reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy lutóweczek

Co jecie z zup? Rosołek i pomidorowa zabielana jogurtem. Z mięs pulpety, kurczak gotowany i z folii, filet smażony bez tluszczu.
Owoce banan i jabłko.
Co jeszcze? Jakeś przepisy?

Trusia - ja jem prawie wszystkie zupy... Nawet ogórkową niedawno wcinałam, tylko zrobiłam taką łagodniejszą - nie bardzo kwaśną i maluchowi nic nie było... A poza tym, to barszcz czerwony, krupnik, krem z pora, rosół, pomidorową, jarzynową... A mięsa też staram się jeść lekkostrawne, bo boję się jeszcze eksperymentować... Ale już kombinuję, żeby jutro zrobić rybkę z frytkami, bo mam strasznego smaka :-p

reklama
Mleko ryżowe jak ja robię.biorę szklankę ryżu dobrego i gotuja go do miękkości ok godziny dwóch nie wiecej następnie blenduje i przepuszczam przez sitko i gaze. Słodze jak lubię i mleko gotowe :-D

tak mi sie przypomniał jeden przepis dla tych którzy nabiał jedzą ale nie smażą:-D

nuggetsy nigelly lawson

piersi z kurczaka pokroić w paski grubość dowolna ale nie za cienko i zamoczyć w maślance na min godzinę
płatki kukurydziane ( w wersji dla odważnych krakersy lajkonika) pokruszyć na miazgę i obtoczyć kurczaka gruuubo
poukładać na papierze do pieczenia i do piekarnika na 15 min na 180 stopni
krwawe ziemniaczki

do tego ziemniaczki duże podpiec w mundurkach ( tak żeby miękkie juz były) , przekroić na pół i wydłubać środek zachowując skórkę . ziemniaki rozciapać widelcem i dodać mocarelle miękką wszystko wymieszać pociapać na gładka masę i dodać troche kechupu .
wszystko wpakować w połówki skórek i z powrotem do piekarnika na 10 min

sama bym to zjadła ale nie mogę ani maślanki ani mozzarelli:no:

polecam to ulubione danie moich chłopaków

reklama
Porcje warzyw dla karmiących i dietujacych

Zupa krem z marchwi i dyni
Oczywiście marchweka i dynia pokrojone w kostkę plasterki i ugotowane do miekkosci.
Po ugotowaniu odlac wodę dodać bulion warzywny lub mięsny i zblendowac na gładka masę .
Doprawić do smaku solą pieprzem bazylią .
Dodać szczyptę imbiru i łyżkę mleka kokosowego .
Posypać prazonymi migdałami lub pestkami dyni

Bułeczki najlepiej ciabate pokroić w kromki polać oliwą z oliwek posypać rozmarynem lub oregano i piec w piekarniku aż zrobią się tosty .
Spożywać razem z zupka .
Można bułki pokroić w kostkę i tosty wrzucić do zupy

Do góry