K
konto usuniete
Gość
Poniedziałkowe pulpety z sosem koperkowym
ok 1/2 kilo ładnego mielonego
czosnek, cebula
mąka
1 jajko
pęczek świerzego kopru
pół szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka niedzielnego rosołu(ewentulanie bulionu z kostki)
Mięso wyrobić z posiekaną drobno cebulą i czosnkiem, dodać jajko,doprawić solą i pieprzem, uformować małe pulpety, obtoczyć w mące i wrzucać do lekko osolony wrzątek. Gotować na małym ogniu 15 min, wyjąć łyżką cedzakową.
Przygotować sos-rozgrzać masło, dodać mąke, zrobić zasmażke, dodać szklanke rosołku podgotować. Koperek drobno posiekać(bez łodyżek of course), sos zdjąć z ognia, dodać mleko i koperek, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ziemniaczkami i surówką.
Pychotka;-)
ok 1/2 kilo ładnego mielonego
czosnek, cebula
mąka
1 jajko
pęczek świerzego kopru
pół szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka niedzielnego rosołu(ewentulanie bulionu z kostki)
Mięso wyrobić z posiekaną drobno cebulą i czosnkiem, dodać jajko,doprawić solą i pieprzem, uformować małe pulpety, obtoczyć w mące i wrzucać do lekko osolony wrzątek. Gotować na małym ogniu 15 min, wyjąć łyżką cedzakową.
Przygotować sos-rozgrzać masło, dodać mąke, zrobić zasmażke, dodać szklanke rosołku podgotować. Koperek drobno posiekać(bez łodyżek of course), sos zdjąć z ognia, dodać mleko i koperek, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ziemniaczkami i surówką.
Pychotka;-)