reklama
ionka
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 20 Lipiec 2009
- Postów
- 5 109
ionka co to gruszki? podaj przepis, bardzo mi się to spodobało.
no, gruszki :-)
na płat ciasta francuskiego układasz obrane i wydrążone gruszki- tzn połówki, ponacinane w paseczki i obsypane cynamonem i cukrem waniliowym. ciasto wycinasz w kształt gruszek ;-) można zrobić jabłuszka z połówek jabłek :-)
pieczesz aż ciasto się zarumieni w 200stopniach, a po wyjęciu polewasz odrobiną miodu.
prościutkie i szybciutkie. i smaczniutkie ;-)
torty też piękne :-) trzeba być super zdolnym...
marela
Podwójna marcóweczka ;)
chcialabym ale niestety ja jestem atytalencie plastyczne -przypadkowo kiedys natknelam sie na ta stronkemarela śliczne torty to Twoje dzieła ?
ccaroline85
Mama Dawidka i Natalki :)
Łatwy i smaczny biszkopt.
Składniki:
4 jajka
130 g mąki tortowej (użyłam Lubella)
130 g mąki ziemniaczanej
250 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek wody
Jajka oddzielamy żółtka od białka, do żółtek dodajemy 200 g cukru i miksujemy dodając po 1 łyżeczce wody. Do białek odrobine soli i miksujemy z 50 g cukru aż wyjdzie sztywna piana. Dodajemy piane do żółtek , przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia (jest to ważne aby biszkopt był puszysty), wsypujemy do piany i żóltek, mieszamy drewnianą łyżką na jednolitą mase. Wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, pieczemy w lekko nagrzanym piekarniku 180 stopniach przez 30-40 minut do suchego patyczka. Blacha średnica 24 cm. Warto użyć dobrej mąki
Składniki:
4 jajka
130 g mąki tortowej (użyłam Lubella)
130 g mąki ziemniaczanej
250 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek wody
Jajka oddzielamy żółtka od białka, do żółtek dodajemy 200 g cukru i miksujemy dodając po 1 łyżeczce wody. Do białek odrobine soli i miksujemy z 50 g cukru aż wyjdzie sztywna piana. Dodajemy piane do żółtek , przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia (jest to ważne aby biszkopt był puszysty), wsypujemy do piany i żóltek, mieszamy drewnianą łyżką na jednolitą mase. Wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, pieczemy w lekko nagrzanym piekarniku 180 stopniach przez 30-40 minut do suchego patyczka. Blacha średnica 24 cm. Warto użyć dobrej mąki
Leczo do słoika i nie tylko
składniki:
podaję na 3 osoby:
- cukinie ja daję 3 małe
- 2 duże papryki kolorowe: czerwona i zielona
- 1 papryka żółta ale ta podłużna
- parówki lub boczek
- 2 cebule
-4 pomidory
najpier boczek z cebulą na patelni smażę aż się zarumienią. następnie dodaję część cukinii i samże aż się rozgotuję, potem dodaję papryki a na samym końcu dodaję resztę cukinii . przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czasami uda mi się kupić przyprawę do leczo z kamisa- wtedy też daję wszystko kroję w kostkę.
do słoika jak robię to wlewam gorące i kładę nakretką w dół.
kurde napisałam to trochę bez ładu ale mam nadzieję że zrozumiecie o co chodzi
-
składniki:
podaję na 3 osoby:
- cukinie ja daję 3 małe
- 2 duże papryki kolorowe: czerwona i zielona
- 1 papryka żółta ale ta podłużna
- parówki lub boczek
- 2 cebule
-4 pomidory
najpier boczek z cebulą na patelni smażę aż się zarumienią. następnie dodaję część cukinii i samże aż się rozgotuję, potem dodaję papryki a na samym końcu dodaję resztę cukinii . przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czasami uda mi się kupić przyprawę do leczo z kamisa- wtedy też daję wszystko kroję w kostkę.
do słoika jak robię to wlewam gorące i kładę nakretką w dół.
kurde napisałam to trochę bez ładu ale mam nadzieję że zrozumiecie o co chodzi
-
ccaroline85
Mama Dawidka i Natalki :)
Uwielbiam leczo osobiście dodaję jeszcze pomidory i marchewkę
marela
Podwójna marcóweczka ;)
polecam schab katrinki - wszystkim na chrzcinach smakowal - tylko ja zrobilam bez galarety -więc moze jest jeszcze lepszy )))) .
A ja taki schab nacinam z góry i dołu nozem i w te dziurki wsadzam czosnek w plasterkach - potem go obtaczam w bulce i jaju i do piekarnika - poodbny smak ale brzydziej wyglada
Więc jeszcze raz pochwale tamten ))
A ja taki schab nacinam z góry i dołu nozem i w te dziurki wsadzam czosnek w plasterkach - potem go obtaczam w bulce i jaju i do piekarnika - poodbny smak ale brzydziej wyglada
Więc jeszcze raz pochwale tamten ))
reklama
cieszę się że bardzoPolusia leczo pyszne, dziekuje! Az jestem z siebie dumna
Podziel się: