reklama
k_aralajna
Fanka BB :)
a ja dzis robie curry macie jakis przepis? moze cos podpowiecie...
frotka 74
Wielkie Żarcie - Przepis - Piernikowa chatka bajkowa- idelana na Święta
Zabawki, porady. Dzieci i Niemowlta : Domki z piernika - kurs dla dzieci i dorosych
Jeżeli chodzi o curry to improwizuje zalezy czym dysponuje w lodówce.
Zabawki, porady. Dzieci i Niemowlta : Domki z piernika - kurs dla dzieci i dorosych
Jeżeli chodzi o curry to improwizuje zalezy czym dysponuje w lodówce.
ccaroline85
Mama Dawidka i Natalki :)
frotka super pomysł!! Wygląda na trudne, ale chyba nie jest, po za tym szkoda później zjeść taki domek, może służy bardziej jako ozdoba?
frotka 74
Też wydaje mi sie nie trudne tylko czasochłonne Pierwszy raz będę robiła
k_aralajna
ja zrobilam to curry i super wyszlo:-), pozniej wkleje przepis bo teraz mlodziez sie obudzila...
Marciaa
Mamma 04.2010 i 02.2012
ja pieke ta babke mamrurkowa jest w piekarniku ale juz widze ze kijowo rozmieszalam ciasto z kakao i sie grudki porobily ale na efekty bede czekac jeszcze 3o min
ccaroline85
Mama Dawidka i Natalki :)
Marciaa
Mamma 04.2010 i 02.2012
super ten blok a te fotki takie smaczne! ja niestety nie lubie sie az tak bawic
babka dobra ale wyszedl mi raczej murzynek. Za duzo ciasta z kakao zrobiłam no i dlugo mi sie nie chciala upiec wiec 60minut w piekarniku byla
babka dobra ale wyszedl mi raczej murzynek. Za duzo ciasta z kakao zrobiłam no i dlugo mi sie nie chciala upiec wiec 60minut w piekarniku byla
reklama
zgodnie z obietnicą piszę przepis na pierniczki świąteczne są pyszne co prawda sama ich jeszcze nie robiłam ale przepis jej sprawdzony od szwagierki mojej siostry
składniki:
1 kg mąki
kostka masła
1/2 słoiczka miodu (słoiczka takiego 0,3l)
3 jajka
30 dkg cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki sody
1/2 szkl mleka
4 łyżki kakao
1/2 szkl mocnej esencji z herbaty (ostudzonej)
przyprawa do piernika
wykonanie:
miód, mleko i tłuszcz rozpuścić, gdy ostygnie dodać kakao, sodę, esencje z herbaty
roztrzepać jajka z cukrem wszystkie składniki połączyć dodać proszek do pieczenia a ciasto wyrobić
po wyrobieniu odstawić na 1-2 tygodnie - przechowywać albo w folii aluminiowej zawinięte albo w jakimś plastikowym pojemniku zamkniętym w chłodnym miejscu np w lodowce albo w piwnicy
a potem wykrawać dowolne wzorki i upiec
te pierniczki długo zachowują świeżość, im dłużej stoją tym się robią lepsze
składniki:
1 kg mąki
kostka masła
1/2 słoiczka miodu (słoiczka takiego 0,3l)
3 jajka
30 dkg cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki sody
1/2 szkl mleka
4 łyżki kakao
1/2 szkl mocnej esencji z herbaty (ostudzonej)
przyprawa do piernika
wykonanie:
miód, mleko i tłuszcz rozpuścić, gdy ostygnie dodać kakao, sodę, esencje z herbaty
roztrzepać jajka z cukrem wszystkie składniki połączyć dodać proszek do pieczenia a ciasto wyrobić
po wyrobieniu odstawić na 1-2 tygodnie - przechowywać albo w folii aluminiowej zawinięte albo w jakimś plastikowym pojemniku zamkniętym w chłodnym miejscu np w lodowce albo w piwnicy
a potem wykrawać dowolne wzorki i upiec
te pierniczki długo zachowują świeżość, im dłużej stoją tym się robią lepsze
Ostatnia edycja:
Podziel się: