reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

przepisy kulinarne :)

reklama
U nas krokiety z ciasta kruchego pieczone w piekarniku z kapustą i grochem. Z moim tatą uwielbiamy drobniutki makaron z makiem,miodem i bakaliami do tego smietanka:)Nazywa sie to makiełkami:)
 
Ostatnia edycja:
Jak to z amoniakiem??
mozna kupic w sklepie w proszku i sie dodaje do ciast
amoniak-soda-oczyszczona-czy-proszek,artykuly,1970.html
http://www.gotujmy.pl/amoniak-soda-oczyszczona-czy-proszek,artykuly,1970.html

Przepisy na dania wigilijne dla dzieci od 7. miesiąca życia:
Barszcz czerwony (3-4 porcje)
pęczek włoszczyzny
2 buraki
łyżeczka oliwy
liść laurowy,
2-3 ziarenka ziela angielskiego

Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Zalać litrem wrzątku i gotować dodając, ziele angielskie i liście laurowe. Buraczki umyć, obrać, zetrzeć na tarce i dodać do warzyw. Gotować razem do miękkości. Pod koniec można zmiksować lub odcedzić warzywa i uzyskać czysty barszcz. Dodać sok z cytryny i oliwę.
Zupa rybna (3-4 porcje)
pęczek włoszczyzny
filet z ryby: halibut, dorsz, pstrąg - 200g
sok z cytryny
łyżka oliwy z oliwek

Warzywa dokładnie umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w litrze wody. Gdy będą miękkie, dodać obraną z ości rybę. Doprawić sokiem z cytryny, oliwą. Zmiksować lub podawać z kawałkami ryby.
Pierożki ziemniaczane (3-4 porcje)
1 kg ziemniaków
0,25 kg mąki ziemniaczanej
150-200 g filet z ryby lub mięso z królika
jajko

Rybę lub mięso ugotować i zmielić, wymieszać z ulubionymi przyprawami i jajkiem. Ziemniaki ugotować i utłuc. Zanim wystygną, wymieszać z mąką i wyrobić na gładką masę. Z masy formować na dłoni placuszki, na które kłaść farsz z mięsa lub ryby. Formować pierożki. Ugotować w osolonej wodzie krótko, by się nie rozpadły. Można też ugotować na parze.
Ryba po grecku (3-4 porcje)
filet z dorsza - 300g
marchewka
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1-2 pomidory bez skórki
łyżeczka oliwy
łyżka soku z cytryny
odrobina soli, pieprzu, cukru, słodkiej papryki

Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce, pomidory pokroić na cząstki. Rybę ugotować na parze lub w odrobinie wody. Dołożyć warzywa, gotować pod przykryciem aż do miękkości. Dodać sok z cytryny i oliwę.
Świąteczne ciasteczka (3-4 porcje)

pół kostki masła
2 żółtka
1-2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika.

Masło wymieszać z mąką i cukrem, dodać żółtko i cynamon. Owinąć folią i schować na godzinę do zamrażalnika. Podzielić na kawałki i każdy po kolei rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem, można posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w temperaturze 180 st. aż do lekkiego zarumienienia, około 20 minut.
 
Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry