy ryba) i/lub nalewaj na patelnie kropelke oleju byle tylko sie nie przypalilo.
 
Kinga - dokładnie tak jak Kelts napisała:tak: ja robię wszystko na oliwie z oliwek bo margaryna mi śmierdzi, czyli nawet schabowe, piersi z kurczaka, sos pomidorowy, ryby, warzywa - najpiękniejszy zapach jaki istnieje na świecie - to zapach czosnku rzuconego na oliwę - tak zaczynam większość potraw:-D niezależnie czy tak jest w przepisie czy nie:-D

ale typowe słodkie racuchy czy placuszki robię na oleju rzepakowym

natomiast do podsmażania rzeczy wystygłych - czyli ziemniaków, ryżu , makaronu używam tylko masła:-) bo tak najlepiej smakują

uffff - rozpisałam się, ale tez mnie teraz tak na gotowanie bierze, że nie mogę - z gór przywiozłam sobie od jednej babcinki super przepis na placek drożdżowy - jak mi wyjdzie to Wam go podam:-)
 
U nas także króluje oliwa z oliwek ...ale nie do wszystkiego ..odkryłam ostatnio olej z pestek winogron ...super do sałatek i rewelacyjny do smażenia polecam!!!!
 
fajny jest też olej z ryżu

też lubię oliwę z oliwek choć podobno nie powinno się na niej smazyć

jutro, w ramach konstruktywnego wykorzystywania obecności Krzymka w klubie malucha, bedę robić papkę z jabłek (+cynamon+gożdziki) i wrzucać do słojów - mmmm....już czuję ten piekny zapach...
 
głupio CI że mnie rozbawiłaś koga ?? to nie lada sztuka ostatnio ;-);-):-)

a z tą oliwą z oliwek to tak mi się też wydawało że nie powinno się na niej smażyć..ale tak jak napisałam...ja używam tylko oliwy..
 
reklama
też lubię oliwę z oliwek choć podobno nie powinno się na niej smazyć

Smazyc wolno tylko nie wolno jej przegrzewac bo wtedy zaczynaja sie wytwarzac szkodliwe dla zdrowia substancje.Ja tez uzywam oleju z pestek winogron, takze do smazenia- rzeczy na nim smazone maja ladny zapach i super smakuja
 
Do góry