reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Propozycje obiadków i deserów

dziś mamy na obiad królika duszonego z pieczarkami. lepszy jest z suszonymi grzybami, ale po pierwsze nie mam, po drgugi i tak nie mogę ich jeść :(

reklama
Śledzie po węgiersku -specjalnie dla Małgosi

ja je uwielbiam... i marzę o nich.
Potrzebny jest sos pomidorowy, 2 papryki, cebula i oczywiście śledzie. Można dodać odrobinę pieprzu - jeśli ktoś lubi.
Papryki (ja używam zielonej i żółtej, żeby kolorowo było) i cebulę kroję w niedużą kostkę, ale niezbyt malutką, ok.1 cm, na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam paprykę i cebulę tak, żeby się zeszkliło. Następnie dolewam sos pomidorowy, mieszam, podgrzewam wszystko ładnie i przelewam do miski, żeby wystygło.
Filety śledziowe (mogą być z paczki np lisnera) kroję na kawałki, jakie kto lubi, ja preferuję nie dłuższe niż 3-4 cm wrzucam do miski z zimnym sosem i już. Najlepsze oxczywiście jak troszkę postoją. Ja używam sosu z kartonika, jest bardziej nasycony, poza tym nie lubię pomidorów własnej roboty 0 chyba, że mojego wujka roboty do zupy pomidorowej, ale to jedyny wyjątek.

I jeszcze śledzie w nagłej potrzebie - te uwielbia Kamil

śledzie pokrojone w kawałki zalać sporą ilością oliwy (musi być ponad śledzie i to ze 2, 3 cm), dodać wyciśnięte 4-5 ząbki czosnku i dużo majeranku, dużo, dużo majeranku. Zamieszać i odstawić na troszkę. I gotowe.

Malgosia ja tez jak przeczytalam, to pomyslalam, ze chetnie bylybym tym zblakanym co do Ciebie trafi ;)

Ale zdziwilo mnie ze sernik robicie na swieta, u nas sernik robi sie owszem na wielkie uroczystosci i glownie na wielkanoc, na BN typowe sa strucle , keks, pierniki i ciasteczka :)

duralex dzieki za przepisanie wskazowek, pokaze je mojej mamie, zeby nie molastowala mnie o jedzenie ;) :laugh:

sernik u nas też obowiązkowo!
zrobiłam małgosine ciasteczka. pyszne! dodałam cynamon a do części ciasat wiórki kokosowe... te z wiórkami są SUPER!
ale mało ich wyszło :(
troche przy tym zmodyfikowałam przepis. zamiast cukru dałam cukier puder i ucierałam wałkiem a nie mikserem, zamiast mąki krupczatki pszenną tortową (bo taką miałam w domu) a zamiast masła margarynę... ;D ale są GIT!

;D Mnie też wzięło na Małgosine ciacha ;D ;D ;D
Wczoraj zrobiłam tą wersje świąteczną (tylko ze zwykłą mąką) PYYYCHA
Znikają w okamgnieniu. A jaki świąteczny zapach sie rozszedł po domu ::)

U nas dla Każdej Zbłąkenej Duszy znajdzie sie miejsce. Adresu nie podam, po zapachu do mnie traficie ;D
Syla, bardzo, bardzo prosto:
W sklepie kupujesz paczkę mrożonej żurawiny (najlepiej kanadyjskiej - jest najlepsza) Wrzucasz ją do garnaka z wodą, słodzisz cukrem do smaku( Ja na 1/2 kg żurawiny dodaję 1,5 szklanki) żurawina jest kwaskowa. Gotujesz do miękkości i zaklepujesz mąką ziemniaczaną, na tę ilość owoców i wody ok 4-5 łyżeczek czubatych.
Gotowe.
Sos waniliowy:
śmietana kremówka w ilości jednego litra, gotujesz ją na małym ogniu ciągle mieszając, dodajesz startą laskę wanilii (ja dodaję 2 laski i jeden cukier z kawałkami wanilii prawdziwewj - jest bardziej waniliowo ;D), jak się zagotujesz, przesstudzisz i robisz esy - floresy na kiślu w salaterkach. Pychotka. Mój małż dolewa sobie do kiślu wódeczki żurawinowej i ... >:D
Polecam, szybkie proste pyszne.

Efuniu,
Na litość boską nawet mi nie pisz , że używasz margaryny!! wrrr

Orzeszku,
Sernik to wymysł mojego męża. Bardzo go lubi, więc czy to BN, czy zwykła sobota sernik musi być! Taki z polewą czekoladową na gęsto i płatkami migdałów! Ładnie wygląda, nie powiem :laugh:

Magdusiek te sledzie z czosnkiem i majerankiem tez robie, sa boskie ;)
A w sosie pomidorowam tez dobrze smakuja - ja robie je na slodko, po szwedzku - do zeszklonej cebuli dodaje miod, sos pomidorowy i gozdziki

Malgosiu ile wychodzi tego sosu z litra smietany?
A margaryne przypadkiem tez zupelnie przestalam uzywac tuz po slubie, 5 lat temu
Ach no to rozumiem geneze sernika w sw. BN ;)

reklama
Orzeszku,
Na tę ilość osób i kisielu , to niewiele, a do tego troszkę wyparuje i zgęstnieje, więc tego litra aż tak nie widać ;)

Do góry