reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepiśnik

To ja się podzielę przepisem na ciasto wiśniowe - jedno z moich ulubionych:

- kostka margaryny (250g, myślę, że może być też masło, ale one mają mniejszą pojemność)
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 tabliczki czekolady
- 1 słoik wiśni (polecam wiśnie świeże w sezonie, mogą być też mrożone)
- cynamon do smaku (ile kto lubi)
- cukier puder do posypania

Najpierw mała uwaga odnośnie czekolady: do wiśni polecam czekoladę kawową, dobrze sprawdza się też mleczna. Ciasto można robić też z innymi owocami, np. brzoskwiniami z puszki, do których polecam czekoladę białą.

Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Wiśnie odsączamy/rozmrażamy/drylujemy.

Margarynę rozpuszczamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.

Do michy wrzucamy przestudzoną margarynę z cukrami, mąkę, proszek do pieczenia, żółtka oraz cynamon i miksujemy na gładką masę. Dodajemy potartą czekoladę i mieszamy łyżką. Dodajemy ubite białka i też mieszamy łyżką. Przelewamy ciasto do okrągłej formy (ja używam silikonowej tortownicy). Na wierzch układamy wiśnie - 1 słoik starcza mi na całą formę. Świeże/mrożone wiśnie smakują tutaj moim zdaniem lepiej. Jeśli wiśnie są mokre przed położeniem na ciasto trzeba je na sitku przesypać mąką, żeby się delikatnie w niej obtoczyły - wtedy nie spadną na dno. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 50 minut. Można sprawdzać na "suchy patyczek" ale na brzegach - środek będzie zostawiał lekkie ślady na patyczku i dojdzie w miarę stygnięcia.

reklama
Dziewczyny potrzebuje jakiegoś pomysłu na sałatkę, wiem że tu kilka przepisów jest ale wybrzydzam :) musi być bez tuńczyka, makaronu i pieczarek bo nie moge myśleć o sałatce z tymi składnikami :D (mam nadzieje że minie to z ciążą bo wczesniej tak nie mialam).
Chce zrobic na sobotę conajmniej dwie sałatki, jedna pewnie będzie warstwowa z gyrosem ale za inne pomysły będę wdzięczna :)

Angelstw dziękuje, wygląda na smaczny i nie wymaga dużo pracy :) i mysle że nie może sie nie udać ;) a to tez ważne.

Zrobię go, już dopisuje składniki do zamówienia Tesco :D

Dziewczyny potrzebuje jakiegoś pomysłu na sałatkę, wiem że tu kilka przepisów jest ale wybrzydzam :) musi być bez tuńczyka, makaronu i pieczarek bo nie moge myśleć o sałatce z tymi składnikami :D (mam nadzieje że minie to z ciążą bo wczesniej tak nie mialam).
Chce zrobic na sobotę conajmniej dwie sałatki, jedna pewnie będzie warstwowa z gyrosem ale za inne pomysły będę wdzięczna :)

a moze taka?

Brokułowa sałatka z fetą i czerwoną fasolą

ja tylko dodaje do niej ogórka konserwowego zeby zakwacic, bo bez tego jak dla mnie jest ciut mdła.

Uwielbiam brokuł, wczoraj zrobilam salatkę brokuł z jajkiem :) a takiej nie jadłam, muszę spróbować takiej ale nie w sobotę bo goście nie przepadają za brokułem :D

zawsze mozesz udawac ze miałś amnezje i ją zrobic :-) poza tym brokuł jest zdrowy :-)

nafutrujesz sie co-nie-miara :-)

a jest pyszna :-)

reklama
Podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na słodkie naleśniko-racuszki, które robi sie w kilka minut :)

2 jajka, cukier waniliowy, 2 szklanki mleka, ok. 2,5-3 szklanki mąki, pół szklanki cukru, rodzynki, 2 duże jabłka, opcjonalnie szczypta cynamonu i pół łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, a rodzynki zalać gorącą wodą. Osobno utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliiwym, dodać mleko oraz mąkę z proszkiem (przesiane), na koniec ubitą pianę z białek. Do tego momentu można mieszać mikserem, a od tego już łyżka :) dodać rodzynki i starete na grubych oczkach jabłka.

Smażyć na gorącej patelni tak jak naleśniki. Z tych proporcji wychodzi tych placuszkow sporo, ja zwykle połowę ciasta wkładam do lodówki i robię kolejnego dnia.

Jak ktoś nie lubi słodkiego to można mniej cukru dodać, a placuszki można podać z cukrem pudrem, sosami czy dżemem.

Do góry