reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

przepisy kulinarne :)

reklama
ja pieke ta babke mamrurkowa jest w piekarniku ale juz widze ze kijowo rozmieszalam ciasto z kakao i sie grudki porobily ale na efekty bede czekac jeszcze 3o min :)

super ten blok a te fotki takie smaczne! ja niestety nie lubie sie az tak bawic

babka dobra ale wyszedl mi raczej murzynek. Za duzo ciasta z kakao zrobiłam :) no i dlugo mi sie nie chciala upiec wiec 60minut w piekarniku byla

reklama
zgodnie z obietnicą piszę przepis na pierniczki świąteczne są pyszne :) co prawda sama ich jeszcze nie robiłam ale przepis jej sprawdzony od szwagierki mojej siostry

składniki:
1 kg mąki
kostka masła
1/2 słoiczka miodu (słoiczka takiego 0,3l)
3 jajka
30 dkg cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki sody
1/2 szkl mleka
4 łyżki kakao
1/2 szkl mocnej esencji z herbaty (ostudzonej)
przyprawa do piernika

wykonanie:
miód, mleko i tłuszcz rozpuścić, gdy ostygnie dodać kakao, sodę, esencje z herbaty
roztrzepać jajka z cukrem wszystkie składniki połączyć dodać proszek do pieczenia a ciasto wyrobić
po wyrobieniu odstawić na 1-2 tygodnie - przechowywać albo w folii aluminiowej zawinięte albo w jakimś plastikowym pojemniku zamkniętym w chłodnym miejscu np w lodowce albo w piwnicy
a potem wykrawać dowolne wzorki i upiec

te pierniczki długo zachowują świeżość, im dłużej stoją tym się robią lepsze :)

Ostatnia edycja:
Do góry