reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

przepisy kulinarne :)

Mag007 cycki w sosie wg Twojego przepisu pyyyychotka!! Mój M nie mógł się nadziwić!!:-)


Dzisiaj na poprawe humoru zrobiłam Napoleonki wg przepisy, który dała marti! Przemega są!! Kurcze lubie piec szczególnie takie pyszności mmmniam:-)
 
reklama
Ja też zrobiłam te Napoleonki i powiem wam że dobre są:-)mniam
Bardzo proste, ja piec nie potrafię, nawet gdy nie trzeba piec:-p to cos spierniczę ,ale nie tym razem.

A jutro postanowiłam że zrobię te cycki z przepisu Magdla mnie takie trochę egzotyczne, bo te brzoskwinie...hmm.. przynajmniej pomysł z głowy, bo najgorzej to wymyśleć.
 
Ja też zrobiłam te Napoleonki i powiem wam że dobre są:-)mniam
Bardzo proste, ja piec nie potrafię, nawet gdy nie trzeba piec:-p to cos spierniczę ,ale nie tym razem.

A jutro postanowiłam że zrobię te cycki z przepisu Magdla mnie takie trochę egzotyczne, bo te brzoskwinie...hmm.. przynajmniej pomysł z głowy, bo najgorzej to wymyśleć.


ej, nie są takie egzotyczne:-D

no ja za nimi przepadam, bo są i pikantne, i słone, i słodkie

lubię takie klimaty:-D
 
Ha dla mnie to ,że są pikantne, słone i słodkie w jednym to już niezła egzotyka :-p:-p :-D:-D
Nigdy nie jadłam owoców z mięsem :laugh2::laugh2:
 
A ja dodałam do tej sałatki ananas i odpływałam mmmmm i właśnie ide po plasterki ananasa. Jeeeeeeeejku jaka ochota mnie naszła aaaaa
 
To może i ja coś dodam

Sałatka zielona :)

2 piersi z kurczaka
cytryna
seler naciowa
winogrono najlepiej zielone
jogurt naturalny
1 łyzka majonezu
bazylia
pieprz
sol

pokroic seler wkropic cytryne i odstawic na 20 min.
Pozniej pokroic winogronko, piers, dodac jogurcik najlepiej niech będzie gęsty. Najlepszy jest naturalny grecki. Łyzka majonezu dla smaczu i doprawić.Duuuużo bazylii dodać. Najlepsza jest na drugi dzień. Taka do pochrupania przed tv sałatka :)))))
 
Hej Mag!
Zrobiłam te pyszności z Twojego przepisu i odrazu wpadłam żeby napisać że faktycznie pyszne:-):-):tak:
Jeszcze tylko ryż ugotuje ale to jak mój Ł wróci z pracy i zobaczymy co powie na takie żarełko :-):laugh2:
 
Tarta ze szpinakiem

Składniki:
  • Ciasto :
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 115 g masła
  • 1/3 szklanki lodowatej wody
  • Nadzienie :
  • 455 g szpinaku (użyłam mrożony szpinak w śmietanie)
  • 200 g sera ricotta (użyłam topiony serek, rozpuściłam ze szpinakiem)
  • 4 rozmącone jajka
  • 55 g tartego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
  • 1 Przesiewamy mąkę i sól do dużej miski.
  • Dodajemy masło pokrojone w małe kawałki.
  • Ugniatamy ciasto, aż przybierze postać kruszonki.
  • Nie wyrabiamy za bardzo — masło rozpuści się później.
  • 2 Robimy wgłębienie w środku ciasta.
  • Wlewamy wodę i nożem szybko mieszamy z ciastem.
  • Lekko uciskamy palcami.
  • 3 Wykładamy ciasto na oproszoną mąką stolnicę i szybko wyrabiamy.
  • Formujemy kulę, zawijamy w pergamin i wkładamy do lodówki na 20-30 min.
  • 4 Wałkujemy ciasto i wykładamy nim wysmarowaną foremkę o średnicy 25 cm.
  • Obcinamy wystające końce.
  • Nakłuwamy spód widelcem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wsypujemy suche ziarna fasoli i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 7 min.
  • Wyjmujemy papier z fasolą i pieczemy przez następne 5 min.
  • 5 W tym czasie myjemy szpinak i dusimy pod przykryciem w wodzie, która spłynęła z liści.
  • Gdy będą miękkie, odcedzamy, wyciskamy, schładzamy i drobno siekamy.
  • W dużej misce ubijamy ser, aż będzie gładki i wbijamy jajka.
  • Łączymy ze szpinakiem i parmezanem.
  • Przyprawiamy i wlewamy do formy z podpieczonym spodem.
  • Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180°C lub „4" i pieczemy 25—30 min, lub dopóki wierzch nie będzie złoty.
Mój wypiek :)
IMG_9927.jpg
 
reklama
Wygląda bardzo apetycznie. Ja jestem maniakiem szpinaku...ale jeszcze do tego serek feta mniami...sprobuje kiedys to zrobić ale troszkę roboty z tym jest :)
 
Do góry