reklama
magdusiek
Październikowa Mama 2005
- Dołączył(a)
- 28 Lipiec 2005
- Postów
- 10 272
Śledzie po węgiersku -specjalnie dla Małgosi
ja je uwielbiam... i marzę o nich.
Potrzebny jest sos pomidorowy, 2 papryki, cebula i oczywiście śledzie. Można dodać odrobinę pieprzu - jeśli ktoś lubi.
Papryki (ja używam zielonej i żółtej, żeby kolorowo było) i cebulę kroję w niedużą kostkę, ale niezbyt malutką, ok.1 cm, na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam paprykę i cebulę tak, żeby się zeszkliło. Następnie dolewam sos pomidorowy, mieszam, podgrzewam wszystko ładnie i przelewam do miski, żeby wystygło.
Filety śledziowe (mogą być z paczki np lisnera) kroję na kawałki, jakie kto lubi, ja preferuję nie dłuższe niż 3-4 cm wrzucam do miski z zimnym sosem i już. Najlepsze oxczywiście jak troszkę postoją. Ja używam sosu z kartonika, jest bardziej nasycony, poza tym nie lubię pomidorów własnej roboty 0 chyba, że mojego wujka roboty do zupy pomidorowej, ale to jedyny wyjątek.
I jeszcze śledzie w nagłej potrzebie - te uwielbia Kamil
śledzie pokrojone w kawałki zalać sporą ilością oliwy (musi być ponad śledzie i to ze 2, 3 cm), dodać wyciśnięte 4-5 ząbki czosnku i dużo majeranku, dużo, dużo majeranku. Zamieszać i odstawić na troszkę. I gotowe.
ja je uwielbiam... i marzę o nich.
Potrzebny jest sos pomidorowy, 2 papryki, cebula i oczywiście śledzie. Można dodać odrobinę pieprzu - jeśli ktoś lubi.
Papryki (ja używam zielonej i żółtej, żeby kolorowo było) i cebulę kroję w niedużą kostkę, ale niezbyt malutką, ok.1 cm, na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam paprykę i cebulę tak, żeby się zeszkliło. Następnie dolewam sos pomidorowy, mieszam, podgrzewam wszystko ładnie i przelewam do miski, żeby wystygło.
Filety śledziowe (mogą być z paczki np lisnera) kroję na kawałki, jakie kto lubi, ja preferuję nie dłuższe niż 3-4 cm wrzucam do miski z zimnym sosem i już. Najlepsze oxczywiście jak troszkę postoją. Ja używam sosu z kartonika, jest bardziej nasycony, poza tym nie lubię pomidorów własnej roboty 0 chyba, że mojego wujka roboty do zupy pomidorowej, ale to jedyny wyjątek.
I jeszcze śledzie w nagłej potrzebie - te uwielbia Kamil
śledzie pokrojone w kawałki zalać sporą ilością oliwy (musi być ponad śledzie i to ze 2, 3 cm), dodać wyciśnięte 4-5 ząbki czosnku i dużo majeranku, dużo, dużo majeranku. Zamieszać i odstawić na troszkę. I gotowe.
Orzech
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 8 Czerwiec 2005
- Postów
- 2 198
Malgosia ja tez jak przeczytalam, to pomyslalam, ze chetnie bylybym tym zblakanym co do Ciebie trafi
Ale zdziwilo mnie ze sernik robicie na swieta, u nas sernik robi sie owszem na wielkie uroczystosci i glownie na wielkanoc, na BN typowe sa strucle , keks, pierniki i ciasteczka
duralex dzieki za przepisanie wskazowek, pokaze je mojej mamie, zeby nie molastowala mnie o jedzenie :laugh:
Ale zdziwilo mnie ze sernik robicie na swieta, u nas sernik robi sie owszem na wielkie uroczystosci i glownie na wielkanoc, na BN typowe sa strucle , keks, pierniki i ciasteczka
duralex dzieki za przepisanie wskazowek, pokaze je mojej mamie, zeby nie molastowala mnie o jedzenie :laugh:
sernik u nas też obowiązkowo!
zrobiłam małgosine ciasteczka. pyszne! dodałam cynamon a do części ciasat wiórki kokosowe... te z wiórkami są SUPER!
ale mało ich wyszło
troche przy tym zmodyfikowałam przepis. zamiast cukru dałam cukier puder i ucierałam wałkiem a nie mikserem, zamiast mąki krupczatki pszenną tortową (bo taką miałam w domu) a zamiast masła margarynę... ;D ale są GIT!
zrobiłam małgosine ciasteczka. pyszne! dodałam cynamon a do części ciasat wiórki kokosowe... te z wiórkami są SUPER!
ale mało ich wyszło
troche przy tym zmodyfikowałam przepis. zamiast cukru dałam cukier puder i ucierałam wałkiem a nie mikserem, zamiast mąki krupczatki pszenną tortową (bo taką miałam w domu) a zamiast masła margarynę... ;D ale są GIT!
malgosia_76
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 2 Czerwiec 2005
- Postów
- 4 998
U nas dla Każdej Zbłąkenej Duszy znajdzie sie miejsce. Adresu nie podam, po zapachu do mnie traficie ;D
Syla, bardzo, bardzo prosto:
W sklepie kupujesz paczkę mrożonej żurawiny (najlepiej kanadyjskiej - jest najlepsza) Wrzucasz ją do garnaka z wodą, słodzisz cukrem do smaku( Ja na 1/2 kg żurawiny dodaję 1,5 szklanki) żurawina jest kwaskowa. Gotujesz do miękkości i zaklepujesz mąką ziemniaczaną, na tę ilość owoców i wody ok 4-5 łyżeczek czubatych.
Gotowe.
Sos waniliowy:
śmietana kremówka w ilości jednego litra, gotujesz ją na małym ogniu ciągle mieszając, dodajesz startą laskę wanilii (ja dodaję 2 laski i jeden cukier z kawałkami wanilii prawdziwewj - jest bardziej waniliowo ;D), jak się zagotujesz, przesstudzisz i robisz esy - floresy na kiślu w salaterkach. Pychotka. Mój małż dolewa sobie do kiślu wódeczki żurawinowej i ... >
Polecam, szybkie proste pyszne.
Efuniu,
Na litość boską nawet mi nie pisz , że używasz margaryny!! wrrr
Syla, bardzo, bardzo prosto:
W sklepie kupujesz paczkę mrożonej żurawiny (najlepiej kanadyjskiej - jest najlepsza) Wrzucasz ją do garnaka z wodą, słodzisz cukrem do smaku( Ja na 1/2 kg żurawiny dodaję 1,5 szklanki) żurawina jest kwaskowa. Gotujesz do miękkości i zaklepujesz mąką ziemniaczaną, na tę ilość owoców i wody ok 4-5 łyżeczek czubatych.
Gotowe.
Sos waniliowy:
śmietana kremówka w ilości jednego litra, gotujesz ją na małym ogniu ciągle mieszając, dodajesz startą laskę wanilii (ja dodaję 2 laski i jeden cukier z kawałkami wanilii prawdziwewj - jest bardziej waniliowo ;D), jak się zagotujesz, przesstudzisz i robisz esy - floresy na kiślu w salaterkach. Pychotka. Mój małż dolewa sobie do kiślu wódeczki żurawinowej i ... >
Polecam, szybkie proste pyszne.
Efuniu,
Na litość boską nawet mi nie pisz , że używasz margaryny!! wrrr
malgosia_76
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 2 Czerwiec 2005
- Postów
- 4 998
Magdusiu,
BAAAARdzo dziękuję. Zrobię obie wersje w tym roku. Twoją i Kamilową! Brzmi pysznie! Cmok, cmok
BAAAARdzo dziękuję. Zrobię obie wersje w tym roku. Twoją i Kamilową! Brzmi pysznie! Cmok, cmok
malgosia_76
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 2 Czerwiec 2005
- Postów
- 4 998
Orzeszku,
Sernik to wymysł mojego męża. Bardzo go lubi, więc czy to BN, czy zwykła sobota sernik musi być! Taki z polewą czekoladową na gęsto i płatkami migdałów! Ładnie wygląda, nie powiem :laugh:
Sernik to wymysł mojego męża. Bardzo go lubi, więc czy to BN, czy zwykła sobota sernik musi być! Taki z polewą czekoladową na gęsto i płatkami migdałów! Ładnie wygląda, nie powiem :laugh:
Orzech
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 8 Czerwiec 2005
- Postów
- 2 198
Magdusiek te sledzie z czosnkiem i majerankiem tez robie, sa boskie
A w sosie pomidorowam tez dobrze smakuja - ja robie je na slodko, po szwedzku - do zeszklonej cebuli dodaje miod, sos pomidorowy i gozdziki
Malgosiu ile wychodzi tego sosu z litra smietany?
A margaryne przypadkiem tez zupelnie przestalam uzywac tuz po slubie, 5 lat temu
Ach no to rozumiem geneze sernika w sw. BN
A w sosie pomidorowam tez dobrze smakuja - ja robie je na slodko, po szwedzku - do zeszklonej cebuli dodaje miod, sos pomidorowy i gozdziki
Malgosiu ile wychodzi tego sosu z litra smietany?
A margaryne przypadkiem tez zupelnie przestalam uzywac tuz po slubie, 5 lat temu
Ach no to rozumiem geneze sernika w sw. BN
reklama
malgosia_76
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 2 Czerwiec 2005
- Postów
- 4 998
Orzeszku,
Na tę ilość osób i kisielu , to niewiele, a do tego troszkę wyparuje i zgęstnieje, więc tego litra aż tak nie widać
Na tę ilość osób i kisielu , to niewiele, a do tego troszkę wyparuje i zgęstnieje, więc tego litra aż tak nie widać
Podziel się: