reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy na smakołyki i dania zwykłe dla naszych Słoneczek

Koga - u nas koperek także jest the best....ale koniecznie musimy tego masełka spróbować:-D:-D:-D:-D:-D

A co zupy u nas króluje coś podobnego tylko jest to brokulowa albo kalafiorowa :tak::tak::tak::-D:-D:-D:-D:-D

A Kogus a ja mam do Ciebie pytanie , ile pieczesz śliwki w boczku tak plus minus?

zupa brokułowa:
1 marchewka
1 seler
3 ziemniaki
paczka mrozonych brokulów (głównie jest to Hortex lub Felco? ..chyba jakos tak ta nazwa)
śmietana lub jogurt grecki

warzywa gotujemy w ok 1,5 litra wody do uzyskania miękkości . potem wszystko laduje w blenderze, miksujemy to i wlewamy do wywaru .....łączy się to swietnie a ziemniaki nadaja kremowa konsytencję , zupe podajemy z kleksem smietany lub jogurtu , i do tego koniecznie grzanki...polecam szybkie wykonanie dla zapracowanych mam...:-D:tak::tak::tak:

reklama
no właśnie w sobotę robiłam na pierwszą parapetówkę - chyba to było jakieś 15 min w 200 stopniach bez termoobiegu

U nas trzeci tydzień trwa bunt mięsny :angry: Szymon nie zje nic poza rybą i parówką :angry: Kombinuję już na różne sposoby, ale mięso nie wchodzi i koniec.

Może macie jakieś nietypowe sposoby na przyrządzanie różnych mięs... chętnie popróbuję.

U nas tez bunt ale z kolei owocowy...no jakkolwiek kombinuje to Jan wyczai swieze owoce we wszystkim i wypluwa..:angry:
Hmm..mieso... a probowalas jakies geste sosy z rozdrobnionym tak totalnie miesem? U nas przez jakis okres to przechodzilo

ivka, a może odpuść mu na czas jakiś :tak:Może organizm potrzebuje czego innego, sama nie wiem. U nas swego czasu bunt mięsny złagodziły nuggetsy - Sylwia wynalazła przepis i tu podawała linka. Do tej pory robią furorę ;-)

A jaką rybę przyrządzasz Szymonowi i jak? Zdradzisz mi sekret? :happy2:

ivka - ja bym też odpuściła, najwyraźniej ryba i parówka wystarczy, daj mu zielone warzywa to będzie miał żelazo w innej postaci - a jak się martwisz to sposób felqi jest dobry - ja też tak czasem rozgniatałam duszone mięsko w sosie, że za dużo nie było do gryzienia

nuggetsy za to nie przeszły u na w ogóle:-(

w ogóle zauważyłam, że mój Maks to potrzebuje czasem jakiegoś "wstrząsu" smakowego i czegoś zupełnie "z innej beczki" - wyszukuję mu takie rzeczy typu masło z koperkiem, świeży ananas do chlebka z szynką, brzoskwinie z puszki, melona, sos orzechowy do makaronu, tost z szynką i cebulką, omlet z kozim serem
teraz zasialiśmy rzeżuchę i też mu podam na bagietce z masłem:tak:

Jejkuś... ale wyszukane jedzenie :szok::szok::szok:

Ja tak nie urozmaicam i przyzwyczajona do jednych i tych samych dań... nie wyszukuję inspiracji :zawstydzona/y::zawstydzona/y:

reklama
mnie czasem roznosi kulinarnie to sobie testuję na mężu i Maksie:-D:-D:-D:-D

oczywiście nie wszystko na raz - tylko raz jedno wyszukane na tydzień:-D

Do góry