reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na smakołyki i dania zwykłe dla naszych Słoneczek

reklama
U nas lekki bunt chlebusiowy. Najczęściej zjada to, co jest na kromeczce, a chlebuś zostawia. Czasami po chwili dojada ;-)

Za to mięsko zwykle znika pierwsze, jak jest na talerzu.
 
U nas od kiedy sama piekę chleb - nie ma problemu z jego zjadaniem i to do ostatniego okruszka! Jak tylko zaczynamy przygotowania do pieczenia to Szym już woła CHLEBEK DAĆ!
 
koga poproszę o przepis na orzechowy sos i omlet z serem (czy musi być kozi? ja akurat koziego nie cierpię).

omlet z kozim serem - to poprostu ser kozi o konsystencji jak żółty - starty na tarce (może być zwykły ale wtedy jest niewyczuwalny w smaku - a kozi ma taki smaczek i zapaszek) dodany do mocno roztrzepanych jajek przed wylaniem na patelnię

sos orzechowy

1 por
2mas łyżki masła
1 serek maskarpone
1 śmietana 18%
100 g orzechów właskich
sól, pieprz, cytryna do smaku

w garnczku z grubym dnem(!) - bo w zasadzie powinno się go robić w kąpieli wodnej ale to za dużo zabawy - na najmniejszym ogniu udusić posiekany por na maśle (dość sporo masła, żeby por się nie smażył, a dusił), doprawić, jak będzie miękki zdjąć z ognia i dodać serek mascarpone (bo szybko się waży) postawić na malutki ogień i mieszać mieszać mieszać do rozpuszczenia, dodać potłuczone orzechy, doprawić solą pieprzem - ciut, i cytryną pilnować, żeby się nie zagotował!!!

podawać z makaronem muszelkami i np z pieczonymi polędwiczkami

do tego polecam warzywa z patelni - na oliwie z oliwek wrzucić surowy groszek cukrowy - całe strąki i połówki pomidorków koktajlowych (i można też kawałki czerwonej surowej papryki) wszystko smażyć na dość ostrym ogniu, lekko posolić

warzywa są boskie i chrupiące, szczególnie groszek - z tym, że z warzyw Maks zjada jedynie pomidory
 
Jejkuś... ale wyszukane jedzenie :szok::szok::szok:

Kinga - żeby nie było! Maks jest absolutnym wielbicielem także tradycyjnego jadła: pierogów leniwych i klusek kładzinych ze skwarkami (skwarek tłustych również) cebulką i gotowaną kiszoną kapustą, schabowym też nie pogardzi z zieloną fasolką:-D
 
Poszukuję dobrego sprawdzonego przepisu na masę śmietankową do torcika dla Łukaszka. Pomóżcie, proszę :-):-):-):-):-)
 
My przedstawiamy wypieczony przez nas chlebek (nabylismy bowiem autoamt do chlebka ...) polecamy wszystkim wypiekanie chlebka w domku ...

100_3492.jpg


100_3493.jpg
 
odświeżam wątek - jako że nastał czas prawdziwych smakołyków - SZPARAGI!!!!!!!!

zupa krem ze szparagów (najulubieńsza Maksa!)

pęczek szparagów grubo obrać pokroić w kawałki i ugotować w mniej niż litrze wody, z dodatkiem łyżeczki cukru, soli i soku z cytryny lub limonki, pod koniec dodać łyżkę masła, po ugotowaniu zmiksować, dodać śmietany i ewentualnie żółtko jajka, podawać z grzankami (najlepiej z czerstwej bułeczki)
 
reklama
Do góry