reklama
sinderella
Mamusia i jej córusia:)
- Dołączył(a)
- 8 Styczeń 2009
- Postów
- 347
Lorien, nie mam słoika:-(.
A ja dziś robiłam kotleciki wegetariańskie z kapusty włoskiej i gotowanego jajka, objadam się całe popołudnie i już mnie tak wzdęło, że masakra.
A ja dziś robiłam kotleciki wegetariańskie z kapusty włoskiej i gotowanego jajka, objadam się całe popołudnie i już mnie tak wzdęło, że masakra.
Świetna stronka:
Moje Ciasto - Ciastka 'Momenty'
Moje Ciasto - Ciastka 'Momenty'
K
konto usuniete
Gość
[FONT="]
Placek marchewkowy[/FONT]
Placek marchewkowy[/FONT]
[FONT="]Ja robię ten placek na takiej mniejszej formie, a na normalną brytfankę trzeba 2 razy tyle składników.
[/FONT]
50 dag tartej marchwii
200 ml oliwy
4 jaja
15 dag cukru
30 dag mąki
Po 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej, cukru waniliowego i proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
Marchewkę zalać oliwą. Jaja utrzeć z cukrem. Do mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon i wymieszać. Dodać utarte z cukrem jaja i marchewkę z oliwą.
Piec w temp. 175’ ok. 55min.
Można podać taki lub dowolnie polać Ja robię taki lukier:
Zagotować sok z cytryny i wlewać do ok. 30 dag cukru pudru. Mieszać. Polać placek. _______________
Przeniosłam placek Lidki bo nie znajdę później:-)___
K
konto usuniete
Gość
Pierniki świąteczne
50 dag mąki
20 dag miodu
20 dag cukru pudru
12 dag masła
1 jajko
1 dag sody oczyszczonej
paczka przypraw do piernika
można dodać 2 łyżki kakao
Mąkę wymieszać z sodą , wlać miód ( jeśli jest gęsty to można podgrzać by się rozpuścił), dodać przyprawy korzenne , cukier , masło i jajko. Wyrobić ciasto jak na pierogi aż będzie gładkie . Odstawić do lodówki na 2 h . Rozwałkować podsypując mąką i wycinać ciastka. Piec w 180* ok 10 -15 minut. Po ostygnięciu udekorować .
50 dag mąki
20 dag miodu
20 dag cukru pudru
12 dag masła
1 jajko
1 dag sody oczyszczonej
paczka przypraw do piernika
można dodać 2 łyżki kakao
Mąkę wymieszać z sodą , wlać miód ( jeśli jest gęsty to można podgrzać by się rozpuścił), dodać przyprawy korzenne , cukier , masło i jajko. Wyrobić ciasto jak na pierogi aż będzie gładkie . Odstawić do lodówki na 2 h . Rozwałkować podsypując mąką i wycinać ciastka. Piec w 180* ok 10 -15 minut. Po ostygnięciu udekorować .
F
fogia
Gość
Sałatka gyros
Pierś kurczaka (ilość dowolna)
przyprawa gyros
olej
ketchup
cebula (np. 2 szt.)
majonez
kukurydza
pekinka
Pierś pokroić w kostkę i podsmażyć z przyprawą gyros, wyłożyć do naczynia. Na to nakładamy warstwę ketchupu + wiórki cebuli + majonez + kukurydzę + liście pekinki pokrojonej średnio drobno. ;-);-)
i jeszcze ciacho, które zaraz będę robić:
Rolada z wafli.
wafle tortowe
1 szkl. cukru
1 margaryna
2 łyżki kakao
1 galaretka
2 paczki herbatników
rodzynki
3 proste wafle tortowe obkładamy mokrymi ściereczkami
Cukier, margaryna, kakao mieszamy ze sobą. Dodajemy 1 galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szkl. wody. 2 wafle kruszymy na drobno, 2 paczki zwykłych herbatników też pokruszyć. Wszystko ze sobą mieszamy, dodajemy jeszcze rodzynki i rozsmarowujemy na mokrych waflach. Zwijamy wszystko w rulon i do lodówki. Niech stężeje.
reklama
geperty
Mamy styczniowe 2007 Kasia Mamusia Nikusia
Przepis na drożdżówkę naszej forumowej koleżanki, żeby nie było, że mój ;-)
0,5 kg mąki
0,5 szklanki cukru
pół kostki drożdży
1 szklanka mleka
cukier waniliowy
3 jajka
100 g margaryny
szczypta soli
kruszonka :
margaryna mąka cukier
Z drożdży , połowy letniego mleka i 2 łyżej mąki robisz zaczyn i odstawiasz na 20 minut do wyrośnięcia . Jajka zmiksowałam z cukrem . Do reszty mleka dodałam margarynę i na wolnym ogniu roztapiałam. Do mąki dodałam gotowy zaczyn, jajka i margarynę z mlekiem i mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Ja robiłam to pałką bo mikserem mi ciasto wchodziło w te dziurki Jak się ładnie wymieszało to przelałam na blachę , posypałam kruszonką i zostawiłam do wyrośnięcia . Potem piekłam 40-50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni .
Trzeba obserwować jak się robi rumiane i sprawdzić patyczkiem.
0,5 kg mąki
0,5 szklanki cukru
pół kostki drożdży
1 szklanka mleka
cukier waniliowy
3 jajka
100 g margaryny
szczypta soli
kruszonka :
margaryna mąka cukier
Z drożdży , połowy letniego mleka i 2 łyżej mąki robisz zaczyn i odstawiasz na 20 minut do wyrośnięcia . Jajka zmiksowałam z cukrem . Do reszty mleka dodałam margarynę i na wolnym ogniu roztapiałam. Do mąki dodałam gotowy zaczyn, jajka i margarynę z mlekiem i mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Ja robiłam to pałką bo mikserem mi ciasto wchodziło w te dziurki Jak się ładnie wymieszało to przelałam na blachę , posypałam kruszonką i zostawiłam do wyrośnięcia . Potem piekłam 40-50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni .
Trzeba obserwować jak się robi rumiane i sprawdzić patyczkiem.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 5
- Wyświetleń
- 906
- Odpowiedzi
- 6
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 33
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 20
- Wyświetleń
- 6 tys
Podziel się: