reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Słaby przyrost wagi

Musisz zaznaczyć waga i wzrost przy urodzeniu a później na chwilę obecną i zobaczyć czy dobrze przyrasta

reklama
To siatka centylowa czyli ok. No nie da się jej dłużej przytrzymać. Rekord to 25min.

To powinno wyglądać tak:

Screenshot_20240625_092047_Baby Tracker.jpg

I ja od siebie polecam tę aplikację:

Screenshot_20240625_092106_Google Play Store.jpg

Wpisujesz tak wszystkie wagi z datami jakie masz

Czyli ile gram tyje na dzień?

Nie mam zielonego pojęcia. Jest wesoły, cudowny, rozwija się prawidłowo. Sika, kupy robi. Miał morfologie na 3 miesiące również bez odchyleń. Nie widzę powodu by go zmuszać do jedzenia więcej je na żądanie więc tyle ile chce.

Jego siostra raz przybrała nam 21g w tydzień czyli 3g na dzień. Prawda jest że mogła ospę i nawet wtedy pediatra która jest też doradca laktacyjny nie kazała jej dokarmiac.

U nas siatka wcześniacza, ale popatrz jakie mamy skoki, łącznie z czasowym wypadnięciem poza kanały. Nigdy niczym nie dokarmiałam. Nikt nie kazał.

1000009862.jpg

Jeśli dziecko jest ok, aktywne, normalnie brudzi pieluchy, wesołe, to bym olała te rady. Sama przechodziłam 7 miesięcy tysiące dobrych porad od pediatry, doradców laktacyjnych, położnej i żałuję, że się dałam w to wkręcić. Kosztowało mnie to tylko kupę nerwów i przeplatanych nocy. Tak naprawdę wszystko się uspokoiło, jak odpuściłam myślenie o wadze dziecka. To są tylko ramy, a nie każde dziecko się do nich idealnie wpisuje. Moja siostra miała to samo 3 miesiące temu. Obserwuj małą i jeśli cię nic nie zaniepokoi to karm ją na żądanie i zobaczysz, że będzie dobrze.

reklama
@fasolka32 a co tak naprawdę cię niepokoi. Przecież dziecko przybiera na wadze. I to jest najważniejsze. Zwróć uwagę na różne czynniki w tym to, że jest gorąco i mleko sie też do tego dostosowuje. Jeśli trzeba to częściej dostawiaj mała do piersi. Jest gorąco i może chce sie jej pić. Siatki centylowej. A kij z nimi. One są potrzebne jak dziecko nie je, nie przybiera na wadze, itp. Teraz ludzie za dużą wagę rzywiazuja do siatek centylowych. To jest narzędzie diagnostyczne pomocnicze, a nie jedyne. I ważny jest cały kontekst życia dziecka.
Wiem coś o tym, bo lekarze ciągle straszyli mnie siatkami centylowymi. Na szczęście miałam świetna neonatolog, która mi wszystko wyjaśniła, cieszyła sie, że karmię piersią i jak trzeba było to prostowała innych lekarzy. Siatki centylowe wyciągasz jak dziecko przestaje przybierać na wadze, przestaje jeść i to troszkę trwa. Najpierw stosuje sie obserwacje na piersi, potem dopiero włącza sie dokarmianie jeśli trzeba. I dopiero wtedy zaczynasz sie martwić.
Odpuść, bo sie zadreczysz. A wiem, co mówię, bo przeszłam różne sytuacje z córcia.
Dziecko najlepiej ważyć raz w miesiącu, o tej samej godzinie, zawsze na tej samej wadze. I zauważysz różnice nawet w tym, gdy raz zwazysz o dziecko będzie po kupce, a jak będzie przed. Moim zdaniem karm na żądanie, i ciesz sie malenstwem

Do góry