reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

przepisy kulinarne :)

reklama
U nas krokiety z ciasta kruchego pieczone w piekarniku z kapustą i grochem. Z moim tatą uwielbiamy drobniutki makaron z makiem,miodem i bakaliami do tego smietanka:)Nazywa sie to makiełkami:)
 
Ostatnia edycja:
Jak to z amoniakiem??
mozna kupic w sklepie w proszku i sie dodaje do ciast
amoniak-soda-oczyszczona-czy-proszek,artykuly,1970.html
http://www.gotujmy.pl/amoniak-soda-oczyszczona-czy-proszek,artykuly,1970.html

Przepisy na dania wigilijne dla dzieci od 7. miesiąca życia:
Barszcz czerwony (3-4 porcje)
pęczek włoszczyzny
2 buraki
łyżeczka oliwy
liść laurowy,
2-3 ziarenka ziela angielskiego

Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Zalać litrem wrzątku i gotować dodając, ziele angielskie i liście laurowe. Buraczki umyć, obrać, zetrzeć na tarce i dodać do warzyw. Gotować razem do miękkości. Pod koniec można zmiksować lub odcedzić warzywa i uzyskać czysty barszcz. Dodać sok z cytryny i oliwę.
Zupa rybna (3-4 porcje)
pęczek włoszczyzny
filet z ryby: halibut, dorsz, pstrąg - 200g
sok z cytryny
łyżka oliwy z oliwek

Warzywa dokładnie umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w litrze wody. Gdy będą miękkie, dodać obraną z ości rybę. Doprawić sokiem z cytryny, oliwą. Zmiksować lub podawać z kawałkami ryby.
Pierożki ziemniaczane (3-4 porcje)
1 kg ziemniaków
0,25 kg mąki ziemniaczanej
150-200 g filet z ryby lub mięso z królika
jajko

Rybę lub mięso ugotować i zmielić, wymieszać z ulubionymi przyprawami i jajkiem. Ziemniaki ugotować i utłuc. Zanim wystygną, wymieszać z mąką i wyrobić na gładką masę. Z masy formować na dłoni placuszki, na które kłaść farsz z mięsa lub ryby. Formować pierożki. Ugotować w osolonej wodzie krótko, by się nie rozpadły. Można też ugotować na parze.
Ryba po grecku (3-4 porcje)
filet z dorsza - 300g
marchewka
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1-2 pomidory bez skórki
łyżeczka oliwy
łyżka soku z cytryny
odrobina soli, pieprzu, cukru, słodkiej papryki

Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce, pomidory pokroić na cząstki. Rybę ugotować na parze lub w odrobinie wody. Dołożyć warzywa, gotować pod przykryciem aż do miękkości. Dodać sok z cytryny i oliwę.
Świąteczne ciasteczka (3-4 porcje)

pół kostki masła
2 żółtka
1-2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika.

Masło wymieszać z mąką i cukrem, dodać żółtko i cynamon. Owinąć folią i schować na godzinę do zamrażalnika. Podzielić na kawałki i każdy po kolei rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem, można posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w temperaturze 180 st. aż do lekkiego zarumienienia, około 20 minut.
 
Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry