reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

Karkowka lub schab

70dkg karkowki lub schabu
okolo 6 pieczarek
1 cebula
ser zolty
okolo 6 suszonychg sliwek
3 zabki czosnku
majonez,ketchup(najpiej pikantny)
Przyprawy (estragon+tymianek+czaber+majeranek)moga byc tez inna ziola....
Ja dalam,bazylie,orekano,estragon i tymianek.

Karkowe pokroic w plastry okolo 1cm.
Plastry natrzec z dwoch stron ziolami,posypac wegeta,posolic i popieprzyc,a nastepnie nasmarowac ketchupe z dwoch stron i polozyc na brytfanke
Na karkmowe polozyc pokrojone w cienkie paski suszone sliwki,nastepnie czosnek,drobno posiekany.Na to cebule.
Cebule posypac wegeta i polozyc surowe pieczarki pokrojone w plastry.
Posypac odrobina wegety i polozyc plasterki sera(ja dawal tarty ser) .Ser pozmarowac majonezem
Wstawic do piekarnika na 40-60 min na 190 stopni

reklama
Drozdzowki z serem

600 g maki
250ml mleka
50g masla
40g swiezych drzdzy
4 lyzki cukru
szczypta soli
2 jaja

Nadzienie serowe:
250g poltlustego twarogu(zmielic lub rozgniesc widelcem)
150g serka waniliwego
1 zoltko (bialko do posmarowania bulek)
2 lyzki cukru pudru

Zrobic zaczyn:
W misce rozkruszyc drozdze z 1 lyzka cukru i 3 lyzkami cieplego mleka.Odstawic na kilka minut.
Podgrzac lekko restze mleka z maslem,cukrem i sola.Wystudzic i dodac jajka.
Wszytsko wymieszac.
Dodac wymieszana make z rozczynem drozdzowym.
Wyrobic gladkie ciasto,przykryc sciereczka i odstawic na godzine,zeby podwoilo swoja objetosc.

Przygotowanie nadzienia:
do twarogu dodac serek,cukier puder i jajko-wszystko wymieszac.

Wyrosniete ciasto przeloyc na stolnice,rozwalkowac na grubosc 1,5-2cm wycisnac kolka (uzyc mozna duzego kubka)ja robilam walkiem kolka,bo od kubka za male i bulki takie male i nie wyrosniete potem sa.
Wykladac na wylozonej papierem blaszce,zachowujac odstepy.
Przykryc sciereczka i odstawic na 20min.
Po tym czasie denkiem od kubkazrobic wglebienia na srodku bulki i w to miejsce nakladac ser.
Kazda drozdzowke posmarowac bialkiem i piec w 200stop. okolo 15-20min

znalazlam jeszcze taki przepis przed chwila i mam zamiar wyprobowac"
http://zpiekarnika.blogspot.ie/2010/09/drozdzowki-z-serem.html

musze poszukac przepisu na kajzerki,kiedys robilam i wyszly pyszne...musz eodszukac,bo juz nie chce kombinowac z innym

Przepis na kajzerki odnaleziony....mialam na FB.:-Djak to dobrze ze on jest;-)

http://www.mojewypieki.com/przepis/kajzerki

P.S,fajny blog...duzo ciekawych pomyslow:) i smacznych heheh

mozna nie tylko monitor zaslinic,ale tez myszke i wszystko dokola heheh
http://www.mojewypieki.com/tag/drozdze/3

dobra szukam cebularzy:
na moim fejsie...hehe

Barmanko nie moge znalesc tego przepisu,z ktorego ja robilam cebularze....(moze mam w zeszycie zapisany,ale poszukam pozniej i jak cos dam Ci znac)..ale jakbym miala teraz robic cebularze to wyprobowala bym ten przepis...opinie ma dobre:)
http://www.wielkiezarcie.com/recipe6727.html

juz wczoraj je mialam zrobic,bo mam drozdze ...ale co za duzo to nie zdrowo:)

Ostatnia edycja:
Oooo tak Barmanko to ten:tak:

Pyszne prawda???:-)
;-)Ja nie moglam znalesc...ale pewnie dlatego,ze mi sie fejs czasami zacina...
Otworze strone chce przewinac i nie moge.Musze zamknac i od nowa otworzyc i probowac:baffled::wściekła/y:

ptyś
Upiec biszkopt z 4 jajek.

Krem:
1/2 kg sera bialego
3/4 szkl cukru pudru
2 galaretki
2 opakowania bitej smietany
1 szklanka mleka
herbatniki

polewa

Ser zmiksowac z cukrem pudrem.
Galaretki rozpuscic w 2 szkl.wody-ostudzic.
Wsypac do mleka 2 opakowania bitej smietany z torebki i zmiksowac,nastepnie dodac ser i miksowac dalej,dodac tezejaca galaretke.
Na ostudzony biszpot wylozyc krem ptysiowy i wlozyc na 20 min do lodowki.
Po 20min
Rozlozyc na wierzchu herbatniki i polac polewa​

Dziewczyny potrzebuje dobrego i sprawdzonego przepisu na makowiec na cieście drożdżowym lub kruchym byle nie jakiś zawijaniem
Z gotowej masy makowej, bo nie mam jak zmielić sama maku:-( Dzieki bardzo

reklama
Do góry