reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przejście na jedna drzemke

agga95

Początkująca w BB
Hejka
Dziewczyny, nie wiem czy taki temat gdzieś już padł, ale w jakim wieku wasze maluszki przeszły na jedną drzemkę? Co sprawiło, że zdecydowałyście na przejście na jedną drzemkę?

Mama rocznej Zuzi 😊

reklama
Hejka
Dziewczyny, nie wiem czy taki temat gdzieś już padł, ale w jakim wieku wasze maluszki przeszły na jedną drzemkę? Co sprawiło, że zdecydowałyście na przejście na jedną drzemkę?

Mama rocznej Zuzi 😊
Ok 13 miesiąc.
Choć czasem zdarzają się dni, że wpadnie też druga drzemka jak np ta jedna nie była wystarczająco długa, albo jak wstanie z rana za szybko i zdąży jeszcze wlecieć spanko drugi raz 😄
A to nie ja zdecydowałam o przejściu na jedną drzemkę tylko mój syn 🤪 po prostu nie usypiał, miał dużo energii, biegał, skakał po łóżku, widać było że nie jest śpiący

Córka sama przeszła na jedną drzemkę a teraz 2 latka za tydzień i znów zmiana po idzie później na drzemkę albo wcale

Ok 13 miesiąc.
Choć czasem zdarzają się dni, że wpadnie też druga drzemka jak np ta jedna nie była wystarczająco długa, albo jak wstanie z rana za szybko i zdąży jeszcze wlecieć spanko drugi raz 😄
A to nie ja zdecydowałam o przejściu na jedną drzemkę tylko mój syn 🤪 po prostu nie usypiał, miał dużo energii, biegał, skakał po łóżku, widać było że nie jest śpiący
Super, gładko poszło 😄 córa zaraz kończy roczek i widzę bunt w usypianiu na pierwszą lub druga drzemkę, różnie. Jak się ją przetrzyma dłużej to sama pada i robi sobie takie 2h ponad drzemki. Zastanawiam się czy to nie pora na przejście na jedną drzemkę. Tym bardziej, że bujanie i sisianie z butla zawsze pomagało, a teraz już nawet to nie pomaga i odmawia zasypiania na jedną z drzemek, a jak juz zasnie na popoludniowa druga drzemke to budzi sie rozdrażniona. Tylko zastanawiam się czy to nie za wczas 😃

Super, gładko poszło 😄 córa zaraz kończy roczek i widzę bunt w usypianiu na pierwszą lub druga drzemkę, różnie. Jak się ją przetrzyma dłużej to sama pada i robi sobie takie 2h ponad drzemki. Zastanawiam się czy to nie pora na przejście na jedną drzemkę. Tym bardziej, że bujanie i sisianie z butla zawsze pomagało, a teraz już nawet to nie pomaga i odmawia zasypiania na jedną z drzemek, a jak juz zasnie na popoludniowa druga drzemke to budzi sie rozdrażniona. Tylko zastanawiam się czy to nie za wczas 😃
Ja zawsze jak jest bunt na usypianie, to odpuszczam, wychodzimy z sypialni i za ok 30 minut podejmuje drugą próbę 🙂 zazwyczaj działa.

Około roku i syn sam się przestawił :)
Zazwyczaj drzemki były rano i około 15, gdy szliśmy po starszą siostrę do przedszkola. I w pewnym momencie przestał wtedy spać :)

U nas zasypianie z butlą. Syn przestawił sie z miesiąc temu sam. Miał wtedy 16 urodzeniowo/13 korygowane. Po prostu jednego dnia wytrzymał nam 6h rano i potem spokojnie tez do wieczornego spania i od tego czasu po prostu pilnujemy, żeby mial aktywnośc i żeby wytrzymał do pory drzemki, a potem wieczorem, zeby się nie kłaść za wczesnie. Pierwsze 2 tygodnie bardzo pilnowałam, ale teraz już widzę, ze się przestawił calkiem :)

Ja pilnuję, bo własnie zasypia z butlą, a ja jestem kpi i ilosci już mam na styk, nie doprodukuję mu butli na dodatkową drzemkę.

reklama
Hejka

Mama rocznej Zuzi 😊
Coś po roczku. To samo zaczęło się pokazywać i wchodziło w życie stopniowo.
To nie była nasza odgórna decyzja tylko obserwacja.
Jeśli syn szedł na drzemkę o 9-10 to wiadomym było, że około godz 15. musi być druga drzemka. Ale jeśli szedł na drzemkę o 11tej i spał do 13 czy 14, to z automatu się wiedziało, że drugiej drzemki nie będzie.
Różnica była z początku taka, że przy dwóch drzemkach chodził spać o 20, a przy jednej drzemce padał o 18:30-max 19 .
To się stopniowo działo i trwało dobrych parę tygodni.

Do góry