reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na smakołyki i dania zwykłe dla naszych Słoneczek

to tym razem ja poproszę, nie mam pomysłów na obiady :baffled: a ze słodkościami uważam. Ostatnio mój ukochany stwierdził, że się za dużo obżeram czekoladą. Zapytałam: może powiesz, że jestem gruba? I ku mojemu zaskoczeniu mój ślubny zaprowadził mnie do lustra i pokazał na moje uda :baffled: Faktycznie, kilo kapusty i one = żarło na caaaałą zimę :sorry2:

reklama
Proszę bardzo:

Hamburgerowe kotleciki z marchewką
30dkg mięsa mielonego z łopatki
1 jajko
1 czerstwa bułka
ząbek czosnku
1 średnia cebula
3-4 średnie marchewki
przyprawy wg uznania (ja dałam sól, pieprz, słodką paprykę, pikantną przyprawę do grilla, oregano)
oliwa z oliwek
planta do smażenia
bułka tarta

Marchewki pokroić na drobne kosteczki i podsmażyć prawie do miękkości na oliwie z oliwek. Mięso wymieszać z jajkiem, przyprawami, pokrojoną drobno cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i bułką porządnie namoczoną (i odsączoną) w wodzie. Porządnie wszystko wymieszać. Dodać marchewkę. Znów wymieszać. Dodać przyprawy. Wyrównać górną powierzchnię i nieco posypać przyprawami. Naczynie z mięsem zafoliować i schować do lodówki żeby się przegryzło.
Formować małe kotleciki i spłaszczać je na okrągło. Obtaczać w bułce tartej i piec na złoty kolor (np. na grillowej patelni) najlepiej na plancie.

zrobilam dzis knedle ze sliwkami.mniam. znalazlam nowy przepis na ciasto bez ziemniakow. wyszly kapitalne! rodzinka sie malo nie zabila w kolejce po dokladke:tak:

A ja dziś upiekłam chlebek jogurtowy z orzechami i słonecznikiem - naprawdę pycha!

Chleb jogurtowy z orzechami włoskimi i słonecznikiem
125ml dosyć ciepłej wody + 3 łyżki wody zimnej
1 kubek jogurtu naturalnego (ja dałam danon bez cukru)
2 łyżki śmietany 12%
niepełna płaska łyżeczka soli (lub mniej zgodnie z gustem słoności)
500g mieszanki chlebowej (ja mam pszenno-żytnią)
1 1/2 łyżki mleka w proszku (ja dałam pełne łaciate)
1 1/2 łyżki masła lub margaryny
1 1/2 łyżeczki drożdży instant
orzechy włoskie (3-4 łyżki grubo pokrojone)
2 kopiaste łyżki ziaren słonecznika
1 kopiasta łyżka otrębów orkiszowych (nie muszą być)

Ze wszystkich składników wyrobić ciasto lub wsypać do automatu. W automacie piec na programie podstawowym.

Taki nam wyszedł:

obraz203kk0.jpg

ivka - a jakiej firmy ta maszyna do chleba , bo zapomniałam, a ciągle to za mną chodzi!!! (chyba sprzedamy wygraną mikrofalę, której nawet z kartonu nie wyjęliśmy i za to by można taką maszynę kupić):-)

koga mam moulinexa OW5000, genialny jest bez dwóch zdań :-D

Wcześniej miałam clatronica 2864 - też zły nie był, ale ten obecny lepszy.

Polecam kupować u tego Pana:

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4197978

Jest naprawdę solidny i zakupy u niego to sama przyjemność, tym bardziej, że razem z automatem można u niego nabyć od razu bardzo dobrą mieszankę chlebową.

Ivka oto przepis na knedle z ciasta ptysiowego:

1/2l mleka
50g masla
1/2kg maki
3 jajka
szczypta soli
ok 1kg sliwek

1. W kapieli wodnej pogrzalam mleko i rozpuscilam w nim maslo, dodalam szczypte soli.
2. Wyjelam z kapieli wodnej i dodalam 400g maki, wymieszalam mikserem.
3. Przesudzilam.
4. Dodalam po jednym jajku i reszte maki (jakby sie za bardzo lepilo dosypac maki).
5. Z ciasta formowalam kulki, lekko obtoczylam je w mace, splaszczylam na dloni i wkladalam wydrylowane sliwki. Uformowalam knedle.
6. Gotowalam przez 10 min we wrzacej wodzie.
7. Podalam polane topionym maselkiem, posypane cukrem i cynamonem.
8. Smacznego!
Przepis pochodzi z takiej gazetki, pisemka (nie wiem jak to nazwac) "Przyslij przepis" (kosztuje 80gr!). Ludzie wysylaja tam swoje przepisy na rozne dania. Fajna rzecz jak sie nie wie co na obiad;-)

Widze Ivka, ze Cie powaznie sie wzielas za przepisy z tego bloga. Ciesze sie:-)

reklama
kelts przepisy z bloga Doroty są niesamowite, a przy tym raczej proste do zrobienia, więc działam... :-D
Krajanka już się studzi na balkonie, a jak pachnie...

Napisz o technicznej stronie tej kąpieli wodnej, bo nigdy tego nie wykorzystywałam :baffled:.

Do góry