reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

przepisy kulinarne :)

reklama
Ostatnia edycja:
Gofry- sprawdzone, robiłam kilka razy

Składniki
0,5 kg mąki
2 jajka
1/3 szklanki cukru pudru
1/3 kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilowego
2 szkl mleka lub wody

1. Topimy masło i zostawiamy do ostygnięcia
2. Dodajemy do naczynia mąkę, proszek, żółtka, cukier waniliowy oraz puder, pół szkl wody (zimną, lub mleko, wystudzone masło. Miksujemy stopniowo wlewając resztę wody.
3. Z 2 białek ubijamy pianę, po czym dodajemy do ciasta, lekko mieszamy, całość powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
4. Smażymy.
 
ten shrek robilam juz dwa razy- ostatnio na chrzciny i wszystkim smakował
na moje gofry :
2,5 szkl maki
0,5 szkl wody
niepelna szkl cukru
200 g masla lub margaryny
4 jaja
2 plaski lyzeczki proszku do pieczenia

cukier z woda -zagotowac i odstawic.Do goracego plynu wlozyc maslo.Po rozpuszczeniu dodac zoltka,make i proszek.Zmiksowac. Nastepnie do lekko cieplego plynu dodac ubita piane z bialek i wymieszac.
 
Opieńki na zime (dobre tez inne grzyby)

2 kg grzybow
1 szkl oleju
1 szkl octu
1 sloiczek koncentratu pomidorowego
3 lyzki cukru
1 lyzka soli
1 lyzeczka pieprzu
1 kg cebuli

Cebule zeszklic w oleju , dodac pozostale skladniki .Wymieszac i gotowac 5 min. Gorace nakladac do słoików.
 
Nie robiłam gofrów ale bułeczki maślane.Wyszły pyszne.
* 500g mąki pszennej + dodatkowo 3 łyżeczki
* 2 torebki suszonych drożdży lub 40g tradycyjnych drożdży w kostce
* pół kubka mleka
* 2 jajka (dzielimy je tak: 2xbiałko + żółtko , żółtko)
* 5 łyżek cukru
* 1/4 kostki masła
* woda (4-5 łyżek)
* drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru. Zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy z 3 łyżeczkami mąki -->odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (rozczyn rośnie bardzo szybko)
* do miski wsypujemy makę, wlewamy rozczyn,wymieszane z resztą cukru jajo(2 x białko + żółtko), rozpuszczone ciepłe masło oraz wodę (opcjonalnie można dolewać stopniowo w miarę wyrabiania ciasta)
* zagniatamy ciasto (powinno mieć konsystencję zwartą aczkolwiek miękką , no i oczywiście jednolitą. Zagniatamy do chwili gdy pojawią się pęcherzyki powietrza.
* odstawiamy ciasto na 20 min do wyrośnięcia (musi widocznie zwiększyc swoją objętość)
* ponownie zagnieść ciasto i podzielić je na pół.
* z jednej części uformować bułeczki (około 10 sztuk)
* pozostałą połowę podzielic na 3 częśći. Uformować z mich wałeczki i zapleść warkocz.
* tak przygotowane ciasto ułożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce pamiętając o zachowaniu odstępów (ciasto będzie rosło) i piec około 30 min w temp. 200 stopni.
* sprawdzać wykałaczka czy ciasto jest juz gotowe
* pod koniec pieczenia aby ciasto się ładnie zarumieniło smarujemy je zółtkiem i jeszcze chwile podpiekamy.

Wyszło mi 12 dużych maslanych bułek a nastepnym razem zrobie chałke:)
 
Biszkopt :
*5 jaj
*1 szklanka mąki tortowej
*3 łyżki mąki ziemniaczanej
*1 szklanka cukru zwykłego
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Ubijam mikserem białka , do sztywnych białek dodaję cukier i ubijam dalej, a następnie dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam mikserem.
2. Do ubitej piany z cukrem i zółtkami wsypuję przesiane mąki i proszek do pieczenia i lekko ale dokładnie mieszam.
3. Przekładam do blaszki wysmarowanej masłem ale nie posypanej ani bułką ani kaszą manną ani niczym innym, to ważne.
4. Piekę w rozgrzanym do 175-180 stopni piekarniku aż do zezłocenia się ciasta, czasami około 40 minut a czasem dłużej.Sprawdzam czy suchy patyczkiem:)

Jak pisałam wyżej ,została mi druga część biszkoptu, dzisiaj go nasączę, zrobię z ubitą smietana, brzoskwiniami ze słoika i galaretką. Byle słodkie do kawki:)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Salatka z zielonych pomidorow.
2 kg zielonych pomidorow
1 kg cebuli (osobiscie daje mniej)
1/4 szklanki octu 10%
gorczyca
lisc laurowy
2 lyzki stolowe soli\
cukier
1l wody
pomidory, cebule pokroic w plastry, nasolic, odstawic na 3 godzinki. zagotowac wode z przyprawami i octem, na wrzatek wrzucic pokrojone pomidory i cebule, gotowac 2-3 minuty. gorace nakladac do sloikow i pasteryzowac 15 minut.

Do salatki mozna dodac paseczki papryki.
 
Do góry