reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

przepisy kulinarne stycznióweczek

dziewczyny znacie jakiś przepis na rybę? Mam ogromną ochotę na rybę morską ale jedyne co potrafię z nią zrobić to obtoczyć w mące i usmażyć. Może znacie jakieś fajne przepisy?

pewnie :-)
ja uwielbiam ryby i owoce morza, więc robię dość często.
Od dłuższego czasu niczego nie panieruję;-)

Łosoś

Może być mrożony (ja upuję w Lidlu mrożony) ale nie musi.
Smażony na rozgrzanej oliwie z oliwek, podawany z sałatą pokropiony cytryną. Można podawać z ziemniakami. Baaardzo proste i baaaaardzo smaczne:-)
I jeszcze

Biala rybka po sycylijsku

Składniki:

50 dkg bialej ryby
1 cebula pokrojona w krazki
1 zabek czosnku
2 puszki (450 ml) przetartych pomidorow
5 oliwek bez pestek
1 lyzka swiezego soku z cytryny
1 lyzeczka bazylii
1 lyzeczka oregano
1/4 lyzeczki pieprzu

Przygotowanie:

Rogrzac piekarnik do 220 stopni, wlozyc brytfanne z ryba. W miedzyczasie na glebokiej patelni rozgrzac oliwe z oliwek, wrzucic cebule i zmiazdzony czosnek i smazyc okolo 3 minut. Dodac pomidory, oliwki, sok z cytryny, oregano, bazylie i pieprz. Doprowadzic do wrzenia i gotowac przez 6 minut mieszajac od czasu do czasu. Przygotowanym sosem polac rybe i zapiekac az bedzie miekka w srodku, okolo 10 minut.
(przepis deity South Beach, nie dość,że super zdrowy to jeszcze całkiem smaczny)

reklama
U nas w domu też najczęściej łosoś, jak się nam uda kupić w promocji to kupujemy nawet 3 sztuki i mrozimy :-)

Jednakże ja nie smaze, a pieke w piekarniku. Odpowiednio wczesniej tez przyprawiam solą, pieprzem cytrynowym Kamis i cytryną...i piekę, bez folii.. Czasem podaje do pieczonej ryby sos czosnkowy na jogurcie naturalnym.

Pstrąga już kiedyś pisałam - oczyszczonego faszeruję masłem, czosnkiem i pęczkiem zielonej pietruszki oczywiscie uprzednio mocno skropiony cytryną. Tak faszerowany zaszywam i piekę..

Zresztą.. ja piekę wszystko.. nawet schabowe i mielone hahahaha :-)

Mnie wczoraj korki wybiło, jak pieklam kurcze.

Ale ogólnie to też robię sobie czasem rybkę w piekarniku. Przyprawiam tym, co akurat wpadnie mi pod rękę - estragon, cząber, majeranek, bazylia, ocet winny, sól, pieprz, czosnek, oliwa. Nacieram rybka jakiś czas przed pieczeniem. No i do piekarnika, mniam.

dzięki dziewczyny za przepisy. Nigdy nie kupowałam łososia ze względu na cenę ale rozejrzę się może i u nas jest gdzieś jakaś promocja. kasiulka masz inne przepisy tej diety? bo to co napisałaś brzmi smakowicie.

fogia mam:tak:
najpierw podam ci mój ulubiony przepis na muffiny:-D
a póxniej link do przepisów;-)

Muffiny z płatkami owsianymi.

225g jogurtu naturalnego bez tłuszczu
75g płatków owsianych
140g maki razowej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
75g pokrojonych orzechów włoskich
5 łyżek słodzika
75 ml oliwy z pestek winogron (pewnie można zastapić oliwą z oliwek)
1 duże jajo
5ml olejku/esencji waniliowej
2 łyżki płatków owsianych

Rozgrzać piekarnik do 220 C . przygotować blaszkę na 12 muffinów: natłuścić lub wyłożyć papierowymi foremkami do muffinów.
W małej misce połaczyć 75g płatków owsianych z jogurtem. Zostawić/odstawić na 30 minut.
W średniej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Dodać orzechy, dobrze wymieszać.
W dużej misce wymieszać słodzik, oliwę, olejek, jajko- dobrze zmiksować.
Dodać płatki owsiane wymieszane z jogurtem. Dodać mieszankę mąki itd.
Zmiksować do połaczenia składników, ale nie miksować za długo.
Ciasto nałożyć do foremek (nie wiecej niż 2/3 foremki), posypać suchymi płatkami owsianymi.
Wstawić do piekarnika, piec 14-16 minut.
Po wyjęciu z piekarnika studzić 5 minut, po czym wyjąć muffiny z formy i ostudzić.

Smacznego.:-)

Przepisy SOUTH BEACH - Forum Wizaz.pl

Ja bardzo lubię pierś kurczaka z porem, w sosie serowym.
jak nie znajdziesz przepisu w linku, który podałam, to napiszę przepis sama;-)

my tez zaliczamy sie do fanow łososia, w kazdej postacie - takze wedzonego w plastrach:-p:rofl2:mniam:-)

a ta dieta calkiem fajna tylko ze ja chce troche przytyc teraz:sorry2:

oj dziewczyny nooooo:rofl2::laugh2::laugh2:
kurcze przez ta prace jem cos w biegu albo w ogole i dopiero obiad o 16:dry: takze znow wszystko ze mnie spada:baffled: nic nie poradze ze tak szybko przybieram albo szybko gubie:zawstydzona/y: wiec prosze znow bez komentarzy - mialyscie pisac o rybce:-D:sorry2:

reklama
Do góry