reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy lutóweczek

Co jecie z zup? Rosołek i pomidorowa zabielana jogurtem. Z mięs pulpety, kurczak gotowany i z folii, filet smażony bez tluszczu.
Owoce banan i jabłko.
Co jeszcze? Jakeś przepisy?

Trusia - ja jem prawie wszystkie zupy... Nawet ogórkową niedawno wcinałam, tylko zrobiłam taką łagodniejszą - nie bardzo kwaśną i maluchowi nic nie było... A poza tym, to barszcz czerwony, krupnik, krem z pora, rosół, pomidorową, jarzynową... A mięsa też staram się jeść lekkostrawne, bo boję się jeszcze eksperymentować... Ale już kombinuję, żeby jutro zrobić rybkę z frytkami, bo mam strasznego smaka :-p
 
reklama
Mleko ryżowe jak ja robię.biorę szklankę ryżu dobrego i gotuja go do miękkości ok godziny dwóch nie wiecej następnie blenduje i przepuszczam przez sitko i gaze. Słodze jak lubię i mleko gotowe :-D
 
tak mi sie przypomniał jeden przepis dla tych którzy nabiał jedzą ale nie smażą:-D

nuggetsy nigelly lawson

piersi z kurczaka pokroić w paski grubość dowolna ale nie za cienko i zamoczyć w maślance na min godzinę
płatki kukurydziane ( w wersji dla odważnych krakersy lajkonika) pokruszyć na miazgę i obtoczyć kurczaka gruuubo
poukładać na papierze do pieczenia i do piekarnika na 15 min na 180 stopni
krwawe ziemniaczki

do tego ziemniaczki duże podpiec w mundurkach ( tak żeby miękkie juz były) , przekroić na pół i wydłubać środek zachowując skórkę . ziemniaki rozciapać widelcem i dodać mocarelle miękką wszystko wymieszać pociapać na gładka masę i dodać troche kechupu .
wszystko wpakować w połówki skórek i z powrotem do piekarnika na 10 min

sama bym to zjadła ale nie mogę ani maślanki ani mozzarelli:no:

polecam to ulubione danie moich chłopaków
 
reklama
Porcje warzyw dla karmiących i dietujacych

Zupa krem z marchwi i dyni
Oczywiście marchweka i dynia pokrojone w kostkę plasterki i ugotowane do miekkosci.
Po ugotowaniu odlac wodę dodać bulion warzywny lub mięsny i zblendowac na gładka masę .
Doprawić do smaku solą pieprzem bazylią .
Dodać szczyptę imbiru i łyżkę mleka kokosowego .
Posypać prazonymi migdałami lub pestkami dyni

Bułeczki najlepiej ciabate pokroić w kromki polać oliwą z oliwek posypać rozmarynem lub oregano i piec w piekarniku aż zrobią się tosty .
Spożywać razem z zupka .
Można bułki pokroić w kostkę i tosty wrzucić do zupy
 
Do góry