reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

Oponki
wypróbowane,przepyszne.Do przepisu dodałam kilka kropel olejku migdałowego:
Oponki serowe

Aha,dziurek w środku nie wykrawam kieliszkiem tylko nakrętką od soku malinowego,są wtedy większe,pulchniejsze oponki,że tak powiem.
hihi podziękował :tak::tak: (bo szukałam ostatnio ;-)), zrobię je bliżej weekendu, bo teraz muszę jagody wykorzystać :tak:
A powiedz mi - kwaśna śmietana - którą dawałaś?
Piekłaś na oleju czy smalcu?

reklama
Dodałam śmietany 12% z firmy Zott,z polskiego sklepu.
Smażę na głębokim oleju (w Lidlu jest taki 2 litrowy) on nie ucieka z garnka jak niektóre potrafią ;-)

Moje dzieciaki uwielbiają jak smażę te resztki malutkie co zostają z wykrawania oczka w oponce.Po usmażeniu to są takie mini kuleczki ;-)

aha,co do śmietany jeszcze,fajna jest też ta irlandzka,tutaj wrzuciłam taką jaką akurat miałam pod ręką,ale bez problemu można dodac irlandzkiej,Sour Cream w zielonym opakowaniu do dostania w Tesco czy Dunnes.

Ostatnia edycja:
zamieszczam oryginalny przepis...

Ciasteczka z kaszki kukurydzianej.

- kaszka kukurydziana (paczka)
- 200g miękkiego masła
- 3 jajka
- 100g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g wiórków kokosowych
- dżem

Wszystkie składniki (oprócz dżemu) zagnieść na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 15 minut by kaszka napęczniała. Z ciasta formujemy kuleczki (wielkości orzecha włoskiego), w środku robimy wgłębienie. Układamy na blaszce dosyć daleko od siebie bo ciasteczka urosną.
Piec 20-25min w temp 180 stopni, na ciemnozłoty kolor.

Moje wykonanie:

Ja robię ze smakowej kaszki kukurydzianej, wtedy dodaje połowę cukru.
Nie dodaje wiórek (Marcel ich nie lubi), i nie chce mi się robić tych dziurek z dżemem ;-)

Przepis mam od tesciowej:-D upieklam i jest pyszny.

"Cielaczek"sernik
skladniki na ciasto
-2szkl maki
-1szl cukru
-3/4 szkl oliwy
-2cale jajka
-3lyzeczki kakao
-2 lyzeczki dzemu( ja dalam z czarnej pozeczki)
-1 lyzeczka sody( nie dalam bo nie mialam)
-1 lyzeczka proszku do pieczenia

Wszystkie skladniki wymieszac mikserem w misce.

Skladniki na mase serowá
-2kostki sera ( ja uzylam sera" Emilki" 500g)
-3jajka ( zoltka do masy a bialka ubic osobno)
-1/2 kostki margaryny
-1 lyzka maki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
Skladniki utrzec mikserem na koncu dodac bialka i delikatnie wymieszac lyzká.

3/4 ciemnego ciasta wylozyc na blache na to wylac mase serowá , nastepnie klasc ciemna mase lyzká w kilka miejsc i w ten sposob ciasto jest takie laciate:-D
Pieklam ok 50minut w 150 stopniach , wylaczylam i na 10 minut zostawilam w piekarniku , i tym sposobem mi nie opadl:-)
Na zachete foteczki

CIASTO Z BANANAMI
6 bananów (takich średniej wielkości, jak małe to 7-8, jak duże to 4-5 wystarczy)
100 g cukru
350 g mąki
150 ml oleju
2 łyżeczki sody (proszku do pieczenia nie dodaję wcale)
4 łyżeczki cynamonu
Banany ugnieść dokładnie z cukrem. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem, piec około 50 min. w 180°C, można posypać cukrem pudrem i cynamonem, pycha :)))

SZYBKI DESER
2 yogurty naturalne, 2 niepełne szklanki
4 łyzki galaretki pomaranczowej
2 brzoskwinie lub nektarynki
WYKONANIE: galaretke rozpuscic w polowie szklanki goracej wody, gdy zacznei tezec zmiksowac z yogurtem, owoce rozłozyc w kompotierkach i zalac tezejacym yogurtem i wstawic do lodowki.

KRÓWKA\
herbatniki
masa budyniowa
0,5litra mleka
4lyzki maki
3 lyzki cukru
cukier waniliowy
to wsyztsko dobrze wymieszac,gotowac na malym ogniu,do uzyskania budyniu.
po wystygnieciu zmiksowac z kostka margaryny
herbatniki
masa krowkowa
krakersy
dzem pozeczkowy
smiatana 36%...ja dalam 30 i jest ok,ale ostatnio mialam 36 i bylo lepsze
na to migdaly prazone na patelni..
smacznego
biggrin.gif

KRÓWKA\
herbatniki
masa budyniowa
0,5litra mleka
4lyzki maki
3 lyzki cukru
cukier waniliowy
to wsyztsko dobrze wymieszac,gotowac na malym ogniu,do uzyskania budyniu.
po wystygnieciu zmiksowac z kostka margaryny
herbatniki
masa krowkowa
krakersy
dzem pozeczkowy
smiatana 36%...ja dalam 30 i jest ok,ale ostatnio mialam 36 i bylo lepsze
na to migdaly prazone na patelni..
smacznego
biggrin.gif

gdzie kupujesz mase krowkowa i jaka??:-)

reklama
AsienkoM kupuje w PL sklepie,w jasnej puszce,ale wez mnie zabij nazyw nie pamietam:zawstydzona/y::baffled:jak bede w PL to zobacze i napisze:)
kiedys uzylam do jakiegos ciasta masy z nestle bodajze i byla rzadka strasznie,wszystko sie wylewalo:baffled:

Do góry