reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na smakołyki i dania zwykłe dla naszych Słoneczek

reklama
U nas lekki bunt chlebusiowy. Najczęściej zjada to, co jest na kromeczce, a chlebuś zostawia. Czasami po chwili dojada ;-)

Za to mięsko zwykle znika pierwsze, jak jest na talerzu.
 
U nas od kiedy sama piekę chleb - nie ma problemu z jego zjadaniem i to do ostatniego okruszka! Jak tylko zaczynamy przygotowania do pieczenia to Szym już woła CHLEBEK DAĆ!
 
koga poproszę o przepis na orzechowy sos i omlet z serem (czy musi być kozi? ja akurat koziego nie cierpię).

omlet z kozim serem - to poprostu ser kozi o konsystencji jak żółty - starty na tarce (może być zwykły ale wtedy jest niewyczuwalny w smaku - a kozi ma taki smaczek i zapaszek) dodany do mocno roztrzepanych jajek przed wylaniem na patelnię

sos orzechowy

1 por
2mas łyżki masła
1 serek maskarpone
1 śmietana 18%
100 g orzechów właskich
sól, pieprz, cytryna do smaku

w garnczku z grubym dnem(!) - bo w zasadzie powinno się go robić w kąpieli wodnej ale to za dużo zabawy - na najmniejszym ogniu udusić posiekany por na maśle (dość sporo masła, żeby por się nie smażył, a dusił), doprawić, jak będzie miękki zdjąć z ognia i dodać serek mascarpone (bo szybko się waży) postawić na malutki ogień i mieszać mieszać mieszać do rozpuszczenia, dodać potłuczone orzechy, doprawić solą pieprzem - ciut, i cytryną pilnować, żeby się nie zagotował!!!

podawać z makaronem muszelkami i np z pieczonymi polędwiczkami

do tego polecam warzywa z patelni - na oliwie z oliwek wrzucić surowy groszek cukrowy - całe strąki i połówki pomidorków koktajlowych (i można też kawałki czerwonej surowej papryki) wszystko smażyć na dość ostrym ogniu, lekko posolić

warzywa są boskie i chrupiące, szczególnie groszek - z tym, że z warzyw Maks zjada jedynie pomidory
 
Jejkuś... ale wyszukane jedzenie :szok::szok::szok:

Kinga - żeby nie było! Maks jest absolutnym wielbicielem także tradycyjnego jadła: pierogów leniwych i klusek kładzinych ze skwarkami (skwarek tłustych również) cebulką i gotowaną kiszoną kapustą, schabowym też nie pogardzi z zieloną fasolką:-D
 
Poszukuję dobrego sprawdzonego przepisu na masę śmietankową do torcika dla Łukaszka. Pomóżcie, proszę :-):-):-):-):-)
 
My przedstawiamy wypieczony przez nas chlebek (nabylismy bowiem autoamt do chlebka ...) polecamy wszystkim wypiekanie chlebka w domku ...

100_3492.jpg


100_3493.jpg
 
odświeżam wątek - jako że nastał czas prawdziwych smakołyków - SZPARAGI!!!!!!!!

zupa krem ze szparagów (najulubieńsza Maksa!)

pęczek szparagów grubo obrać pokroić w kawałki i ugotować w mniej niż litrze wody, z dodatkiem łyżeczki cukru, soli i soku z cytryny lub limonki, pod koniec dodać łyżkę masła, po ugotowaniu zmiksować, dodać śmietany i ewentualnie żółtko jajka, podawać z grzankami (najlepiej z czerstwej bułeczki)
 
reklama
Do góry