To i ja coś dodam świątecznie, ciasteczka na choinkę, robiłąm je w tamtym roku i wyszły pyszne, robiłam też pierniczki ale mi się spierniczyły i były twarde jak kamień, tak więc w tym roku będą tylko cynamonowe, naprawde smaczne, a jaki zapach roznoszą. Polecam.
Ciasteczka cynamonowe
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 kostki masła (margaryny)
3 żółtka
cukier waniliowy
4 łyżki miodu naturalnego
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia
2. Wysyp na stolnicę, dodaj masło i posiekaj nożem
3. Dodaj pozostałe składniki
4. Zagnieć ciasto
5. Włóż do lodówki na 30 minut.
6. Rozwałkuj je na grubość 5 mm i wytnij wzory np. choinki, gwiazdki itp.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 10 min
8. Po wystudzeniu ciastka można przystroić lukrem, kolorową posypką itp
Biały lukier:
Białka, które pozostały nam z ciasteczek ubijamy na sztywno z niepełną szklanką cukru pudru i lukier gotowy.
Smacznego!!!