reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Propozycje obiadków i deserów

No Małgosiu, z tego co czytałam do tej pory to nie wygląda że gotujesz mało skąplikowane rzeczy (bynajmniej jak dla mnie) :)

Podziwiam Cię. Spamiętać te wszystkie przepisy :)
 
reklama
małgosiu czy znasz jakiś przepis na pieczony schabik, ale tak, zeby on nie był taki "suchy"?? ja zwykle piekłam w winie z warzywami, ale on strasznie sucharowaty :laugh: wychodzi...
 
Kochana wszystko będzie dobrze, jak w rękawie bedziesz go piekła, Wtedy bedzie mieciutki i wilgotny. Mozesz też ponakuwać go nożem i powciskac w dziurki czoch i boczek, wtedy, tez nie bedzie taki suchy, ale najlepszy bedzie z rekawa!
 
To dziwne, ja piekę schab w ręakwie podlewam go w tym rękawie winem (czerwonym, by białym) zależy doczego podaję i jak. Nie bywał suchy. Może po prostu za długo go suszysz?
Ale możesz dusić schab pod przykryciem w garze, lub jak masz taką przemysłową patelnię, jak ja ;D to na pateli po przykryciem.
Każde mięcjo lubi długą obróbkę termiczną (każde na pieczeń ofkors). dlatego trzeba to robić na małej mocy i nawilżać (czyli np. podlewać) Ja często podlewam schab sokiem jabłkowym, gdy robę z jabłkami lub śliwkami.
 
UWAGA, UWAGA -PILNIE POSZUKUJĘ MAŁGOSI I JEJ PRZEPISU NASERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ ;D



Efunia ja bardzo dużo podlewam i długo najpierw duszę na koniec podsmażam i jest takie mokrutkie mniaaam.
A poznać możesz że jest gotowe po tym że bardzo szybko woda wyparowywuje, zauważ że jak na początku smażenia podlejesz to dość długo nie trzeba polewać a potem coraz częściej żeby się nie przypaliło ;) Nie wiem czy coś z tego zrozumiesz ale wpadłam na chwilkę bo muszę dokończyć pożadki zanim Natka śpi Pa
 
reklama
Frezyjko,
Juz podaję:
1,5 kg zmielonego, gotowego do pieczenia twrożku (mlekowity jest pyszniutki i na dodatek homogenizowany),
10 całych jaj
250 gr cukru
2 łyzki mąki ziemniaczanej,
2 torebki cukru waniliowego,
sok z całej cytryny
skórka starta z całej cytryny,
paczka rodzynek, 2 paczki skórki pomarańczowej (jak nie lubisz bakalii, to nie dawaj wcale, lub mniej),
kostka prawdziwego masełka.

Jaja wbiszasz do miski, dodajesz cukier waniliowy i zwykły i ubijasz aż do białości. Mi to zajmuje 30 minut. Masło rozpuszczasz, studzisz. Po ubiciu jaj dodajesz ser i ciągle mieszasz dlalej mikserem , żeby grudek nie było, masło, mąke , cytryne, sok z cytryny, bakalie, mąkę.
Tortownicę (dużą, tę największą) smarujesz masłem, obsypujesz zwykłą mąką pszenną i wlewasz masę serową. Pieczesz w nagrzanym piekarniku 1 godzinę i 10 minut (nagrzany do 180 stopni).

Polewa:
Kupujesz w sklepie spożywczym puszkę mleka skondensowanego kakaowego. Otwierasz otwieraczem, wlewasz do garnka wodę, wstawiasz otwartą puszkę i gotujesz 3 godziny na malutkim ogniu. Uważaj na wodę, kończy się podczas gotowania i garnek może się przypalić.(a tego ie chcemy przed świętami ;))
Polewą nie polewasz od razu sernika tylko gdy wystygnie i jak ktoś lubi możesz mu robić esy - floresy na talerzyku. Ona nie zastyga, tylko ma konsystencje karmelu, przez co wszystko jest tak wilgotne jak trzeba. Posypujesz całość płatkami migdałów,
Smacznego Słodziku!!
 
Do góry