reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prywatnie czy na NFZ?

Czy w ciąży chodziłaś do ginekologa prywatnie czy na NFZ?

• Prywatnie

Głosów: 23 63,9%
  • NFZ

Głosów: 3 8,3%
  • Tak i tak

Głosów: 10 27,8%

• Wszystkich głosujących
    36
reklama
Ja chodziłam prywatnie ,ale 2 raz poszłabym do 2 naraz ,albo najlepiej do takiego który przyjmuje i tak i tak , prywatnie kupę kasy idzie na badania , plus wizyty , czy lepsza opieka ,nie wiem

Chodzę prywatnie i cieszę się. W ciąży posypało mi się zdrowie, w każdym momencie mogę zadzwonić do mojego ginekologa (tak było z skokami ciśnienia a nigdy nie miałam z tym problemów) by mi pomógł i poradził. Na każdej wizycie miałam usg, wszystko super tłumaczył.

Gdyby nie to, że moja żona ma problemy z donoszeniem ciąży wybrałbym NFZ. A tak prywatnie. Koszty nie są małe - pierwszy trymestr wizyt i badań kosztował już prawie 7 tysięcy. Najgorsze jest to, że szanse powodzenia w donoszeniu ciąży to 50/50.
Boże, to co wy za badania robiliście 😱

Wizyta ciążowa 600 (były 2 albo 3 - już nie pamietam), tabletki ok. 300 miesięcznie, test genetyczny prenatalny + biochemia + cytologia i coś jeszcze - 4200. No i prywatne badania krwi, moczu, toksoplazmozy, różyczki, parwowiroza i cała lista innych - łącznie jakieś 1000 zł od początku ciąży. Teraz będą wizyty co 2-3 tygodnie, każda po 600. Zobaczymy czy jakieś inne badania nie wyskoczą.
600 zł za wizytę ? Co to za ginekolog ? Ja za prenatalne płaciłam 400 zł u jednego z lepszych lekarzy.

600 zł za wizytę ? Co to za ginekolog ? Ja za prenatalne płaciłam 400 zł u jednego z lepszych lekarzy.
Wydaje mi się, że ktoś tu kogoś ostro naciąga...

Ja pierwszą ciążę chodziłam prywatnie, teraz chodzę na NFZ w luxmedzie (tylko USG genetyczne, połówkowe i ostatnie chodzę prywatnie) i jestem bardzo zadowolona. Lekarz jest baaardzo profesjonalny, zaangażowany. Zleca wszystkie badania, o nic nie muszę się martwić! Nawet piersi mi badał, co u żadnego prywatnego lekarza mi się nie zdarzyło. :D

Chociażby dr Socha z Bydgoszczy za zwykła wizytę liczy 500zl. Lekarz z niego dość popularny i drogi niestety- ceny nie są tajemnicą, można bylo sprawdzić do niedawna na stronie czy na znanylekarz.
U mnie zwykła wizyta ciążowa to przynajmniej 290zl, niestety ale u dobrych lekarzy trzeba tyle płacić, przynajmniej czuję się bezpieczniej i pewniej. W poprzedniej ciąży 150zl wizyta a wiele niedopatrzeń było, wyniki krwi ignorowane, część powychodziła po porodzie. Jeśli ktoś chce mieć pewność i być w miarę spokojnym to na tych wizytach nie oszczędza 🙂

Chociażby dr Socha z Bydgoszczy za zwykła wizytę liczy 500zl. Lekarz z niego dość popularny i drogi niestety- ceny nie są tajemnicą, można bylo sprawdzić do niedawna na stronie czy na znanylekarz.
U mnie zwykła wizyta ciążowa to przynajmniej 290zl, niestety ale u dobrych lekarzy trzeba tyle płacić, przynajmniej czuję się bezpieczniej i pewniej. W poprzedniej ciąży 150zl wizyta a wiele niedopatrzeń było, wyniki krwi ignorowane, część powychodziła po porodzie. Jeśli ktoś chce mieć pewność i być w miarę spokojnym to na tych wizytach nie oszczędza 🙂
Ja płaciłam stówę, a mam bardzo dobrego lekarza:) jak dla mnie to przesada tyle dawać za lekarza. Płaci się chyba właśnie za renomę lekarza.

reklama
Ja płaciłam stówę, a mam bardzo dobrego lekarza:) jak dla mnie to przesada tyle dawać za lekarza. Płaci się chyba właśnie za renomę lekarza.
Tak podejrzewam, że za renomę, ale co zrobić 🤷 ja akurat tego drugiego lekarza mam z polecenia i oczywiście gdybym tylko mogła płacić mniej a miałabym do wyboru dobrego lekarza to chętnie bym poszła do tego tańszego wiadomo.

Do góry