reklama
k_aralajna
Fanka BB :)
a ja dzis robie curry macie jakis przepis? moze cos podpowiecie...
frotka 74
Fanka BB :)
Wielkie Żarcie - Przepis - Piernikowa chatka bajkowa- idelana na Święta
Zabawki, porady. Dzieci i Niemowlta : Domki z piernika - kurs dla dzieci i dorosych
Jeżeli chodzi o curry to improwizuje zalezy czym dysponuje w lodówce.
Zabawki, porady. Dzieci i Niemowlta : Domki z piernika - kurs dla dzieci i dorosych
Jeżeli chodzi o curry to improwizuje zalezy czym dysponuje w lodówce.
ccaroline85
Mama Dawidka i Natalki :)
frotka super pomysł!! Wygląda na trudne, ale chyba nie jest, po za tym szkoda później zjeść taki domek, może służy bardziej jako ozdoba?
frotka 74
Fanka BB :)
Też wydaje mi sie nie trudne tylko czasochłonne Pierwszy raz będę robiła
k_aralajna
Fanka BB :)
ja zrobilam to curry i super wyszlo:-), pozniej wkleje przepis bo teraz mlodziez sie obudzila...
Marciaa
Mamma 04.2010 i 02.2012
ja pieke ta babke mamrurkowa jest w piekarniku ale juz widze ze kijowo rozmieszalam ciasto z kakao i sie grudki porobily ale na efekty bede czekac jeszcze 3o min
ccaroline85
Mama Dawidka i Natalki :)
Marciaa
Mamma 04.2010 i 02.2012
super ten blok a te fotki takie smaczne! ja niestety nie lubie sie az tak bawic
babka dobra ale wyszedl mi raczej murzynek. Za duzo ciasta z kakao zrobiłam no i dlugo mi sie nie chciala upiec wiec 60minut w piekarniku byla
babka dobra ale wyszedl mi raczej murzynek. Za duzo ciasta z kakao zrobiłam no i dlugo mi sie nie chciala upiec wiec 60minut w piekarniku byla
reklama
zgodnie z obietnicą piszę przepis na pierniczki świąteczne są pyszne co prawda sama ich jeszcze nie robiłam ale przepis jej sprawdzony od szwagierki mojej siostry
składniki:
1 kg mąki
kostka masła
1/2 słoiczka miodu (słoiczka takiego 0,3l)
3 jajka
30 dkg cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki sody
1/2 szkl mleka
4 łyżki kakao
1/2 szkl mocnej esencji z herbaty (ostudzonej)
przyprawa do piernika
wykonanie:
miód, mleko i tłuszcz rozpuścić, gdy ostygnie dodać kakao, sodę, esencje z herbaty
roztrzepać jajka z cukrem wszystkie składniki połączyć dodać proszek do pieczenia a ciasto wyrobić
po wyrobieniu odstawić na 1-2 tygodnie - przechowywać albo w folii aluminiowej zawinięte albo w jakimś plastikowym pojemniku zamkniętym w chłodnym miejscu np w lodowce albo w piwnicy
a potem wykrawać dowolne wzorki i upiec
te pierniczki długo zachowują świeżość, im dłużej stoją tym się robią lepsze
składniki:
1 kg mąki
kostka masła
1/2 słoiczka miodu (słoiczka takiego 0,3l)
3 jajka
30 dkg cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki sody
1/2 szkl mleka
4 łyżki kakao
1/2 szkl mocnej esencji z herbaty (ostudzonej)
przyprawa do piernika
wykonanie:
miód, mleko i tłuszcz rozpuścić, gdy ostygnie dodać kakao, sodę, esencje z herbaty
roztrzepać jajka z cukrem wszystkie składniki połączyć dodać proszek do pieczenia a ciasto wyrobić
po wyrobieniu odstawić na 1-2 tygodnie - przechowywać albo w folii aluminiowej zawinięte albo w jakimś plastikowym pojemniku zamkniętym w chłodnym miejscu np w lodowce albo w piwnicy
a potem wykrawać dowolne wzorki i upiec
te pierniczki długo zachowują świeżość, im dłużej stoją tym się robią lepsze
Ostatnia edycja:
Podziel się: