reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

przepisy kulinarne stycznióweczek

reklama
Ja robiłam rosołek i indyka pieczonego w rękawie, ziemniaczki, buraczki, pychotka, teraz zdycham z przejedzenia w pracy :-)
 
Lorien, nie mam słoika:-(.

A ja dziś robiłam kotleciki wegetariańskie z kapusty włoskiej i gotowanego jajka, objadam się całe popołudnie i już mnie tak wzdęło, że masakra:-D.
 
[FONT=&quot]
Placek marchewkowy[/FONT]

[FONT=&quot]Ja robię ten placek na takiej mniejszej formie, a na normalną brytfankę trzeba 2 razy tyle składników.
[/FONT]

50 dag tartej marchwii
200 ml oliwy
4 jaja
15 dag cukru
30 dag mąki
Po 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej, cukru waniliowego i proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu

Marchewkę zalać oliwą. Jaja utrzeć z cukrem. Do mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon i wymieszać. Dodać utarte z cukrem jaja i marchewkę z oliwą.
Piec w temp. 175’ ok. 55min.


Można podać taki lub dowolnie polać Ja robię taki lukier:
Zagotować sok z cytryny i wlewać do ok. 30 dag cukru pudru. Mieszać. Polać placek. _______________

Przeniosłam placek Lidki bo nie znajdę później:-)___
 
Pierniki świąteczne
50 dag mąki
20 dag miodu
20 dag cukru pudru
12 dag masła
1 jajko
1 dag sody oczyszczonej
paczka przypraw do piernika
można dodać 2 łyżki kakao
Mąkę wymieszać z sodą , wlać miód ( jeśli jest gęsty to można podgrzać by się rozpuścił), dodać przyprawy korzenne , cukier , masło i jajko. Wyrobić ciasto jak na pierogi aż będzie gładkie . Odstawić do lodówki na 2 h . Rozwałkować podsypując mąką i wycinać ciastka. Piec w 180* ok 10 -15 minut. Po ostygnięciu udekorować .
 
Sałatka gyros
Pierś kurczaka (ilość dowolna)
przyprawa gyros
olej
ketchup
cebula (np. 2 szt.)
majonez
kukurydza
pekinka

Pierś pokroić w kostkę i podsmażyć z przyprawą gyros, wyłożyć do naczynia. Na to nakładamy warstwę ketchupu + wiórki cebuli + majonez + kukurydzę + liście pekinki pokrojonej średnio drobno. ;-);-)

i jeszcze ciacho, które zaraz będę robić:

Rolada z wafli.
wafle tortowe
1 szkl. cukru
1 margaryna
2 łyżki kakao
1 galaretka
2 paczki herbatników
rodzynki


3 proste wafle tortowe obkładamy mokrymi ściereczkami
Cukier, margaryna, kakao mieszamy ze sobą. Dodajemy 1 galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szkl. wody. 2 wafle kruszymy na drobno, 2 paczki zwykłych herbatników też pokruszyć. Wszystko ze sobą mieszamy, dodajemy jeszcze rodzynki i rozsmarowujemy na mokrych waflach. Zwijamy wszystko w rulon i do lodówki. Niech stężeje.
 
reklama
Przepis na drożdżówkę naszej forumowej koleżanki, żeby nie było, że mój ;-)

0,5 kg mąki
0,5 szklanki cukru
pół kostki drożdży
1 szklanka mleka
cukier waniliowy
3 jajka
100 g margaryny
szczypta soli

kruszonka :
margaryna mąka cukier


Z drożdży , połowy letniego mleka i 2 łyżej mąki robisz zaczyn i odstawiasz na 20 minut do wyrośnięcia . Jajka zmiksowałam z cukrem . Do reszty mleka dodałam margarynę i na wolnym ogniu roztapiałam. Do mąki dodałam gotowy zaczyn, jajka i margarynę z mlekiem i mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Ja robiłam to pałką bo mikserem mi ciasto wchodziło w te dziurki Jak się ładnie wymieszało to przelałam na blachę , posypałam kruszonką i zostawiłam do wyrośnięcia . Potem piekłam 40-50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni .
Trzeba obserwować jak się robi rumiane i sprawdzić patyczkiem.
 
Do góry