reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na smakołyki i dania zwykłe dla naszych Słoneczek

reklama
Ivka skoro lubisz piec polecam Ci taka oto strone, a raczej blog:
Moje wypieki

znajdziesz tam mnostwo inspiracji!!!

kobieta ma sprawdzone przpisy (sama kilku probowalam!) i niesamowite zdjecia swoich wypiekow.
polecam łasuchom duzym i małym:-)
 
violu dziś do kawki mieliśmy muffinki z włoskimi orzechami, pomarńczową skórką i czekoladą... :-D

Ivka to ze nie mieszkam az tak daleko od Ciebie nie znaczy wcale ze sie ktoregos piekna dnia nie pojawie i nie zjem tego wszystkiego co upieczesc bo dreczysz mnie , meczysz mnie ... jakos tak to szło hiihihi
 
ivka - kobieto bez sumienia - dawaj przepis na muffinki!!! i powiedz w jakich formach je robisz?? i gdzie te formy kupić?

(szrlotka byała całkiem zacna, nawet kawałek zjadłam niestety nie dociągnęła do 2 dni:-p)
 
Nie ma sprawy, wszystkich chętnych obdzielę :-D


kelts stronka po prostu genialna! Niebawem zabiorę się za dzieła sztuki tam zamieszczone...

A dziś w naszej lodówce czeka na konsumpcję tarta z galaretką i malinami...

 
Obiecane przepisy:

Muffinki ze śliwkami
CIASTO PODSTAWOWE (SKŁADNIKI SUCHE):
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

SKŁADNIKI MOKRE:
szklanka jogurtu naturalnego lub śmietany (lub pomieszane)
1/2 kostki roztopionego masła
2 rozbełtane jajka
tyle śliwek ile się chce :) pokrojonych w niedużą kostkę

Wymieszać razem składniki suche, potem wymieszać razem składniki mokre. Połączyć składniki suche z mokrymi. Nakładać do foremek - można prawie do końca ich wysokości, wtedy ładnie wyrosną w wysokie czapeczki. Piec w temp. 180st przez ok.20-25 min.

Tak wyglądały po wyjęciu z pieca:

obraz192tl4.jpg


obraz194eb3.jpg



Muffinki z orzechami i czekoladą

CIASTO PODSTAWOWE - jak powyżej
SKŁADNIKI SUCHE:
tyle ile się chce: orzechów włoskich - grubo posiekanych (broń Boże nie siekać, mają być duże kawały)
tabliczka (lub dwie jak kto lubi) dobrej mlecznej czekolady - ja dałam mleczną z WEDLA
ja dałam półtora opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej

SKŁADNIKI MOKRE:
jak powyżej (poza śliwkami)

Połączyć razem składniki suche, potem składniki mokre. Wymieszać suche z mokrymi. Na samym końcu - tuż przed wylewaniem ciasta do foremek dodać czekoladę - połamać na kostki, a każdą kostkę pokroić na cztery części (dobrze jest potrzymać czekoladę jakiś czas w zamrażalniku). Wykładać do foremek i piec w temp. 180st przez ok. 20-25 min.
 
I jeszcze dzisiejsza tarta - naprawdę polecam, jest genialna :-):

Tarta z galaretką i malinami
CIASTO KRUCHE:
25 dkg mąki pszennej
1/2 kostki zimnego masła
1/3 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masło posiekać z mąką, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy i jajko. Szybko zagnieść ciasto na gładko. Zawinąć w folię alumioniową i schować na jakiś czas do lodówki. Wylepić ciastem formę do tarty, całość gęsto ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 180st. przez ok. 15-20min aż się ładnie zarumieni. Wystudzić do końca!

2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego np. DANIO
1 galaretka np. malinowa
owoce (najlepiej świeże - genialne są maliny)

Serek wyłożyć na zimną tartę, równiutko rozsmarować. Rozłożyć owoce - jak najgęściej. Zalać tężejącą galaretką. Kiedy wszystko stężeje tarta gotowa!

Tak dziś wyglądała moja tarta (teraz nie ma już połowy :-D):

obraz199lu5.jpg
 
reklama
A żeby Was maksymalnie nie zasłodzić to pochwalę się dzisiejszym obiadkiem. Poczyniłam dziś hamburgerowe kotleciki z mielonej łopatki z dodatkiem smażonej... marchewki :-D

Komu potrzebny przepis niech woła...
Moje dziecię wchłonęło dziś dwie sztuki (całkiem spore) i rozglądało się czy jeszcze nie ma:-D.
 
Do góry