reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

przepisy kulinarne :)

reklama
ionka co to gruszki? podaj przepis, bardzo mi się to spodobało. :)


no, gruszki :-)
na płat ciasta francuskiego układasz obrane i wydrążone gruszki- tzn połówki, ponacinane w paseczki i obsypane cynamonem i cukrem waniliowym. ciasto wycinasz w kształt gruszek ;-) można zrobić jabłuszka z połówek jabłek :-)
pieczesz aż ciasto się zarumieni w 200stopniach, a po wyjęciu polewasz odrobiną miodu.

prościutkie i szybciutkie. i smaczniutkie ;-)

torty też piękne :-) trzeba być super zdolnym...
 
Łatwy i smaczny biszkopt.

Składniki:
4 jajka
130 g mąki tortowej (użyłam Lubella)
130 g mąki ziemniaczanej
250 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek wody

Jajka oddzielamy żółtka od białka, do żółtek dodajemy 200 g cukru i miksujemy dodając po 1 łyżeczce wody. Do białek odrobine soli i miksujemy z 50 g cukru aż wyjdzie sztywna piana. Dodajemy piane do żółtek , przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia (jest to ważne aby biszkopt był puszysty), wsypujemy do piany i żóltek, mieszamy drewnianą łyżką na jednolitą mase. Wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, pieczemy w lekko nagrzanym piekarniku 180 stopniach przez 30-40 minut do suchego patyczka. Blacha średnica 24 cm. Warto użyć dobrej mąki :)
 
Leczo do słoika i nie tylko :)
składniki:
podaję na 3 osoby:
- cukinie ja daję 3 małe
- 2 duże papryki kolorowe: czerwona i zielona
- 1 papryka żółta ale ta podłużna
- parówki lub boczek
- 2 cebule
-4 pomidory

najpier boczek z cebulą na patelni smażę aż się zarumienią. następnie dodaję część cukinii i samże aż się rozgotuję, potem dodaję papryki a na samym końcu dodaję resztę cukinii . przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czasami uda mi się kupić przyprawę do leczo z kamisa- wtedy też daję:) wszystko kroję w kostkę.
do słoika jak robię to wlewam gorące i kładę nakretką w dół.

kurde napisałam to trochę bez ładu ale mam nadzieję że zrozumiecie o co chodzi :)
-
 
polecam schab katrinki - wszystkim na chrzcinach smakowal - tylko ja zrobilam bez galarety -więc moze jest jeszcze lepszy ;))))) .
A ja taki schab nacinam z góry i dołu nozem i w te dziurki wsadzam czosnek w plasterkach - potem go obtaczam w bulce i jaju i do piekarnika - poodbny smak ale brzydziej wyglada ;)
Więc jeszcze raz pochwale tamten ;)))
 
reklama
Do góry